top of page

Op zoek naar Hygge tijdens onze fietstocht

Hygge is een Deens begrip dat verwijst naar gezelligheid en het vinden van plezier in kleine, simpele dingen. Stefanie las in de eerste lockdown in 2020 het boek "Lykke - De Deense weg naar het geluk", waarin het begrip Hygge wordt uitgelegd. Het boek bleef haar sterk bij, om geluk te vinden in de kleine dingen. Maar hoe vinden wij nu op de fiets deze kleine geluksmomentjes? In deze blog vertellen we je waarvan onze hartjes sneller gaan slaan of onze ogen beginnen te fonkelen. Kleine gestes, mooie ontmoetingen, bijzondere momenten... kortom die dingen in het leven waar we écht gelukkig van worden.

Loving our Surly Bridge Clubs!
Er staan ons veel Hygge momentjes in Denemarken te wachten!

Een fooi voor onderweg

11 april 2022 – Voor we de grens overfietsen naar Denemarken, stoppen we nog even bij de Lidl in Flensburg. Boodschappen doen is net iets goedkoper in Duitsland dus we slaan nog een voorraad noten, pasta, wraps en granenrepen in. Veel te veel want Niels zijn rugzak weegt ontzettend zwaar. Terwijl Niels de winkel leeg shopt, stopt er een man bij Stefanie. Hij is geïnteresseerd in wat we doen en wenst ons veel success. Na 5 minuten staat hij terug aan onze fietsen en stopt hij een briefje van 5 euro in Stefanie haar handen. Ze weigert om het aan te nemen, maar de man blijft aandringen. Ze is verbaasd en deze vrijgevigheid is ze niet gewend. De laatste euro’s spenderen we aan lekkere paaseitjes. Elk papiertje dat open ritst, doet Stefanie steeds terug denken aan de vrijgevigheid van de onbekende man.


De eerste momenten in een nieuw land

Het aankomen in een nieuw land is steeds speciaal en zorgt er bij ons beiden voor dat onze hartjes even sneller gaan slaan. Nieuwe omgeving, nieuwe gewoontes, nieuwe mensen en nieuwe avonturen... het vooruitzicht hiernaar is iets waar we steeds naar uitkijken. Tijdens onze eerste dag in Denemarken worden we 's avonds al snel vergezeld door een lokale man die ons naar een shelter naast een kerkje begeleidt. Zonder dat we zelf iets vragen onderbreekt hij zijn fietstocht richting thuis en begeleidt hij ons 5km naar deze leuke slaapplek. We weten hoe kostbaar 'tijd' is in deze moderne maatschappij en vinden het allesbehalve vanzelfsprekend wanneer iemand, die ons zelfs nog nooit heeft gezien, een stukje hiervan met ons wilt delen. Jezelf hiervoor openstellen en dit bewust proberen meemaken is een goede tip, dan worden opeens al die momentjes ervaringen om niet snel te vergeten.

De eerste momenten in Denemarken - Hygge
We genieten van de West kust in Denemarken

Elk materiaal kan dienen!

De koude in de shelters hadden we onderschat, het is 's nachts nog steeds aan het vriezen en heel goed slapen we niet. Wanneer zoiets thuis gebeurt, dan ga je simpelweg naar een winkel en koop je hetgeen je nodig hebt. Tijdens een fietsreis werkt dat net iets anders, want niet alles ligt op een steenworp afstand én we proberen zo goed als mogelijk op ons budget te letten. Wanneer we de zoektocht naar wat extra isolatie starten, overhoort Tom ons gesprek in een lokaal winkeltje. Hij spreekt ons aan en al snel stelt hij een oplossing voor. We vergezellen hem naar zijn thuis, snijden twee veel te grote isolatiematten en springen lachend de fiets op. "We lijken wel twee muilezels", zeggen we tegen elkaar. Wat zijn we dankbaar dat we deze korte stop hebben gemaakt. Wat gratis materiaal dat ons vele uren extra slaap en warmte heeft bezorgd!


Spontane ontmoetingen zijn het meest Hygge van allemaal

Mensen ontmoeten is een van de grootste redenen waarom we aan dit avontuur op de fiets zijn begonnen. We zijn geïnteresseerd in verhalen, nieuwe culturen en bijzondere momenten. Ondertussen hebben we al geleerd dat we soms wat assertiever mogen zijn en dat er helemaal niks mis is om ook zelf mensen aan te spreken. "Mogen we ons tentje in jullie tuin zetten? Hebben jullie wat water voor ons? Mogen we eens kijken hoe jullie hier wonen?" Minstens één keer per dag komen enkele van deze vragen van pas. Wij zien dit zelf niet als een soort inbreuk op privacy of mensen storen, we zijn van mening dat de mensen die ons willen helpen een goede visie bieden, eentje die wij zelf ook steeds proberen mee te dragen. Help elkaar en houd je ogen open voor opportuniteiten, het pad wordt zoveel mooier!


Zo geraken we tijdens een bezoekje aan de supermarkt aan de praat met Lars, een man in de zeventig die vanaf zijn eerste woorden heel grappig en gevat overkomt. Hij is nieuwsgierig naar wat we doen en wie we zijn. Niels voelt aan dat we ons alle drie snel heel erg op het gemak voelen bij elkaar en vraagt uit het niets: "Kan jij ons misschien helpen met een slaapplaats bij jouw thuis?". Hoe gevat Lars ook was, dit had hij zo precies toch niet zien aankomen. Hij denkt even na en zegt dan: "What the hell, mensen doen elkaar al genoeg pijn met die oorlog en alles, de wereld is toch een pak mooier als we allemaal wat meer liefde geven. Mijn vrouw gaat boos zijn, maar dat zal je zo meteen wel zien." Twee uurtjes later zitten we fris gewassen aan tafel bij Lars en Karin, zijn vrouw, die ons ontzettend lief ontvangt. We eten kroketjes, drinken een lekker wijntje en babbelen over de zaken die er echt toe doen in het leven. Voldaan kruipen we in de late avond ons bed in, voor we onze ogen sluiten zeggen we tegen elkaar - "Dit is écht Hygge!"

We zijn niet de enige fietsers op de boan

Thy National Park in Denemarken was voor ons al helemaal Hygge op zichzelf. Fietsen tussen kust en de bossen, leuke gravel roads en heel veel rust. Toen we dit gebied verlieten, bevonden we ons opeens temidden van veel andere fietsers, weg rust! Toen de 20e groep ons passeerde, merkten we opeens dat ze allemaal een plakkaat met een nummer op de fiets hadden hangen. Zonder dat we het wisten bevonden we onszelf opeens in een gravelbike contest. De deelnemers konden kiezen tussen afstanden van 130, 220 of 400km, wow!


Ook al waren zij degenen die ons voorbij vlamden, wij kregen aanmoedigingen van hen. Na een kleine 30km kwamen we aan bij een leuk cafeetje wat ook een bevoorradingspost voor de wedstrijd bleek te zijn. In tegenstelling tot de rest, namen wij uitgebreid de tijd om een koffietje te drinken en geraakten we aan de praat met Solveiga. Ze was daar vanuit Kopenhagen om haar vriend te steunen in de wedstrijd en een korte vakantie te nemen. Voor we het wisten bood ze ons een lekkere quinoa schotel aan en hadden we veel interessante gesprekken (over het leven in Gent en Kopenhagen, elkaars levensstijl, vrienden en nog veel meer). Stefanie was onder de indruk van haar vork (off all things) die al heel oud leek te zijn. We babbelden 2 uurtjes, kregen tussendoor een hoop granenrepen en bananen van de organisatoren van de wedstrijd en genoten van het zonnetje. Toen Solveiga vertrok, schonk ze de vork aan ons: “Nu zal je altijd aan deze ontmoeting denken als je gaat eten.”


Hygge zit vooral in de kleine dingen

Bovenstaande voorbeelden spreken erg tot de verbeelding en overkomen je meer dan je denkt tijdens een fietsavontuur (of eender welk ander avontuur). Toch willen we nog enkele kleine voorbeelden geven van momenten die voor ons typerend Hygge zijn:

 • Na een koude nacht wakker worden met de zon op je gezicht

 • Een verblijf in een ho(s)tel of BnB nadat je enkele nachten op rij hebt gekampeerd. Zit hier ook een warme douche bij? Nog beter!

 • Één van jouw lievelingsliedjes dat opeens door de boxen speelt terwijl je in de supermarkt boodschappen doet.

 • Eerst het gevoel hebben dat je te veel geld betaald hebt voor een camping, maar dan beseffen dat er een leuke ruimte is waar ook nog eens jouw lievelingsfilm speelt (Harry Potter for the win!).

 • Rugwind, heel erg Hygge!

 • Denken dat je snacks op zijn, maar net voor het slapen gaan toch nog dat laatste stukje chocolade vinden.

 • Een hertje dat in de verte verschijnt.

 • Een volledig veld vol met koolzaadbloemen in bloei.

 • Een berichtje ontvangen van je beste vrienden net op de dag dat je veel aan hen hebt moeten denken.

 • Dat gratis ijsje dat je onderweg krijgt van de ijsboer.

 • Die perfecte zonsondergang aan het eind van de dag.

 • Alle aanmoedigingen onderweg.

 • En nog veel, veel meer!

De Denen lijken deze eigenschap vrij goed onder de knie te hebben. Wij doen ons best, maar moeten vaak ook nog bewust hiermee omgaan. Het is een kijk op het leven waar iedereen volgens ons bij gebaat zou zijn, het doet je de kleine, menselijke dingen appreciëren.


Ben jij Hygge in jouw dagelijkse leven? Geef die fietser of wandelaar die je onderweg tegenkomt eens een aanmoediging, of die collega die het moeilijker heeft even een schouderklopje. Kleine gebaren maken een wereld van verschil!

3 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page