top of page

Schwalbe Marathon Plus MTB: Dé ideale fietsband voor een wereldreis?

Het moment dat fietsbanden interessant worden… Een iets meer technische blog over een van de belangrijkste onderdelen van je fiets!

Welke fietsbanden gebruik je voor een wereldreis?
Gravelroads in Spanje

Welke fietsbanden gebruiken wij?

In deze blog vertellen we je meer over onze Schwalbe Marathon Plus MTB banden. De buitenband van 27.5” en 2.25” breedte. Wij combineren deze met de Schwalbe SV19 binnenband. Jullie lezen meer over de rolweerstand, de grip, lekbestendigheid, en duurzaamheid van deze Schwalbe buitenband. En voornamelijk, is het een goede band om jouw wereldreis op de fiets mee te starten?


Via Instagram en Facebook contacteren jullie ons dagelijks met vragen over de setup en het materiaal van onze fietsen. In de top 3 van deze vragen” “Welke banden gebruiken jullie?”. Hoog tijd om eens een artikel te schrijven en jullie van de nodige informatie te voorzien. We beoordelen in deze blog hoe deze banden zich lenen voor een fietsreis van langere duur. Heb je toch nog vragen en hulp nodig bij de keuze van jouw fietsbanden, get in touch.


Bestaat de perfecte Fietsband voor een wereldreis?

Op deze vraag kunnen we een kort antwoord geven, nee, die bestaat volgens ons niet. Zoals bij alles in het leven, bestaat ook het selecteren van een fietsband uit geven en nemen. Alles is afhankelijk van jouw eigen prioriteiten. Vele fietsers geven de voorkeur aan een band die zeer vlot rolt, maar moeten hiervoor vaak wat inboeten op grip en lekbestendigheid. Anderen willen dan weer een zeer duurzame band die lang meegaat, waardoor het gewicht vaak wat de hoogte ingaat.


Indien je enkel kortere fietstrips zal maken, kies je voor een totaal andere band dan wanneer je een wereldreis met de fiets maakt. Indien je tijdens jouw wereldreis van plan bent om vooral bikepacking trips te maken, gebruik dan ook zeker een andere band t.o.v. wanneer je vooral geasfalteerd zal fietsen. De juiste prioriteiten stellen is noodzakelijk.


Hoe kies je de juiste band voor een fietsreis?

Wat zijn volgens ons de belangrijkste keuzes die je moet maken bij het selecteren van een fietsband voor een wereldreis of fietsreis van langere duur?

  • Lekbestendigheid aka ik wil zo weinig mogelijk banden plakken/vervangen

  • Duurzaamheid aka ik wil met 1 paar banden een heel jaar fietsen

  • Grip aka ik vind het belangrijk om mij veilig te voelen in de regen/door de modder

  • Off-grid aka soms wil ik wel eens van het gebaande pad fietsen

  • Rolweerstand aka ik vind snelheid op geasfalteerde wegen best belangrijk

Schwalbe geeft op elk onderdeel een score op 10 over deze onderdelen, hieronder leggen we uit hoe ze scoren en hoe tevreden wij er over zijn na iets meer dan 6.000km.


Lekbestendigheid en duurzaamheid

Voor ons stonden deze twee zaken met stip vanboven genoteerd bij de keuze van een fietsband. Heb je ook al eens een band moeten plakken tijdens natte, koude dagen? Juist, niets zo vervelend dan het leeglopen van je band tijdens een fietstocht. Het kan de fun van een fietsdag snel verpesten en het is gewoon top om onderweg op je banden te kunnen vertrouwen op elke ondergrond.


Onze Schwalbe Marathon Plus banden krijgen een 10/10 voor “Protection” volgens de fabrikant. De SmartGuard techniek van Schwalbe beschermt je banden optimaal door een elastische rubber van 5mm toe te voegen. Hierdoor ben je beschermd tegen de meest voorkomende zaken zoals glas, metaalvoorwerpen, scherpe stenen etc. Wij fietsten vorig jaar van België naar Spanje (2.700km) over verschillende ondergronden, maar ook maakten we er al fietstochten mee door Duitsland en deden we een bikepacking trip in de Veluwe. Alles samen goed voor +/- 6.000km over de meest uitgelopen ondergronden. Resultaat? Wij hebben momenteel NUL platte banden gehad. De 10/10/ Protection klopt dus wel degelijk!


Toch zijn we ook wel benieuwd hoe we het zouden stellen met een tubeless band (enkel een buitenband, zonder een binnenband). Met een speciale vloeistof en ventiel ontstaat er een afdichting die de luchtstroom volledig tegenhoudt, hierdoor heb je minder kans op lekken en minder rolweerstand, iets wat zeer interessant zou kunnen zijn. Wij zouden tubeless banden kunnen monteren op onze wielset en denken dat het zeer interessant zou kunnen zijn voor landen zoals Mexico. Dit omdat je vaak in cactusgebieden zal fietsen en we hebben geen idee hoe onze Schalwbes het zouden doen in die omstandigheden. Hopelijk kunnen we hier later nog wat meer over schrijven.


Als we het hebben over duurzaamheid, dan gaat het voornamelijk over “Hoeveel km kan je ongeveer fietsen met een band”. Dit is uiteraard afhankelijk van de ondergrond en omstandigheden, maar Schwalbe gebruikt een speciaal soort rubber waardoor de zijkanten van de band heel traag slijten. Een gemiddeld gebruik van deze banden wordt vaak geschat tussen 12.000 en 15.000 km, maar we kennen wereldfietsers die een tocht van 25.000km hebben afgelegd met deze banden voor ze aan vervanging toe waren. Duurzaam? Zeker! Wetende dat andere banden vaak maar 3.000 tot 5.000km meegaan. Ook hierin geven we Schwalbe gelijk, een dike 10/10 voor “Durability”. Onze banden zien er na meer dan 6.000km uit alsof ze nog veel meer aankunnen!


Grip van onze fietsbanden

De grip van banden moest voor ons niet uitmuntend zijn, dit omdat we ons bewust zijn dat (hoe avontuurlijk we ook zijn in ons hoofd) we toch minstens 50% van de tijd op asfaltwegen zouden fietsen. Schwalbe geeft een 6/10 voor grip aan deze banden, iets waar we best mee kunnen leven. We voelen ons meer dan veilig wanneer de wegen er nat/glad bij liggen, maar moeten ook toegeven dat we niet op volle snelheid naar beneden vlammen. De banden houden je recht, corrigeren tijdig en geven een veilig gevoel voor een wereldreis met de fiets, maar ga er ook niet de zotste downhill tours mee doen.


Off-Grid mogelijkheden

Ok, dit is een eigenschap die we zelf hebben toegevoegd en die Schwalbe niet hanteert. We voegen deze toch toe, omdat we aan andere (wereld)fietsers willen meegeven dat asfaltwegen soms wat gaan vervelen. We beseften sinds dag 1 dat we ook wel eens zin zouden krijgen in wat meer avontuur en de minder toegankelijke paadjes zouden opzoeken. Om deze reden waren we op zoek naar zowel een fiets als banden waarmee we elke ondergrond aankunnen.


Onze Surly Bridge Club fietsen zetten hun beste beentje voor op eender welke ondergrond, maar ook onze banden moeten hier niet voor onderdoen. Toegegeven, zowel de banden als de fietsen excelleren niet op een specifieke ondergrond, maar kunnen praktisch omgaan met eender welke omgevingsfactoren. Van vlakke asfaltwegen tot heuvelachtige grindwegen en de meest uiteenlopende MTB-parcours. Tijdens onze trip door de Veluwe, waar we heel vaak door los zand fietsten, was het geen grote win. Onze dikke, zware banden vertraagden enorm en los zand is toch wel echt een minpuntje. Door zware modder fietsen is dan wel weer heel erg speels en leuk om te doen met de Schwalbe Marathon Plus MTB banden.

Bikepacking Trip in Nederland
Niet de ideale band in los zand

Rolweerstand fietsbanden

Hier scoort onze band het minst goed op volgens Schwalbe, namelijk 4/10. Helaas moeten we hen hier ook gelijk in geven, want het zijn zeker niet de snelst rollende banden. Er is best veel rolweerstand wanneer je op geasfalteerde wegen fietst, dus als snelheid belangrijk is voor jou is dit zeker niet de beste keuze. De band komt dus niet tot zijn recht op asfaltwegen, maar wij kunnen hier best mee leven. Indien snelheid wel voor jou van belang is, dan raden we aan om meer te kijken naar een slick-achtige band.


Conclusie: Hoe tevreden zijn wij over onze Schwalbe Marathon Plus MTB-banden?

Wij zijn nog steeds zeer tevreden over onze Schwalbe MTB Marathon Plus banden. Het SmartGuard systeem is echt een winnaar. We beseffen dat lekbestendigheid voor ons veel belangrijker is dan snelheid. Daarnaast is het geen top performer op de zwaarste MTB-ondergronden, maar kan je er overal mee komen.


Doordat we allebei vrij klein zijn (1m60 en 1m72) zouden we zelf niet snel voor een 29” band kiezen (vaak moeilijker om te klimmen). Dit kunnen we echter niet voor anderen beslissen en de beste tip die we kunnen geven hierover, ga bij vrienden of een lokale bike shop even wat verschillende maten uitproberen. 27.5” is perfect voor ons door de diversiteit aan ondergronden. De 2.25” breedte zorgt voor iets meer rolweerstand, maar doordat we bepakt fietsen vinden wij deze breedte het minimum als je ook wilt genieten van off-grid paden.


Voor een wereldreis of fietsreis van langere duur vinden wij dit de perfecte band! Ze passen goed bij de diverse ondergronden en onze toch iets meer speelse dan snelle fietsstijl. Persoonlijk zouden wij het wel leuker vinden, moesten de banden toch iets minder rolweerstand hebben, maar we hebben zelf te weinig technische kennis om te weten als dat überhaupt kan wanneer de lekbestendigheid zo hoog is. Met Schwalbe kan je nooit iets verkeerd doen!


Tips bij de aankoop van fietsbanden

Er zijn een paar zaken waar je eigenlijk al best van op de hoogte bent vooraleer je een fiets en fietsbanden koopt:

  • Er zijn verschillende maten in banden: 26” / 27.5” / 28” (700cc) / 29”. Simplistisch uitgelegd, hoe kleiner de maat, hoe meer omwentelingen je zal moeten maken. Je zal dus met een 26" meer omwentelingen moeten maken dan met een 29" om dezelfde afstand af te leggen.

  • Je kan niet zomaar op elke fiets elke grootte van fietsband monteren. Dit is afhankelijk van het frame van jouw fiets en dat is zeker iets om rekening mee te houden.

  • Afhankelijk van de wielset/frame kan je dus een bepaalde bandenmaat monteren. Let op, want ook de breedte van jouw banden kan belangrijk zijn. Vaak is de regel, hoe smaller de band, hoe minder rolweerstand. Hoe breder de band, hoe meer geschikt voor off-grid ondergronden. Elke wielset heeft specifieke mogelijkheden naar de breedte van de band toe, controleer dit dus ook zeker op voorhand.

  • Niet elk type band is beschikbaar voor elke bandmaat. Zo is het voor ons bv niet mogelijk om de Populaire Schwalbe Marathon Plus Tour op onze wielset te monteren, omdat die niet gemaakt wordt in een 27.5” uitvoering.

  • 27.5” en 29” zijn meer gericht naar MTB-achtige frames. In deze maten vind je dan ook een groter aanbod van banden met meer profiel. Ook tubeless banden worden steeds vaker in die maten gemaakt.

  • 28” is zeer populair bij standaard touring fietsen of woon-werkverkeer fietsen.

  • 26” was vroeger de meest toegankelijke band wereldwijd, maar dit is best aan het afnemen. Hier bestaan echter verschillende meningen over, maar feit is wel dat deze steeds iets minder populair wordt en op sommige plaatsen moeilijker te vinden is.

  • Indien je een fietsreis van langere duur wilt ondernemen, check ook zeker even welke bandenmaat het meest toegankelijk is in dat werelddeel waar je zal fietsen.

Alternatief De combinatie van de Schwalbe Racing Ray Addix (vooraan) en de Racing Ralph (achteraan) kan perfect zijn als je een nog meer speelse band wilt. Deze 27.5” combinatie geeft wat minder rolweerstand en zal ook beter werken in los zand, zelfs op geasfalteerde wegen zal je het tempo iets de hoogte in jagen. Je levert wel wat in op vlak van duurzaamheid en lekbestendigheid, maar op die gebieden scoren ze ook nog steeds tussen de 6 en 7 op 10 volgens Schwalbe.

Review Schwalbe Marathon Plus MTB
Schwalbe: onze ideale fietsband!

Heb je nog vragen over onze fietsbanden of ben je op zoek naar een leuke samenstelling voor jouw fietsreis? Twijfel niet om ons te contacteren!


#schwalbetires #rideschwalbe #gripisyourfriend #teamsouplesse #gravelyourstyle #fietsbanden #reviews #schwalbe #fietsreizen #duurzaamreizen #biketouring #mtbtires #mtbtrails #offroad #bikeporn #bikelife #bikepackinglife #adventurecyclingcollective #gravelbikeworld #gravelroad #gravelbiking #cyclinglife #graveltravel #worldbybike #adventurecycling #roadstomovement


0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page