top of page

TOURING FIETSEN - SURLY BRIDGE CLUB

Is de Surly Bridge Club geschikt voor een wereldreis met de fiets?

Ben jij ook op zoek naar een touring fiets voor een wereldreis?

Voor ons moet een fiets comfortabel zijn en het nodige avontuur aankunnen!

Een perfecte fiets om een wereldreis mee te maken bestaat helaas niet, maar een robuuste fiets met een stalen frame zoals onze Surly Bridge Club komt toch al aardig in de buurt. Op deze pagina onze eerlijke review over deze fietsen.

Surly Bridge Club Niels.jpg
Surly Bridge Club Stefanie

Zoektocht naar de fietsen

Om een lang verhaal kort te maken, onze technische kennis over fietsen was nihil. Het vinden van een betrouwbare tweedehands fiets in onze (kleine) maten leidde frustrerend genoeg tot niets. Uiteindelijk lieten we ons begeleiden door het fantastische team van Steershop te Brugge. Na een paar mailtjes en een bezoekje kwamen we al snel tot de conclusie dat de Surly Bridge Club het dichtst in de buurt kwam bij wat wij zochten in een toerfiets. Ken je er zoals ons weinig tot niets van? Laat je bijstaan door iemand of een zaak die van aanpakken weet, het geeft onderweg zo een goed gevoel om 100% op jouw fiets te kunnen vertrouwen.

Tips

Voor je een fiets gaat aankopen, is het belangrijk om te weten wat je ermee wilt doen. Schrijf eerst op welke bestemmingen je wilt bezoeken; op welke ondergrond je voornamelijk wilt fietsen; hoe lang je een fietstocht wilt maken; ... 

Zo vonden wij comfort bijvoorbeeld een pak belangrijker dan snelheid, wat uiteraard voor een andere keuze van fiets heeft gezorgd. Koop dus niet blind zomaar een fiets, maar denk eerst goed na wat je er allemaal mee zal doen. 

Specs Surly Bridge Club

De Surly Bridge Club is geen toerfiets pur sang, want je kan hem evengoed als mountainbike gebruiken. Aangezien wij ook van plan zijn om in Zuid-Amerika te fietsen, vinden wij het belangrijk om er overal ter wereld (zowel on- als offroad) mee te kunnen fietsen. De specificaties van de Surly Bridge Club komen heel dicht in de buurt bij deze wensen. Je kan de specificaties van de huidige modellen het best bekijken via deze link. Ons model is dat van 2018 en kan je helaas niet meer aankopen. 

Belangrijkste specificaties van onze Surly Bridge Club:

+ Steel is real! Een stalen frame is alles wat je nodig hebt om met een gerust hart de wereld rond te fietsen. Je kan het in de kleinste uithoekjes laten repareren. 

+ 2x10 Drivetrain. Wij combineren een 36/24t crankset met een 11-40t cassette van SRAM. Om iets technisch moeilijk wat simpeler te maken, als de pedalen per minuut 60x rond gaan kunnen we nog steeds 4.9 km/u fietsen. 

+ Hydraulische schijfremmen. Een zalige upgrade als je bepakt zal fietsen, je hebt deze remkracht nodig bij afdalingen. 

+ Schwalbe MTB Marathon Plus banden. Wij fietsen met 27.5" x 2.25" banden van Schwalbe. Deze rollen iets minder vlot op tarmac, maar relatief goed offroad (al zijn er betere banden). We hebben echter nog geen enkele platte band gehad op onze fietstocht van België naar Spanje, om deze reden bestaat er geen betere keuze. Een bredere band is ook leuker om de schokken te dempen. Lees deze blog voor een meer uitgebreide review van onze Schwalbe MTB Marathon Plus banden. 

+ Brooks C-17 all weather zadel. Hier kunnen we kort over zijn, aanrader!

+ Jones H-Loopbar. Niels fietst met dit stuur dat zorgt voor een overvloed aan houdingen op de fiets, wat leuk is voor lange dagen in het zadel. Stefanie vond het minder leuk en switchte naar een flatbar. 

+ Braze-ons. Er is voldoende ruimte om fietsrekken, drankhouders, etc. te bevestigen aan het frame. 

Alleen maar positief?

Zoals eerder aangegeven, een perfecte fiets bestaat niet. Tenzij je misschien beschikt over een eindeloos budget. De Surly Bridge Club heeft zeker en vast zijn flaws en ook deze willen we met je delen. 

- De standaarduitvoering. Deze is perfect voor fietstochten van een kortere duur, misschien zelfs voor een fietsreis naar één bepaalde plek voor langere tijd. Ben je echter van plan om langer te reizen doorheen verschillende gebieden, zijn upgrades in onze ogen wel noodzakelijk. Wij spendeerden een budget van ongeveer €2 000 per fiets, dit inclusief alle upgrades, wat voor ons toch een pak geld is. 

- Het gewicht. Een frame gemaakt uit staal weegt uiteraard meer dan eentje uit aluminium. Voor ons is dit niet echt een nadeel want een stalen frame zorgt voor de stevigheid van de fiets, maar het is soms toch wel eens vloeken als je de fiets een berg moet opduwen. 

- Ketting versus riem. De ketting en cassettes op onze Bridge Clubs vragen onderweg relatief veel onderhoud en moeten ook om de x aantal tijd vervangen worden. Indien je bereid bent om ongeveer € 1 000 extra uit te geven, kan je op pad gaan met een riem (Rohloff of Pinion) en dit vraagt praktisch nul onderhoud. Dan heb je onderweg wel het risico, als er iets met de riem gebeurt, dat het ook veel moeilijker en duurder zal zijn om dit te herstellen. Dit gebeurt echter bijna nooit, waardoor het toch een investering is die te overwegen valt. Let wel op, deze Surly Bridge Clubs zijn eigenlijk niet compatibel met een Rohloff-riem, enkel als je een chain tensioner gebruikt. 

2022_0904_20410100.jpg

Alternatieven

De iets duurdere en meer gekende fietsmerken zijn Koga en Santos, al zal je hiervoor over het algemeen iets dieper in je geldbuidel moeten tasten. Voornamelijk bij Santos is dit het geval, want zij produceren geweldige aluminium fietsen met de onverwoestbare kracht van een stalen fiets. Dat is misschien iets voor later, al kunnen wij momenteel die extra centjes niet verantwoorden voor het besparen van gewicht. We zouden dan sneller aanraden om te investeren in een fiets die je in de toekomst kan uitbreiden met een Rohloff-riem. 

Een merk dat ook zeker en vast de moeite is om eens te bekijken, is Bombtrack. Zij hebben dezelfde stoere uitstraling als Surly en maken geweldige fietsen. De instapmodellen zijn net iets duurder dan Surly, maar kunnen een overweging zijn als je net dat tikkeltje extra budget zou hebben. 

Vele fietsers zijn ook op zoek naar kant-en-klare fietsen. Fietsrekken, drankhouders etc. allemaal inbegrepen. Ideaal als je zo meteen op fietsvakantie wilt vertrekken en deze zijn vaak wat goedkoper. Indien je een budget rond €800 à 1 300 zou hebben, kan je misschien eens kijken bij een Kona Sutra of een Trek 520. Ook hier blijven we wel van mening dat voor een wereldreis een upgrade naar hydraulische schijfremmen leuk zou zijn.

Conslusie

De Surly Bridge Club is een fiets die je enorm veel waar voor je geld geeft en mits wat upgrades heel goed kan dienen voor een wereldreis met de fiets. Hij is betrouwbaar, relatief makkelijk te onderhouden en daarnaast vinden we ze er ook wel lekker stoer uitzien, toch?

Aangezien je op een wereldreis niet enkel offroad zal fietsen, raden we toch wel aan om na te denken over upgrades die op lange termijn meer comfort betekenen. Het is uiteraard aan jou om te kiezen welke upgrade voor jou van belang zou zijn. Indien je deze upgrades niet kan doen omwille van het budget, dan zijn er in onze ogen andere fietsen die beter geschikt zijn om een fietsreis mee te starten. Uit de doos is de Surly Bridge Club geen fiets om op wereldreis mee te vertrekken. 

Om af te sluiten, na alvast een fietstocht van enkele duizenden kilometers in het zadel kunnen we wel met volle overtuiging zeggen dat wij verliefd zijn op onze Surly's!

bottom of page