top of page

Review tex-lock orbit en eyelet

Wanneer je op wereldreis vertrekt met de fiets, wil je jouw dierbaarste bezit overal met een gerust hart kunnen achter laten. Welk fietsslot zorgt voor voldoende zekerheid om te voorkomen dat sneldieven met jouw fiets aan de haal gaan? Wij testten uitgebreid twee fietssloten van tex-lock: de tex-lock orbit en de tex-let eyelet met U-lock. In deze blog vind je onze eerlijke mening over deze fietssloten terug. Zo kan je zelf beslissen of deze sloten voldoende bescherming en gemak bieden om mee te nemen op wereldreis.

Fietssloten en ART-keurmerk

We kunnen uiteraard onze eigen mening geven over deze tex-lock fietssloten, maar we willen ook graag een beknopte technische uitleg geven over fietssloten in het algemeen. Om een betrouwbaar fietsslot te hebben, moet het getest zijn volgens het ART-keurmerk. Zij houden zich bezig met het testen en certificeren van sloten voor fietsen, bromfietsen, motorfietsen (tweewielige voertuigen dus). Het doel hiervan is om een label te creëren met het oog op diefstalpreventie.


Waarom is dit belangrijk? In de eerste plaats wordt er rekening gehouden met de nieuwste technieken en technologieën. Hoe hoger dit ART-label is, hoe beter de bescherming tegen diefstal zal zijn. Meer informatie vindt u op hun website. Wanneer je jouw fiets laat verzekeren tegen diefstal, verplichten verzekeringsmaatschappijen je om ook te beschikken over een slot dat minstens het ART2-label heeft. dat je een slot hebt dat minstens het ART2-label heeft. Wij hebben zelf een diefstalverzekering bij VAB die onze fietsen wereldwijd dekt voor EUR70 per jaar/per fiets.


In het algemeen mag je ervan uitgaan dat een ART2 slot voldoende bescherming biedt om je fiets veilig achter te laten. Hoe hoger het label, hoe zwaarder de sloten worden en een ART3 tot ART5 slot meenemen op een fietstocht is naar onze mening niet erg praktisch. Onze beide tex-locks hebben een ART2 keurmerk en zouden dieven moeten overhalen om over te gaan naar een makkelijker doelwit.


Waarom hebben we gekozen voor tex-lock fietssloten?

Tijdens onze trip van België van Spanje hadden we grote, zware sloten mee op reis. Deze boden super goede bescherming voor onze fietsen, maar waren te zwaar en niet handig om mee te nemen. Ze namen te veel plaats in in onze fietstassen en waren niet snel binnen handbereik. Alsook was het vaak moeilijk om deze sloten ergens aan te bevestigen. Zo was het moeilijk om de fietsen rond een boom, een paal, een fietsenrek... te sluiten.


Voor onze wereldreis besloten we opnieuw op zoek te gaan naar een fietsslot en we kwamen uit bij deze van tex-lock. We hadden een slot nodig dat iets lichter was, makkelijker mee te nemen en vooral praktischer in gebruik. Toen we ook nog merkten dat het textiel van de sloten zeer flexibel is en ons frame niet zou beschadigen, besloten we ervoor te gaan. Onderstaande specificaties kunnen u helpen bij het maken van een keuze voor uw eigen fietsslot


tex-lock orbit


tex-lock eyelet

 • Verkrijgbaar in 3 maten

 • Gewicht: 700g tot 1200g

 • Lengte: 80cm tot 160cm

 • Komt samen met een kleiner U-lock of groter X-lock

 • Prijs: €119 tot €149

 • Wij gebruiken een Medium eyelet met U-lock

 • Meer informatie op de website van tex-lock

Zijn de tex-lock sloten aan te bevelen?

We kunnen uren over deze fietssloten praten (we know, een beetje bizar, maar toch), maar daar gaan we je niet mee vervelen. We zullen je wat tijd besparen en snel ter zake komen, zodat je wat sneller de fiets uit de garage kan nemen en zelf op fietsreis kan vertrekken.


In het algemeen is ons antwoord "ja", we kunnen tex-lock zeker aanbevelen. De voordelen van deze fietssloten zijn volgens ons:

 • Het stevige maar zeer flexibele textiel aan de buitenkant is voor ons een game changer. Tot nu toe zijn we nog geen ander ART2 gecertificeerd slot tegengekomen dat zo flexibel is als deze.

 • Dit maakt ze praktisch in gebruik. Tijdens het fietsen wikkelen we ze om onze zadelpen. Je sluit ze gemakkelijk rond een boom, een fietsenrek, iemands brievenbus, je eigen lichaam... waar dan ook! Voor de eyelet is hierin zeer flexibel.

 • Het textiel beschadigt jouw frame niet (heel fijn).

 • Het "click and go" systeem maakt de orbit zeer snel in gebruik.

 • In een periode waar iedereen Insta-famous wil zijn, zorgen deze sloten ervoor dat je foto's er geweldig uitzien. Het is raar om te zeggen, maar we hebben eindelijk een slot gevonden dat aantrekkelijk is voor het oog.

 • En niet onbelangrijk, we laten onze fietsen steeds met een gerust hart achter. Een dief moet minstens 2 soorten gereedschap bij zich hebben en heeft enkele minuten (en heel wat lawaai!) nodig om deze sloten open te breken, dus de kans is groot dat hij/zij snel zal overgaan naar een gemakkelijker doelwit.

tex-lock eyelet Medium size met eyelet
tex-lock eyelet is super handig om rond de zadelpen te bevestigen

Geen nadelen aan tex-lock?

We zijn hier om eerlijke feedback te geven aan onze lezers; dit houdt ook in dat we tex-lock willen wijzen op een paar kleine minpunten:

 • We vinden de lengte van de Orbit perfect voor een stadsfiets, maar we hadden hem graag 20 tot 40 cm langer gezien. We zetten de fietsen vaak op slot terwijl de fietstassen nog op de bagagedragers zitten, dit maakt het soms wat lastiger om de Orbit om een ander object te wikkelen. (we hebben natuurlijk het geluk dat we beide sloten bij ons hebben en de eyelet maakt dit wel mogelijk).

 • Het U-lock dat we gebruiken in combinatie met de eyelet is perfect voor onze reis, maar er is één ding dat een beetje tegen steekt. We gebruiken het nu al een maand in behoorlijk koud weer en het gaat niet altijd zo soepel open en dicht als we zouden willen. Waarschijnlijk hebben alle sloten dit probleem en een beetje olie lost dit probleem snel op, maar je vloekt weleens als je bij vriestemperaturen het slot niet onmiddellijk open krijgt.

 • Met een prijskaartje van €119 tot €159 zijn ze niet goedkoop, er zijn ART2-sloten voor minder geld. Wij steunen echter graag kleinere bedrijven zoals tex-lock. Naar onze mening zijn ze het geld waard, maar we zouden het begrijpen als deze boven iemands budget zouden liggen.

Bikepacking Trip in Nederland
tex-lock Medium eyelet met X-lock is de winnaar voor een wereldreis met de fiets

Welke tex-lock past het best bij mij?

Om tot de kern van de zaak te komen, er is maar één persoon die deze vraag volledig kan beantwoorden en dat ben je zelf. We kunnen alleen maar hopen dat onze korte beschrijving je een gevoel kan geven wat je kunt verwachten als je een van deze tex-locks zou kopen.


Onze voorkeur gaat uit naar de tex-lock eyelet met U-slot voor een wereldreis per fiets, vanwege zijn veelzijdigheid. Het gebruiksgemak weegt op tegen het gewicht van het slot. Wanneer je je fiets in allerlei omstandigheden op slot moet zetten brengt dit fietsslot je volgens ons verder dan de orbit. Als je op zoek bent naar een slot waarmee je je fiets snel op slot kunt zetten in het centrum van de stad, dan is de orbit zeker de juiste keuze.

Review Schwalbe Marathon Plus MTB
Wij zijn blij met onze tex-lock fietssloten

Heb je nog vragen over onze fietssloten van tex-lock of ben je op zoek naar een leuke samenstelling voor jouw fietsreis? Twijfel niet om ons te contacteren! Vergeet ook zeker geen gebruik te maken van onze 10% korting bij tex-lock met deze code (TXLRTM10) via deze link.

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page