Staycation in Haspengouw
Haspengouw, de fruitstreek van België, is volgens ons de perfecte regio om te genieten van een paar dagen rust en avontuur op de fiets. Ga je in de zomer, dan geniet je onderweg van de peren en appels. Ga je in het voorjaar, dan fiets je in het uitgestrekte landschap van de fruitbomen die in bloei staan. Elk seizoen heeft zijn charme, maar wij nemen je mee naar de warme zomer van 2020 tijdens ons 4 daags avontuur in Haspengouw.

Waarom Haspengouw?
In de zomer van 2020 wonen we in Kaulille, in het ouderlijke huis van Niels. Noord-Limburg voelt voor ons aan als een tweede thuis, maar te fiets hadden we nog niet super veel regio's kunnen ontdekken. Voornamelijk het zuidelijke gedeelte met Tongeren, Sint-Truiden en Borgloon ontbrak nog, hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. Tijd voor een fietsvakantie in Haspengouw!
We stippelden zelf een rondje uit met de fietsknooppunten App en we werden twee dagen vergezeld door Sander, die normaal met ons in Alaska zou meegefietst hebben. Geen Alaska voor ons in 2020, maar wel een prachtige omgeving door het heuvellandschap van zuidelijk Limburg. De hittegolf die toen ons land teisterde, dreef ons tot het fysieke uiterste en op dag twee wilden we bijna de handdoek in de ring gooien. We beten echter door en hadden uiteindelijk een heel mooie fietsvakantie in Limburg. Op deze manier konden we toch nog wat mooie momenten met Sander delen.
In deze blog kan je lezen waarom wij Haspengouw de perfecte regio vinden voor een korte staycation. Je kan er volgens ons fietsen in elk seizoen, maar het kan misschien wel leuk zijn om deze bloesemmeter in de gaten te houden wanneer de fruitbomen op hun mooist zijn. Over het algemeen is april/mei hiervoor de tofste periode, wij vonden de zomer eerlijk gezegd net wat te warm aangezien je best wat hoogtemeters maakt.
Onze fietsroute in Haspengouw
De route die we hebben gevolgd:
- Dag 1: Kaulille tot Hoeselt // 69km // 166 hoogtemeters (hm)
- Dag 2: Hoeselt tot Borgloon // 40km // 367hm
- Dag 3: Borgloon tot Lummen // 48km // 305hm
- Dag 4: Lummen tot Kaulille // 72km // 190hm
Via de fietsknooppunten App maak je een route in een handomdraai. Geef een start en een eindpunt in en de route berekent vanzelf. Wat wij leuker vinden is om meer te gaan kijken op de kaart welke plaatsen je tegenkomt en zo kiezen we er meestal voor om wat meer groen, water of natuurparken toe te voegen. Hieronder een overzicht van de knooppunten die we volgden tijdens onze trip.
Dag 1: 203 - 205 - 209 - 206 - 245 - 247 - 248 - 05 - 274 - 309 - 308 - 316 - 300 - 305 - 92 - 91 - 243 - 98 - 82 -101 -103 - 84 - 200 - 85 - 108 - 519 - 123
Dag 2: 123 - 119 - 109 - 110 - 107 - 111 - 116 - 117 - 132 - 156 - 157 - 536 - 158 - 159 - 537 - 151 - 155
Dag 3: 155 - 154 - 152 - 153 - 162 - 161 - 169 - 168 - 134 - 135 - 189 - 147 - 150 - 175 - 176 - 194 - 195 - 313 - 312 - 318 - 319
Dag 4: 319 - 523 - 329 - 330 - 345 - 503 - 341 - 342 - 515 - 258 - 257 - 256 - 254 - 253 - 241 - 202 - 204 - 203
Vind je het zelf moeilijk om routes uit te stippelen? Er zijn natuurlijk ook bestaande fietsroutes die je via toerisme diensten kan raadplegen. Heb je toch hulp nodig of weet je niet waar te beginnen?
Contacteer ons zeker even met jouw vragen.
Micro avontuur dichtbij huis
Fietsen en kamperen zijn bij ons onlosmakelijk verbonden. Na een hele dag buiten te fietsen, vinden we niks zaliger dan 's avonds ons tentje op te zetten. Voor ons is dit ook de perfecte manier om de kosten van ons reisbudget te drukken en we houden van het avontuur. Een camping kan in de zomermaanden heel druk zijn dus dat laten we liever aan ons voorbij gaan en wildkamperen willen we alleen maar doen als er echt geen andere optie overblijft.
Gelukkig heeft Haspengouw nog een andere mogelijkheid om avontuurlijk te kamperen en dat is bivakkeren. Er zijn welgeteld 5 bivakzones in Haspengouw waarvan we er 2 uittesten deze trip.

Bivakzone Hooilingen (Hoeselt)
Deze bivakzone ligt mooi verstopt tussen de fruitbomen. Fruit plukken is hier toegestaan, zalig om de volgende ochtend een vers stoofpotje van appels mee te maken. Er zijn drie houten platformen waar je je tent op kan plaatsen, alsook is er een composttoilet aanwezig en je mag vuur maken in de voorziene vuurbak. Het is er ontzettend rustig in de weide omgeving, het centrum van Hoeselt licht 1,6 km verderop. De bivakzone ligt niet aan een fietsknooppunt, dus je moet even afwijken van de route, de dichtsbijzijnde fietsknooppunten zijn 519 en 123.
De exacte locatie van de bivakzone: N 50 50.590 E 5 28.320
Er is geen reservatie nodig.
Bivakzone Speelboomgaard (Grootloon)
Deze unieke bivakzone ligt op een enorm populaire plek, omgeven door verschillende fiets- en wandelroutes. Op mooie dagen zal je hier dus nooit alleen zijn. Fruit plukken is ook hier toegestaan. Er zijn twee houten platformen waar je je tent op kan plaatsen. Er is een composttoilet aanwezig en je mag vuur maken in de voorziene vuurbak. Het centrum van Borgloon ligt op 1,5 km. De bivakzone kan je vinden tussen fietsknooppunt 151 en 155.
De exacte locatie van de bivakzone: N 50 47.470 E 5 21.220
Er is geen reservatie nodig.
Op slechts 5 min wandelen van de bivakzone ligt het doorkijkkerkje, ideaal om bij zonsondergang een kijkje te gaan nemen. Hier ben je op warme zomeravonden wel nooit alleen.

Niet onbelangrijk is om te weten dat bivakzones enkele regels hanteren:
- Je mag er enkel te voet of met de fiets naartoe, het is niet de bedoeling dat je er gaat kamperen indien je met de auto bent.
- Stilte, rust en een eenmalige overnachting zijn de richtlijnen.
- Groepen van meer dan 10 personen en gelegenheidsfeestjes zijn verboden.
- Respecteer de omgeving en de rust van eventuele medebivakkeerders.
- Er mag geen lawaai (bv. muziek) gemaakt worden.
- Respecteer de natuur!
- Eventueel afval neem je terug mee naar huis.
- Koken mag op een kleine kookbrander of op een houtvuur wanneer daar een plek is voorzien.
Helaas moeten we melden dat we tijdens onze trip verschillende inbreuken hebben gezien op de twee bivakzones waar we hebben overnacht. Op de bivakzone in Hoeselt verzamelden we twee (!) zakken met afval, etensresten en peuken. Sommige mensen laten eten achter in de hoop dat dit misschien opgegeten zal worden door volgende kampeerders, dit gebeurt haast niet dus het is beter om je restjes gewoon weer terug mee naar huis te nemen. 's Nachts kwamen er ook enkele jongeren langs op de plek. Ze maakten gelukkig niet al te veel lawaai en toen ze eenmaal door hadden dat er tentjes stonden, waren ze begripvol en gingen ze snel door.
Tijdens de tweede nacht op de bivakzone in Borgloon, hadden we minder geluk. Daar hield een grote groep feestvierders ons de hele nacht wakker. We moeten er wel bijvertellen dat dit tijdens relatief strenge corona maatregelen was en er geen cafés laat open waren. Het is te begrijpen dat jongeren andere plekken opzoeken om samen een leuke tijd te beleven. Uiteraard is het jammer als je na een lange dag fietsen, met een kleine zonnesteek, de hele nacht wordt wakker gehouden.
Toch willen we dit even aankaarten om mensen bewust te maken dat dergelijke bivakzones enorm schaars zijn in België. Jaarlijks lees je wel dat er opnieuw een bivakzone wordt gesloten vanwege het gebrek aan respect voor de regels. Als we willen dat deze unieke overnachtingsplaatsen blijven bestaan, is het aan ons allemaal om de regels te respecteren en dankbaar te zijn dat we hier gebruik van kunnen maken. Afval achter laten is nooit oke, als je een feestje wilt bouwen zijn er ook andere plaatsen voor!
Wil je graag nog meer informatie over bivakzones in Haspengouw dan kan je dit vinden via deze link.
Verdere tips voor fietsen in Haspengouw:
- Er zijn genoeg dorpen en zelfs steden waar je bevoorrading kan voorzien
- Liever niet kamperen? Haspengouw heeft een groot aanbod aan hotels (niet goedkoop)
- Uniek overnachten kan in de Tranendreef
- Ga zeker iets drinken in FietscafeéDen Tuyter in Heers (fietsknooppunt 536)
- Geniet van "Kunst in het Landschap" , behalve Reading between the Lines en Helsh(ea)ven zijn er nog andere kunstwerken te bewonderen
- Is een meerdaagse fietstocht net te veel van het goede? Er zijn enorm veel dagfietstochten te vinden via vistlimburg
- ...
Welcome to my Garden
Een ander platform dat we deze trip gebruikten was "Welcome to my Garden". Via dit platform mag je een plaats voor een tentje reserveren bij particulieren in de tuin. Ook via deze weg hebben we al geweldige plekjes ontdekt en de meest gastvrije mensen ontmoet. Onderweg terug naar huis konden we voor onze laatste nacht terecht in de tuin van Beate en haar gezin in Lummen. We konden ons tentje kwijt achteraan de tuin en na een plons in hun fantastische zwemvijver vroeg Beate of ze frietjes voor ons kon meebrengen, daar zeggen wij geen nee tegen natuurlijk.
Lid worden van Welcome to my Garden kan makkelijk via deze link. Je kan je ook inschrijven als host, altijd fijn om mensen te ontvangen in je tuin. Daarna kan je makkelijk een plekje zoeken via de kaart.
De fruitgaarden verdwijnen stilletjes aan en we zien weer het Limburgse landschap hoe we het kennen. In Paal maken we nog even een korte detour om te kunnen fietsen door de maïs, dit kom je wel vaker tegen in de zomermaanden, waar je doorheen een mooi doolhof kan fietsen. Zeker de moeite om een keertje te doen als je het ons vraagt!
Ben jij ook overtuigd om een fietsvakantie dichtbij huis te plannen? We zijn zeker dat je het geweldig zal vinden! Breng ons op de hoogte van jouw plannen en we helpen graag, veel fietsplezier.
#haspengouw #limburg #readingbetweenthelines #borgloon #visitborgloon #visitlimburg #limburginbeeld #altijdlimburg #lovelylimburg #staycation #visitflanders #boeiendbelgië #sinttruiden #travelbelgium #travelblog #belphenomenal #ig_belgium #thisbelgium #kunstinhetlandschap #bivakzones #welcometomygarden #fietsendoordemaïs #fietsknooppunten #kampereninbelgië #visit_tongeren #worldbybike34 #biketherapy #roadstomovement