top of page

Onze wereldreis: 3e keer is scheepsrecht!

Poging één dateert van april 2020, poging twee van september 2020. Opgeven staat gelukkig niet in onze woordenboek. Wanneer het de eerste twee pogingen niet lukt, dan lukt het vaak wel de derde keer. Dit geldt ook voor onze wereldreis met de fiets, derde keer goede keer, wij zijn er helemaal klaar voor!

Uitdagend fietsen in Serra D'Irta
Klaar voor het vertrek voor onze wereldreis met de fiets: Patagonië lijkt toch ver weg!

Nu is het voor echt!

Onze fietstassen staan al een kleine week klaar in onze woonkamer. De laatste weken in de stad van ons hart en onze thuis gedurende de laatste jaren, Gent, verlopen druk en hectisch. Voor een laatste keer pakken we onze dagdagelijkse spullen in en krijgen ze een permanent plekje voor de komende 2 à 3 jaar bij onze ouders. Na 7 maal verhuisd te zijn in de laatste 2 jaar, poetsen we voor een laatste keer ons huisje. Net als op reis vinden we het belangrijk om alles georganiseerd en netjes achter te laten.


De voorlaatste avond in Gent geven we een drink voor onze collega's en wordt alvast afscheid genomen van de eerste vrienden. Wat een verschil met twee jaren geleden, toen een knuffel of kus nog ondenkbaar was. We genieten volop van deze momenten die we nog lang zullen koesteren. De allerlaatste avond komen tante Riet en Nonkel Jean ons helpen met de laatste verhuis en genieten we van een gezellig avondje op restaurant in Gent, allemaal dingen die we de komende jaren toch zullen missen.


Het is de ochtend van 25 februari 2022 wanneer we opnieuw een eerste maal onze fietskleren aantrekken. De temperatuur is slechts 3° C buiten, toch kiest Niels ervoor om in korte broek te fietsen. We beseffen nog niet helemaal dat dit onze standaard outfit zal worden voor een hele periode. Fietstassen op onze Surly's, de sleutels op de tafel, de deur achter ons dicht ("Mag deze dicht? Zijn we niets vergeten?") en weg zijn we, alsof we nooit iets anders hebben gedaan.


Vanaf nu hebben we geen vaste plek meer om te wonen. We gaan van logeerbed tot zetel en moeten rekenen op de goodwill van anderen. De eerste weken is dat nog vrij gemakkelijk, aangezien we tot 21 maart tijd spenderen bij familie en vrienden. Daarna zijn we echt op onszelf aangewezen en zullen we slapen bij mensen die ons voorheen nog niet kenden. Wat kijken we uit naar die ontmoetingen , zelfs de koude nachten die we in onze tent moeten trotseren is iets waar we al volop zin in hebben.


Fietstocht van Gent naar Limburg

Waar we twee jaar geleden nog vier dagen rekenden om van Gent tot Limburg te fietsen, zijn we ondertussen al iets ambitieuzer. Op twee dagen tijd fietsen we naar Niels zijn thuisfront in Limburg. Via de fietssnelweg Gent - Antwerpen maken we snel vooruitgang met wat wind in de rug. Ook het gezelschap van Lisa en Glenn, die een stukje met ons meefietsen en in juni ook op wereldreis vertrekken met de fiets, geven ons een boost. We worden meteen gedoopt met een stevige hagelbui, al komt het zonnetje ons snel weer verwarmen.


In Schoten, voorbij Antwerpen doen we beroep op onze eerste Warmshower hosts. We krijgen een warm bedje aangeboden bij Eric en Mieke. Twee fervente fietsers met nog heel wat dromen, wie weet komen we elkaar nog tegen onderweg. Bedankt aan Eric en Mieke om ons te hosten op onze eerste avond, het was heel gezellig en hopen jullie ooit nog terug te zien!

Zware fietsdagen: Geef je lichaam tijd om zich aan te passen

Op dag twee fietsen we verder richting de mooiste provincie van ons land, Limburg. We fietsen een hele dag langs het water. Eerst langs het Albertkanaal en daarna langs het kanaal Herentals - Bocholt. Misschien niet meteen de meest interessante route, en door de stevige tegenwind ook niet de leukste.


Er wordt door fietsers vaak gediscussieerd over wat de moeilijkste omstandigheden zijn: wind of bergen? Voor ons is die keuze vrij snel duidelijk, zeker voor Niels. Op elk moment is het interessanter om een berg op te fietsen dan tegen de wind in te moeten beuken. Vandaag beuken we 75km tegen de wind in, terwijl het landschap zelden of niet verandert. Ongeveer 3400 verbrande calorieën later komen we eindelijk aan in Limburg en besluit Niels dat deze dag in zijn top drie van zwaarste fietsdagen komt te staan. De Alpen over fietsen ging vlotter dan vechten tegen deze Vlaamse windkrachten.


Het typeert uiteraard ook wel het begin van een fietsreis. De eerste week à twee weken heeft een lichaam wat tijd nodig om zich aan te passen. Opeens ben je een hele dag actief bezig en zullen de kleine pijntjes zich opstapelen. Laat je hier niet door afschrikken, dit hoort er allemaal bij. Elk lichaam is anders, maar wij voelen na die eerste twee weken een ontzettend grote verandering (in positieve zin) optreden. In onze ogen kan dan ook iedereen een reis met de fiets maken. Niels heeft zelfs een hernia in zijn rug en, behalve die eerste twee weken, voelt hij zich nooit gezonder/beter dan op de fiets.


We genieten verder van een prachtige winterdag, het is koud door de wind maar de zon schijnt en daar krijgen we toch de nodige energie van. De komende weken nemen we een pauze in Limburg om op het gemakje afscheid te nemen van vrienden en familie. Ook willen we onze website helemaal in orde brengen om jullie te voorzien van een volledige paklijst en stappenplan om een wereldreis met de fiets te plannen.

Onze wereldreis wordt een huwelijksreis?!

Een andere reden waarom we nog een tijdje in Limburg willen verblijven, is omdat we nog even de tijd nodig hadden om ons huwelijk voor te bereiden. We hebben het niet met grote letters rondverteld, maar sinds half oktober zijn we verloofd. Na meer dan 6 jaar samen te zijn besloten we om deze grote stap te wagen en ons afscheidsfeestje om te zetten in een huwelijksfeest.


Hier kwam vanzelfsprekend toch nog heel wat werk bij kijken, maar wat vonden we het zalig om dit allemaal te kunnen regelen met de liefste familie en vrienden. We hadden een geweldige dag en genoten van elke minuut. Via deze weg willen we iedereen nog een keer bedanken om ons een onvergetelijke dag te bezorgen en voor de vele felicitaties!

Wildkamperen is verboden in Spanje - Maar als je rondvraagt bij de locals kan je toch nog op unieke plekken slapen
Just Married.

Wanneer we dit schrijven, zijn we nog even aan het bekomen van ons trouwfeest en het vele afscheid. Het hoort er allemaal bij, al moeten we toegeven dat het vrij emotionele dagen zijn geweest. We voelen ons bevoorrecht om door zoveel mooie mensen omgeven te zijn, dat geeft ons nogmaals de bevestiging dat we een goede beslissing maken en we voelen dat iedereen ons deze droom uitermate gunt. Binnenkort springen we op de fietsen en zijn we klaar voor de echte start van onze reis van onbepaalde duur. First thing, van België met de fiets naar Oslo!

9 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page