top of page

TRANGIA ULTRALIGHT COOKING SET

Waarom Trangia voor ons de perfecte camping kookset is?

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe kookset voor jouw volgende kampeertrip?

Deze Trangia Set bezorgde ons al meermaals het gezelligste moment van de dag!

Op deze pagina vind je een uitgebreide review terug over de Trangia Stove 27-6 Ultralight Cooking Set. Een alleskunner in zijn prijscategorie die ons vanaf dag één

onmiddellijk verbaasde!

Shared from Lightroom mobile.jpg
Koffie zetten in de ochtend - Trangia Sweden_edited.jpg

Zoektocht naar de kookset

Hoe fijn is het om na een lange dag fietsen lekker te eten, ons favoriete moment van de dag! Je verbruikt ongelooflijk veel calorieën op de fiets, dus gezonde en voldoende voeding is een grote must. Wat wij vooral belangrijk vonden, was om een kookset te hebben die niet te veel weegt en waarvan de vloeistof makkelijk te verkrijgen is over heel de wereld. Geen simpele gasbranders met zware borden en mokken meer voor ons, maar een all-in-one set was wat we zochten.

 

We lieten ons hierin begeleiden door de mensen van Bushcraftshop, een online outdoorshop. Zij stelden ons al snel de Trangia Stove 27-6 Ultralight Set voor, een voor ons onbekend merk en onbekende manier van koken.

Tips

Behalve het gewicht, vinden wij het ook belangrijk dat de kookset compact is. Het is gewoonweg enorm praktisch om één Ortlieb tas van de fiets te nemen en aan het koken te beginnen. 

Behalve gasbranders en kooktoestellen op benzine kan je ook nog kiezen voor spiritusbranders. Deze zijn milieuvriendelijker, licht en alcohol kan je overal ter wereld vinden. 

Specs Trangia Stove 27-6 Ultralight Set

De kookset bestaat uit voldoende pannen en potten die naadloos in elkaar passen, wat ervoor zorgt dat het systeem zeer compact is. Wij verruimden onze set wel met een extra 2.5liter Billy Can aangezien we soms grotere hoeveelheden koken. 

Het systeem zelf werkt op spiritus of alcohol, wat wij enorm handig vinden om mee te koken. Het allergrootste voordeel hiervan is dat er nul onderhoud aan is, alsook kan je de vloeistof die je niet hebt opgebruikt tijdens het koken simpel bewaren in de brander voor de volgende keer. Voor een fietsreis raden we aan om ook een Trangia Fuel Bottle extra aan te kopen, hierin kan je veilig de vloeistof behouden. 

Alleen maar positief?

De basisset van de Trangia Stove is meer dan voldoende voor kortere vakanties, maar voor een fietsvakantie van langere duur dien je in onze ogen dus nog wat extra zaken aan te kopen. Je dient daarnaast geduld te hebben, want het duurt wel ongeveer acht à tien minuten om 1 liter water te koken. Wij genieten van dit slow-cooking principe, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. 

Het grootste nadeel is waarschijnlijk dat spiritus in echte koude moeilijker brandt. Om deze reden kochten wij ook nog een extra Fire Ticker voor € 25 zodat we in koudere omstandigheden ook met gas kunnen koken. In onze ogen is dit ook wel een noodzaak voor een langere reis.

Onze setup voor 's avonds - Fijn koken met de Trangia!

Alternatieven

Wij zouden niet snel aanraden om voor een langere fietsreis, zeker als je buiten Europa zou fietsen, enkel met een gasbrander te koken. Gas is iets moeilijker te verkrijgen als je eenmaal van de gebaande paden gaat reizen en het laatste wat je wilt is dat je jezelf hier zorgen over moet maken onderweg. We besloten dus al heel snel om ons hier niet verder in te verdiepen. 

Ons eerste idee was om te koken op benzine, wat veruit de meest gebruikte methode is. We hebben heel lang getwijfeld om te kiezen voor de MSR Whisperlite en dat blijft ook degene die we zouden aanraden als je op benzine wilt koken. De combinatie van de prijs (€125 à €160 zonder potten en pannen) en het moeilijkere onderhoud ten opzichte van de Trangia, maakt dat we MSR niet als eerste keuze aanbevelen.

Conslusie

Prijs-kwaliteit is het systeem van Trangia gewoonweg top. Het is duurzamer, goedkoop, makkelijk te verkrijgen en ook nog eens heel compact. Ben je van nature uit geen geduldig persoon, dan zouden we het minder snel aanraden. Maar wees nu eerlijk, als je graag avontuurlijk reist en houdt van kamperen, dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook alle tijd en geduld om me dit systeem te werken. Aanrader dus, JE KAN HEM HIER KOPEN. 

bottom of page