top of page

Avontuurlijk overnachten - Shelters in Denemarken

Een van de redenen waarom we zo hard uitkeken naar onze reis in Denemarken, zijn de shelters. Je vindt ze overal doorheen het land en het is ontzettend avontuurlijk om in deze hutjes te kunnen slapen. In deze blog leggen we je uit hoe je deze shelters kan vinden en in welke shelters wij een nachtje hebben geslapen tijdens onze fietsreis in Denemarken.

Loving our Surly Bridge Clubs!
Één van de vele shelters

De Shelter App

De Shelter App kan je gratis downloaden via de app store. Het is een Deense app en de beschrijvingen zijn in het Deens, maar ze gebruiken veel pictogrammen waardoor alles duidelijk is om zaken terug te vinden (en er is ook nog steeds Google Translate uiteraard). Wanneer je locatie aan staat op je telefoon geeft de app weer hoe ver je verwijderd bent van de volgende shelter (in vogelvlucht). Zowel shelters als tentplaatsen staan aangeduid in de app. In de app kan je ook zoeken op verschillende filters als je bijvoorbeeld wilt dat er een toilet aanwezig is.


Je kan op voorhand de shelters aanduiden die je leuk vind door op het hartje te klikken. Dat werkt super handig, maar je zal snel merken dat er te veel zijn om een hartje te geven. Een route uitstippelen op voorhand op basis van de shelters raden wij niet aan, want er zijn zoveel shelters dat je makkelijk de dag zelf kan beslissen hoe ver je wilt fietsen. Simpelweg fietsen tot de benen moe zijn en dan even de App openen, verder dan 10km hebben wij eigenlijk nooit moeten fietsen om een toffe shelter te vinden. De coördinaten van de shelters staan telkens vermeld en je kan makkelijk navigeren vanuit de app. Wij plakken deze echter snel in Google Maps of Komoot om zo de snelste route ter beschikking te krijgen.


In welke shelters sliepen wij?

Hieronder een overzicht van de shelters waar wij sliepen tijdens onze fietsreis door Denemarken. De exacte locatie staat telkens weergegeven. Let op, wanneer we vermelden dat er water is. In de winter maanden wordt het water vaak afgesloten zodat de leidingen niet bevriezen.


Warm toilet

De eerste shelter waar we in sliepen vonden we niet via de App, maar een local gidste ons naar deze mooie plek. We waren onderweg naar een shelter die 10km verderop lag maar de man zei dat er op een kilometer ook een shelter was achter de kerk van Rise. Het was een prachtige plek en ideaal om onze eerste shelter te testen. Het was die nacht - 2 graden dus het was best koud. Het toilet konden we gebruiken achter de kerk en daar stond de verwarming aan, geen overbodige luxe in deze koude temperaturen.

  • Locatie: 55.058533,9.340889

  • Shelters: 2

  • Faciliteiten: picknicktafels, water, buitendouche, vuurpit, hout, vuilnisbak, toilet (achter de kerk)

  • De meeste shelters zijn gratis, bij deze moest je 30 DK betalen

Isolatie

Omdat de eerste nacht zo koud was in de shelter gingen we op zoek naar isolatiemateriaal voor onder onze matjes. De koude kwam vooral van de onderkant dus een extra laag isolatie konden we zeker goed gebruiken. Onderweg kwamen we Tom tegen en hij nodigde ons uit bij hem thuis. Hij had nog wat isolatiemateriaal liggen en samen sneden we twee 'matjes' uit het materiaal. Het is veel te groot en niet praktisch maar ze voorzien ons van warme nachten in de shelters. Tegen de wind hangen we ons grondzeil van de tent op aan de opening van de shelter.


In Jels aan het meer vonden we een prachtige plek waar we helemaal alleen waren.

  • Locatie: 55.360194,9.216107

  • Shelters: 3

  • Faciliteiten: picknicktafels, water, overdekte plek om te zitten, vuurpit, vuilnisbak, toilet, elektriciteit (stopcontact in het toilet)

Nachtelijk bezoek

Voor de derde nacht op rij gingen we op zoek naar een shelter, deze keer aan de westkust bij Esbjerg. We vonden er eentje in de app en de foto's op de app zagen er geweldig uit, uitzicht op zee! Dit was de enige shelter waar we een beetje teleurgesteld achterbleven. De route ernaartoe was door een grijs industriepark dat heel verlaten aanvoelde, het gevoel dat we er eigenlijk niet mochten zijn overheerste. De plek had ook iets unieks met de windmolens op de achtergrond, maar helemaal comfortabel voelde het voor ons niet aan. Er lagen matrassen in de shelter die niet echt proper waren en 's nachts kregen we bezoek van een muis (met babymuisjes).

  • Locatie: 55.4539, 8.5116

  • Shelter: 1

  • Faciliteiten: overdekte plek om te zitten

Zonsondergang en maansopgang

We vervolgen onze weg via de westkust fietsroute, heerlijk als we dan 's avonds ook een shelter kunnen vinden aan zee in de buurt van Lemvig. Vanop het dak keken we naar de zonsondergang en wanneer we ons omdraaiden zagen we de volle maan aan de horizon verschijnen. Het was hier de eerste keer dat we de shelter gedeeld hebben met een wandelaar. In de andere shelter sliep er een groepje van vier. Het was Paasweekend dus het was er iets drukker.

  • locatie: 56.4761, 8.1250

  • Shelters: 2

  • Faciliteiten: vuurpit, picknicktafels, vuilbak, toilet, buitendouche, afwasbak

Lunchbreak

Helaas was de boot van Thyborøn naar Agger stuk waardoor we een nachtje vast zaten in Thyborøn op een camping. We wouden heel graag slapen in een shelter in Thy National Park maar het werd uiteindelijk een lunchpauze in het zonnetje. Ook ideaal natuurlijk om hiervoor de app te gebruiken. De plaats leek uitermate rustig en een prachtige plek om de nacht door te brengen.

  • Locatie: 56.8600, 8.3635

  • Shelters: 2

  • Faciliteiten: vuurpit, hout, bankjes, water, buitentoilet

Uit de wind

De wind blaast niet in ons voordeel vandaag en de fietsstroken zijn langgerekt en ongenadig, een schuilplek is niet heel vaak te vinden. We botsen op een shelter onderweg en opnieuw is het een ideale schuilplek. Op een 2km van Vigsø vonden we deze shelter waar we een lunchpauze hielden volledig uit de wind dankzij de overdekte kampvuur hut.

  • Locatie: 57.0908, 8.7415

  • Shelters: 1

  • Faciliteiten: vuurpit, hout, overdekte plek om te zitten, picknicktafel, water, in de app staat een toilet vermeld maar dat hebben wij niet gezien

4 miljoen sterren hotel

Na een dag vechten tegen de wind bereiken we op de top van de heuvel in Klim Bjerg deze prachtige shelter. Rondom ons zien we alleen maar bos. Een prachtige plek om onze laatste nacht in een shelter in Denemarken door te brengen. Wanneer Stefanie 's nachts wakker wordt omdat ze naar het toilet moet, maar dit gevoel wil negeren omdat ze warm in haar slaapzak ligt, moedigt Niels haar aan om toch naar buiten te gaan. En maar goed dat ze naar buiten ging want we zagen een prachtige sterrenhemel, wat is er beter dan een 4 sterren hotel? Inderdaad, een 4 miljoen sterren hotel, onze meest favoriete shelter van de trip!

  • Locatie: 57.1105, 9.1754

  • Shelters: 1

  • Faciliteiten: vuurpit, hout, water (was midden april nog afgesloten)

  • De shelter ligt op een heuvel die te steil is voor de fietsen, die sliepen een verdieping lager


Welke shelter past bij jou?

In welke shelter wil jij graag een nachtje doorbrengen? Is het iets voor jou om in de natuur te slapen? En zou je je manier van reizen willen aanpassen om dit te kunnen doen? Laat het ons zeker weten en wij voorzien graag nog wat meer tips!

Shelters in Denemarken
De weg naar de shelter

Alternatieven en tips voor een shelter

De Shelter App biedt in onze ogen veel mogelijkheden, maar het is altijd leuk om af te wisselen. In onze blog van Denemarken geven nog heel wat extra tips over een fietsreis in dit prachtige land, maar volgende info en tips kunnen we al delen:

  • Niet alle shelters staan in de App. Praat met locals, ze wijzen er vaak aan die je nog niet op de kaart kan vinden.

  • Via Brug Min Baghave kan je een gratis account aanmaken om een overnachting te vinden bij mensen thuis. Ze stellen hun tuin open voor wandelaars en fietsers, vaak is hier ook een toilet aanwezig (sommigen hebben zelfs een private shelter). Dit kan voor sommigen net iets toegankelijker zijn als je alleen in een bos slapen wat té spannend vindt.

  • Zoals reeds gezegd, onderschat de koude niet en neem goed slaapmateriaal mee!

  • Heeft de shelter geen toilet? Geen erg, maar het kan slim zijn om net ervoor een kerk te bezoeken (bijna alle kerken hebben een openbaar toilet!).

  • De website van Naturstyrelsen kan ook opties bieden om een slaapplek te vinden!

  • Van de locals hoorden we dat 'shelteren' in de zomer wat moeilijker kan zijn. Het blijkt dan enorm populair en vroeg aankomen is een must om een plekje te bemachtigen. Daarom houden wij van de schouderseizoenen!

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page