top of page

SLAAPSPULLEN VOOR EEN FIETSREIS

Camping Gear - Slaapmatjes en Slaapzakken

Welke slaapspullen heb je nodig voor een avontuurlijke wereldreis met de fiets?​

Een goede nachtrust is onmisbaar tijdens een fietsreis. Een goede slaapmat en slaapzak moeten je voldoende warm houden tijdens koude nachten!

Onder de foto's vind je de review over onze Nemo Tensor slaapmatjes, de Golden Kazoo slaapzak van the North Face en de Revelation Quilt van Enlightened Equipment.

Onze slaapspullen voor op reis
Slaapspullen Fietsreis.jpg

Zoektocht naar slaapmateriaal

Wij dachten dat onze kennis over slaapmateriaal vrij groot was door onze ervaring van eerdere trips. Dit bleek ook zo te zijn, maar toch spendeerden we vroeger (te) veel nachten in de koude. Er was één belangrijke factor die we over het hoofd zagen, namelijk dat de kwaliteit van alles goed moet zijn. Jouw tent, slaapmatje en slaapzak zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je mag de duurste tent kopen, als jouw slaapmatje niet voldoende isolatie biedt zal je zelfs in de warmste slaapzak koude lijden wanneer het vriespunt in de buurt komt. Toen we dit eenmaal door hadden, ging onze zoektocht zeer snel. 

Nemo Tensor Slaapmatjes

Voor je op zoek gaat naar een slaapmatje dien je na te denken in welke temperaturen je zal slapen. Dit vertaalt zich dan in de R-waarde, deze geeft de extremen weer. Indien je bijvoorbeeld een matje koopt met een R-waarde van 4.5 tot 6, kan je dit gebruiken tot -17C, uiteraard moeten dan ook jouw tent en slaapzak van goede kwaliteit zijn. 

Wij kozen voor de matjes van Nemo, de Nemo Tensor Insulated, deze hebben een R-waarden van 4.2. Hierdoor kunnen we dit matje comfortabel gebruiken tot -7C en extreem tot -11C, wat voor ons meer dan voldoende is. De kwaliteit van de matjes is extreem goed en naar ons gevoel kraken ze veel minder dan de (super populaire) Exped matjes. Ze worden geleverd met een blaaszak, zijn enorm compact en wegen slechts 410gram per matje (incl. blaaszak). Je kan deze hier kopen!

Daarnaast is het ook tof dat Nemo zelf eventuele schade herstelt en je bij onherstelbare schade gewoon een nieuw matje in de plaats krijgt, top toch! Wij kunnen het met andere woorden alleen maar aanraden, dit is een van onze beste aankopen geweest. 

Slaapzak versus Quilt

Stefanie gebruikt als slaapzak de North Face Golden Kazoo die comfortabel voelt tot -1C. Niels heeft de Revelation quilt van Enlightened Equipment en die gaat tot -6C. In onze ogen is deze quilt hierbij duidelijk de winnaar. Superlicht en je kan hem ook als deken gebruiken. Tijdens warmere nachten gebruiken we hem voor ons tweeën tezamen in combinatie met onze liners. We zouden zonder twijfel aanraden om een donzen slaapzak of quilt aan te kopen, want deze zijn veel lichter en voelen volgens ons ook fijner aan. In combinatie met de liners, die elk nog 3 à 4 graden extra warmte geven, zijn we tot vandaag nog steeds zeer blij met de slaapzakken.

Stefanie haar Golden Kazoo slaapzak van the North Face heeft prima gediend voor onze tocht van België naar Spanje, doorheen de Zwitserse Alpen. Het is echter de vraag als deze ook zal voldoen voor toekomstige trips naar Alaska of Zuid-Amerika, dus hierover volgt later zeker nog een update. 

Shared from Lightroom mobile.jpg

Camping slaapkussen

Als kussen heeft Stefanie gekozen voor het Exped Rem Pillow in de maat Large. Niels gebruikt het Nemo Fillo Pillow. Stefanie is blij met haar kussen, al is het nadeel dat het best veel ruimte inpakt als het is samengepakt. Niels is nog steeds niet overtuigd van zijn kussen, al denken we dat dit meer aan hem ligt dan aan het kussen. Als je een goede slaper bent, kan je in onze ogen makkelijk wat gewicht besparen door bijvoorbeeld op je donsjas of andere kledij te slapen.

Conslusie

De markt voor camping materiaal lijkt voor ons verzadigd, zeker voor slaapzakken. Indien je hier dus nog niet zo veel over kent, contacteer ons gerust. Er is namelijk een heel groot verschil in kwaliteit tussen verschillende merken en ook het materiaal dat gebruikt wordt kan een doorslaggevende factor zijn. Tijdens onze jarenlange zoektochten naar de juiste campingspullen en onze ervaring met minder kwalitatieve zaken, kunnen we zeker en vast een meerwaarde betekenen in jullie zoektocht naar het materiaal dat het best bij je past!

bottom of page