top of page

Traag en duurzaam naar de Faeröer Eilanden

De Faeröer Eilanden zijn een ongezien plaatje. Een aankomst met de boot maakt het allemaal nog een beetje indrukwekkender. Het groene geweld komt uit het niets oprijzen uit de blauwe oceaan. De eilanden zijn dramatisch mooi, we vinden amper woorden om deze schoonheid te omschrijven. Meerdere keren zijn we sprakeloos bij het zien van dit prachtig kleurenspel, er is geen andere plaats zoals dit. In deze blog delen we onze korte reiservaring op de Faeröer eilanden en delen we heel wat tips en tricks. Zo kan je zelf uitmaken als het een bestemming is die op jouw bucket-list moet komen te staan.

Loving our Surly Bridge Clubs!
Uitzicht op Funninger

Hoe kom je er?

Tijdens onze wereldreis met de fiets kiezen we ervoor om traag en duurzaam te reizen. Een geannuleerde vlucht naar Alaska zorgt ervoor dat we onze plannen moeten aanpassen. Een eerdere bootreis van Italië naar Spanje plantte een zaadje om het ooit nog eens te doen. Zo kwamen we op het idee om de boot naar IJsland te nemen. Bij het bekijken van de mogelijkheden kwamen we terecht bij Smyril Line. Deze rederij onderhoudt een vaste veerverbinding tussen de eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan en het vasteland van Europa.


M/S Norröna heeft wekelijkse afvaarten vanuit Denemarken (Hirtshals) naar de Faeröer Eilanden (Torshavn) en IJsland (Seydisfjordur) . In het laag- en tussenseizoen is er één keer per week een afvaart naar de Faeröer Eilanden en in het hoogseizoen twee keer per week.


In één stuk de overtocht maken naar IJsland leek ons te veel van het goede, daarom maakten we een stop op de Faeröer eilanden. Om onze fietsplanning in IJsland niet in het gedrang te brengen, besluiten we een stop van drie nachten te houden. Een stop die achteraf gezien, veel te kort was. Wij raden aan om minstens een week of zelfs 2 weken door te brengen op de Faeröer eilanden.


De lange bootreis van 32uur is een unieke beleving op zich. Een best moderne boot biedt voldoende faciliteiten aan boord om je bezig te houden, maar uiteindelijk doen we zelf niet veel meer dan slapen en hopen dat de zeeziekte snel verdwijnt. Medicatie tegen reisziekte kan hiervoor handig zijn! Kan je goed tegen al dat geschommel dan zal je de hele vaart getrakteerd worden op unieke vergezichten over de oceaan. Het eerste echte hoogtepunt krijg je wanneer je de Shetlands voorbij vaart. Bij deze reis zal elke slow traveller zijn hart sneller gaan slaan. On board kan je genieten van een kleine cinema, een zwembad, een gezellig cafeetje, twee restaurants en je kan zelfs een hot tub huren voor een uurtje.

Waar verblijven?

Na meer dan 10 weken fietsen doorheen Europa nemen we even afscheid van ons tentje en trakteren we onszelf op een hotel. We kozen voor hotel Brandan (dat we als een pakket boekten samen met de boot), een hotel dat zich focust op duurzaamheid en daarom ook het Green Key Label heeft gekregen. Dit label hebben ze in onze ogen zeker en vast verdiend: de sleutelkaarten zijn gemaakt uit hout, in de badkamer gebruiken ze verdelers voor de zeep, bij het ontbijtbuffet zal je geen kleine plastic verpakkingen terugvinden. We genoten enorm van ons verblijf dankzij de ontzettend vriendelijke staff en heel propere kamer met zalig bed. Ondertussen kregen onze fietsjes eens veilig plekje in een opslagruimte, bike friendly hotel dus!

Hoe verplaats je jezelf op de Faeröer eilanden?

Daar stonden we dan, met onze fietsen op deze mysterieuze eilanden. Uitstapjes met de fiets op de Faeröer eilanden zijn zeker een mogelijkheid en je ziet nu en dan een paar mensen dit ondernemen. De combinatie van het slechte weer én het feit dat we net tien weken in het zadel hadden doorgebracht, zorgde er bij ons echter voor dat we liever de focus op wandelingen wilden leggen. Een andere reden om er niet te fietsen, dat waren voor ons de vele tunnels. Er is op sommige plekken best veel verkeer en door de smalle tunnels fietsen leek ons niet aangenaam. Toen we de eerste tunnel per bus passeerden, keken we elkaar bevestigend aan.


Er zijn in onze ogen zes opties om jezelf te verplaatsen op de Faeröer eilanden, behalve dan de sommige noodzakelijke stukjes met een ferry:

 1. Met de fiets: Kan leuk zijn op het hoofdeiland Streymoy in combinatie met Eysturoy, maar plan je routes niet door de tunnels.

 2. Met een georganiseerde tour: Voor sommigen heel leuk om op korte tijd veel te "zien". Echter, veel geld neertellen om een hele dag op een bus te zitten om van het ene naar het andere viewpoint te rijden om kort iets te zien... Dat is aan ons niet besteed. Moest je toch bv maar 1 dagje hebben ter plekke, kunnen we op basis van horen zeggen 'Guide to Faroe Islands' aanraden.

 3. Met je eigen voertuig: Via Smyril Line heb je de mogelijkheid om jouw eigen voertuig mee te vervoeren op de boot, ontzettend veel mensen doen dit. Zo heb je meer vrijheid op de eilanden. Prijzen voor campings vallen naar horen zeggen best goed mee, maar zijn wel basic.

 4. Met een huurauto: Huurauto's in overschot, maar de prijzen zijn gigantisch hoog. Wij keken ter plekke (veel te laat uiteraard) om dit toch nog een dagje te doen, maar voor een simpel autootje moesten we al ongeveer €400 neerleggen voor 24u. Een no-go dus!

 5. Met het openbaar vervoer: Er zijn mogelijkheden, maar planning is key. Je kan overal geraken met het openbaar vervoer, maar sommige bussen rijden maar 2 tot 3x per dag. Ook zijn vele verbindingen allesbehalve optimaal en moet je bij een overstap vaak langer dan 1 à 2 uur wachten. Meer info over de bussen en tijdschema's kan je hier terugvinden. Blijf je langer op de Faeröer en wil je alles met het openbaar vervoer zien, dan kan een 4- of 7-dagen pass de moeite zijn. Check hier!

 6. Met je duim: Liften!

Wij besloten om optie 5 en 6 met elkaar te combineren. De bus bracht ons meestal naar een eerste plekje om wat te hiken, even later staken we onze duim omhoog om de weg verder te zetten. Genoeg auto's op de eilanden die wel nog plaats hebben voor deze 2 duurzame reizigers, niet? Carpoolen is cool! We slaagden dan ook in onze opzet en zijn overal geraakt waar we wilden zijn. Onderweg hadden we ontmoetingen met mensen van over de hele wereld die ons ook nog eens een hele hoop leuke tips bezorgden. Dus thumbs up zouden we zeggen!

Liften in Faeröer
Liften in Faeröer

Mykines

Wanneer we vertelden dat we naar de Faeröer eilanden zouden gaan kregen we van iedereen het advies om Mykines te bezoeken. Mykines is het meest westelijk gelegen eiland van de eilandengroep. Vanuit Sørvágur (Vagar) kan je via een 45 minuten durende boottrip Mykenis bereiken. Het is een must see om daar de iconische puffins, ook gekend als papegaaiduikers, te zien die tijdens de zomermaanden op de steile kliffen komen broeden. Ook wij gingen in op het advies dat we kregen en boekten een bootticket (een maand voor vertrek). De plaatsen op de boot zijn beperkt dus boek op tijd. Helaas hadden we pech en werd de overtocht geannuleerd door het slechte weer, iets wat ongeveer drie op de vier keer kan gebeuren. Er is ook een risico aan verbonden, want de kans bestaat dat jouw heenvaart wel gaat en de terugvaart niet. Je krijgt dan ook geen voorkeur op een volgende datum en moet een nieuwe beschikbaarheid of helikopter zoeken. Je zit dan vast op het eiland en moet rekenen op het enige hotel (of de campground) in de hoop dat ze nog plaats voor je hebben.


Een boottocht naar Mykines kan je hier boeken, wij betaalden €33 voor twee personen. Onze boot werd pas 1.5u voor uitvaart geannuleerd, maar de communicatie verliep zeer vlot. Dit is de goedkoopste manier om er te geraken als je niet via een begeleide dagtour het eiland wil bezoeken. Let dan wel op dat je nog een aparte hiking fee nodig hebt van €35 per persoon om op het eiland te mogen wandelen. Het is veel geld maar met deze bijlage steun je wel het lokale natuurbehoud.

Geen boot naar Mykenis? Dan een ander uitzicht!
Geen boot naar Mykenis? Dan een ander uitzicht

Hiken op de Faeröer eilanden

Elke wandelaar voelt zich een ware ontdekkingsreiziger op deze eilandengroep. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is voor elk niveau wat wils. Allereerst zouden we aanraden om de HIking Guidelines te lezen via deze link, want hier hiken is omwille van het weer toch net wat anders. De moeilijkheidsgraad kan je via deze website terugvinden.


Wij hadden slechts drie dagen op deze eilanden. Elke dag kozen we een ander eiland om een stukje te gaan wandelen. Alles zien op drie dagen is onbegonnen werk. We raden echt aan om een paar plekjes uit te kiezen en deze goed te bezoeken en een stukje te hiken, zo zie je echt een pak meer ten opzichte van viewpoint naar viewpoint te gaan. Geen rush, leef als een eilander. De eilanden die wij bezochten op Faeröer waren onderstaande.


Het eiland Vágar

Vanaf Tórshavn namen we de bus naar Sørvagur. Van daaruit liften we nog een klein stukje mee met een Spaanse familie die normaal samen met ons op de boot had gezeten naar Mykines, ze droppen ons aan de start van een wandeling in Bøur, van waaruit we verder wandelden naar Gásadalur. Deze wandeling wordt omschreven als moeilijk (3/4). Via mistige bergflanken wandel je naar de top waarna een steile afdaling met losse stenen je naar het dorpje Gásadalur loodst. Voor je aankomt in het dorpje kan je naar de waterval wandelen, zelfs wanneer alles in de mist hangt is deze plek wondermooi. De magie kwam pas echt tot leven wanneer we verder wandelden naar het viewpoint van Gásadalur en de eerste puffins op de rand van de klif zagen zitten. Het was alsof we live in een aflevering van Planet Earth zaten en we konden ons perfect voor de geest halen hoe Sir David Attenborough meer info zou geven over deze schattige wezentjes wanneer we ze met een 30 tal zagen vliegen naar de steile kliffen. Het blijft een lucky shot, want niet veel andere mensen hebben die dag puffins zien zitten.

Het eiland Eysturoy

Het eiland Eysturoy is verbonden aan het hoofdeiland Streymoy en je kan het bereiken via een brug over de oceaan. De enige brug die de twee eilanden aan elkaar verbindt. Wij namen de bus tot Oyrarbakki en liften van daar uit verder. Een Poolse familie die werkt in een lokale visfabriek nam ons mee tot in Gjógv. De autorit is fenomenaal en eenmaal aangekomen in Gjógv lijkt het alsof de tijd daar even heeft stil gestaan. Een indrukwekkende zeekloof maakt van dit charmante dorpje een must-see voor elke bezoeker. Langs de kloof kan je een pad bewandelen dat je steil omhoog brengt en al snel trakteert op adembenemende uitzichten over het dorp. Voor 50 Deense Kronen kan je eventueel nog verder hiken over een houten trap, maar wij besloten om te draaien en richting het volgende dorpje te hiken, Funningur.


Het begin van deze wandeling is niet heel spectaculair, je volgt aanvankelijk de grote weg.voor je afslaat naar een magnifiek viewpoint. Tot onze verbazing zijn we hier helemaal alleen, aan de top van Gongutúrur. De uitzichten zijn ongezien en wanneer we na twee dagen harde regen door een streepje zonnestraal verrast worden, voelt het alsof we in een andere wereld terecht zijn gekomen. Wandel ook zeker naar het lieflijk kerkje van Funningur, met het grasdak. Vanuit Funningur kregen we een lift terug van één van de 14 inwoners uit het dorp,

Het eiland Streymoy

Streymoy is het grootste en meest bevolkte eiland van de Faeröer, waar ook de hoofdstad Torshavn ligt. Wij wandelden naar Kirkjubøur waar een bezoek aan de ruïnen van de Magnus Cathedral niet mag ontbreken. Je kan makkelijk met de bus terugkeren naar Torshavn, let alleen op de uren wanneer de bus komt. Het oude gedeelte van Torshavn is zeker de moeite om rond te dwalen en staat ook vol met gezellige cafeetjes en restaurantjes. In het oude stadsgedeelte kan je rode getimmerde huisjes met grasdaken zien waar nu de regering van de Faeröer eilanden zetelt.

On a budget naar de Faeröer

Het transport, de accommodatie, het openbaar vervoer... het kost allemaal geld. Helemaal budgetvriendelijk een reis plannen naar de Faeröer is, vrezen wij althans, niet mogelijk. Het transport (de boot naar IJsland) en het hotel (inclusief ontbijt) kosten € 1153 voor ons twee samen. Aan bustickets gaven we € 52 uit. Dat is een maand reizen en leven met de fiets voor ons en betekent een hele hap uit het budget. Tips over restaurantjes ga je hier dus niet vinden helaas, want wij bespaarden op ons eten gedurende deze dagen. We namen nog eten mee vanuit Denemarken en deden inkopen in de lokale supermarkt. De gemiddelde prijs van een koffietje bedraagt €5 a 6, dat geeft alvast een beetje een idee van wat je kan verwachten ;-).


Eten op de boot is ook duur, dus plan dit misschien ook wel in. Wij besloten om eenmalig een ontbijtbuffet van €17 pp toe te voegen en een diner van €17 pp. Ook kan je wifi aankopen op de boot maar deze is duur en traag, dus bespaar jezelf deze centjes en sluit je even helemaal af van de buitenwereld.

Schapen, schapen... en nog meer schapen
Schapen, schapen... en nog meer schapen

Onze tips en weetjes over de Faeröer

 • De Faeröer eilanden bestaan in totaal uit 18 eilanden.

 • De inwoners zijn ontzettend warm en vriendelijk.

 • De Faeröer behoren officieel tot Denemarken, toch hebben ze hun eigen vlag, parlement en taal. Het kan best gevoelig liggen bij de locals om Denemarken als het hoofdland te bestempelen.

 • Faeröer betekent schapeneilanden, niet voor niks want deze beestjes zie je werkelijk overal opduiken. Pas dan ook op als je met de auto reist, de lammetjes zijn vaak nog niet gewend aan het verkeer en lopen zo de weg op.

 • Het weer kent extreme vormen op deze eilanden. Wees steeds voorzichtig en ga voorbereid op pad. Goede regenkleding en deftige wandelschoenen zijn onmisbaar.

 • Verwacht niet dat je alle mooie plaatjes uit de boekjes zal zien. Als je hiervoor naar Faeröer reist, zal je bedrogen uitkomen. Bezoek deze eilanden om het pure klimaat te ervaren en omdat je ontzettend houdt van avontuur. Alle viewpoints zal je nooit kunnen afvinken.

 • Tot een hele tijd geleden kwam Google Streetview niet naar de Faeröer eilanden. De locals waren hier niet mee opgezet en brachten als marketingstunt Google Sheepview uit. Camera's werden bevestigd aan de schapen om zoveel mogelijk beelden te maken. Google bezweek en kwam uiteindelijk toch ter plekke.

 • Als het tijdens een hike heel mistig wordt, wacht! Steile afgronden doemen uit het niets op en kunnen zeer gevaarlijk zijn.

 • Ze nemen veiligheid zeer serieus, en terecht. Breng steeds iemand op de hoogte, al is het iemand aan de receptie van jouw hotel of een inwoner van een dorpje, van jouw plannen.

 • Laat je verwennen bij de mensen thuis. Door Heimablídni concept kan je bij mensen thuis (boeren of vissers) een zeer locale ervaring mee maken.

#faroeislands #visitfaroeislands #smyrilline #smyrillineferry #faroeislandshiking #faroe #atlantic #sustainabletravel #slowtravel #visitvagar #Eysturoy #guidetofaroeislands #belgiantravelblog

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page