top of page

Vijf inspirerende boeken voor het plannen van een fietsreis

Het plannen van een fietsreis ontstaat vaak vanuit je eigen living. Alles start met een idee, een wens, een droom. Wat is er heerlijker tijdens deze donkere, koude dagen dan weg te dromen over een fietsreis naar verre oorden? Wij vinden niets zaliger dan ons te laten inspireren door andere avonturiers. Een kopje thee en een inspirerend boek, zalig toch!

One year on a bike - Martijn Doolaard
One Year on a Bike van Martijn Doolaard was het eerste boek dat ons deed dromen over een fietsreis

Mensen stellen ons regelmatig de vraag “Waar hebben jullie inspiratie gehaald om met de fiets op reis te gaan?”. Een leuke vraag want wij vinden het nog steeds fijn om over onze dromen te vertellen en hoe ze tot stand zijn gekomen. Wij hopen op deze manier anderen te inspireren, net zoals wij ooit geïnspireerd werden door reisverhalen.


Bij Niels werd er een aantal jaar geleden een zaadje in zijn hoofd gepland toen een oude klasgenoot en vriend samen met zijn vriendin voor onbepaalde tijd op fietsreis vertrok. Het idee om met de fiets te reizen is onmiddellijk bij Niels blijven hangen, alleen liep Stefanie er niet onmiddellijk warm voor. “Té fysiek en te traag, dat ga ik nooit kunnen. Ik fiets zelfs niet graag!” waren haar eerste gedachten. Niet veel later stapte Niels een lokaal boekenwinkeltje binnen en kocht een boek over bike touring. Een prachtig boek vol wondermooie reisfoto’s en ontroerende verhalen, voor hem iets om in contact te blijven met een avontuur dat hij waarschijnlijk nooit zou meemaken. Zonder dat hij het goed en wel besefte, zorgde de aankoop van dit boek ervoor dat het eerste zaadje bij Stefanie werd gepland.


Stefanie besloot om ook meer te lezen en op te zoeken over fietsreizen, er nog steeds van overtuigd dat deze manier van reizen te extreem voor haar zou zijn. Toen we tijdens een langere reis in Nieuw-Zeeland voor enkele dagen twee fietsen huurden, zei ze uit het niets tegen Niels “Laten we zo toch maar op reis gaan!”. Compleet verrast en super blij sprong Niels een gat in de lucht. Soms moet je gewoon ergens voor durven te gaan en tijdens deze reis hakten wij de knoop gewoonweg door. Als we terug zouden zijn in België brengen we onze werkgever allebei op de hoogte en nemen we ontslag om binnen een jaartje voor onbepaalde tijd op reis te vertrekken met de fiets.

Inspiratie voor een wereldreis
Fietsen tussen de wijngaarden in Nieuw-Zeeland

Via deze blog willen we jullie in eerste instantie ook inspireren om een paar geweldige boeken te lezen, maar tegelijkertijd ook de schrijvers van die boeken bedanken. Zonder dat ze het waarschijnlijk beseffen, hebben ze ons leven totaal overhoop gegooid, op een goede manier uiteraard. Hieronder een kort overzicht van de boeken die ons het nodige duwtje in de rug hebben gegeven om onze dromen waar te gaan maken. Ze laten je wegdromen en geven vaak ook heel wat praktische informatie, enjoy!


1. One year on a bike – Martijn Doolaard

Dit boek kocht Niels dus toen er nog helemaal geen sprake was om zelf ooit een fietsreis te ondernemen. Een zeer mooi boek met een prachtige cover, past goed in elke huiskamer. Martijn slaagt er perfect in om het extreme karakter van zulke trips samen te vatten, maar tegelijkertijd blijft het laagdrempelig aanvoelen om zelf deze manier van reizen te ondernemen. Meeslepende verhalen, prachtige foto’s en best wat praktische informatie. In Martijn zijn boek kwamen we ook voor het eerst in contact met het fietsmerk Surly. We fietsen momenteel al meer dan twee jaar met onze Surly Bridge Clubs rond en zijn nog steeds ontzettend tevreden over deze aankoop. Ondertussen heeft Martijn een tweede boek uitgebracht: Two Years on a Bike.

2. Op Eigen Kracht – Zoë Agassi en Olivier Van Herck

De oude vriend en klasgenoot, Olivier, vertrok samen met zijn Nederlandse vriendin Zoë voor onbepaalde tijd op avontuur in 2016. Ondertussen legden ze als WeLeaf 40.000km af met de fiets, zeilend, te voet, met de kajak, op ski’s en skates. Twee mensen die de kunst van het leven begrijpen en hun passie en visie op het leven mooi overdragen. Mooi, mooier mooist! "Op Eigen Kracht" doet ons, ondanks meermaals geannuleerde reisplannen de afgelopen 2 jaar, geloven dat alles mogelijk is!

3. Epic Bike Rides of the World – Lonely Planet

Geen zware materie of levens veranderende verhalen hier, maar wel een prachtige verzameling van fietsroutes over de hele wereld. Voornamelijk mooi om de diversiteit van onze planeet te zien vanuit het oogpunt van fietsers. Voor ons niet het boek dat ons concreet hielp bij de voorbereiding van een wereldreis, maar het is zeker een aanrader wanneer je op zoek bent naar een fietsvakantie van kortere duur. Van familie bikepacking trips tot mountainbike routes door Mongolië. Bij ons is vooral "To the tip of Patagonia" blijven hangen.

4. Dwars door Amerika – Wouter Deboot

Wouter Deboot leerden we kennen via het programma Iedereen Beroemd op één waar hij dwars door Amerika fietst en onderweg mensen interviewt die zijn pad kruisen. Het boek geeft mooie portretten weer en leert ons dat het fietsen een geweldige manier is om mensen te leren kennen en te leren over andere culturen, andere landen. Het schetst op een mooie manier hoe je als fietser meer ziet, meer beleeft... dan als toerist.

5. It’s all about the bike – Robert Penn

Robert Penn is verliefd op de fiets en alles wat ermee te maken heeft. In zijn twintiger jaren fietst hij de wereld rond. Dit boek geeft een filosofische kijk op het avontuur waar de fiets voor staat en vertelt over Robert zijn zoektocht naar de perfecte zelf-samgengestelde fiets. Meeslepend!#travelblog #belgiantravelblog #books #inspirationalbooks #duurzaamreizen #travelcouple #leaveonlyfootprints #sustainabletourism #fietsreizen #wereldreizen #biketravelofficial #worldbybike34 #worldbycycling #bikewander #biketherapy #cyclingphotos #webiketheworld #bikelife #cicloviajantes #biketouring #bicycleworldstyle #dreamofcycling

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page