top of page

Fietsvakantie dichtbij huis: De Vennbahn Radweg naar Eifel Nationaal Park!

Met de fiets op vakantie vanaf je eigen voordeur, hoe cool is dat!

Hiking Trail in Eifel - Wilderness Trail
Prachtig uitzicht in Eifel National Park

Nu de wereld stap per stap opnieuw opent en grenzen weer bereikbaar zijn, is dit misschien het goede moment om te kiezen voor een duurzame fietsreis. Wij maakten in de hete zomer van 2020 een bepakte fietsreis doorheen België, Nederland en Duitsland van 12 dagen, met als hoogtepunt het Eifel National Park. Onze eerste "langere" bepakte fietsreis met leuke highlights, een diverse route en mooie slaapplekjes. Waarom een reis met een touring fiets in deze regio misschien ook iets voor jou kan zijn, dat lees je hier!


Fietsroute naar Eifel Nationaal Park

In juni/juli 2020, toen de eerste hittegolf onze omgevingen teisterde, maakten wij een fietsreis naar Duitsland van 12 dagen. Het heeft volgens ons wel iets om op de fiets te reizen in deze hitte, maar het is dan wel belangrijk om niet te veel hooi op je vork te nemen. Wanneer de temperaturen zo de hoogte ingaan, zijn onze fietsdagen korter, nemen we sneller een dagje pauze en kiezen we er vaker voor om te slapen op een camping om zeker te zijn van een frisse douche. De route die je hieronder ziet, kan je uiteraard naar eigen voorkeur aanpassen. Wij vonden het, voor een eerste bepakte fietsreis, een heel leuke en diverse fietsroute in Europa.


Dag 1: Kaulille - Schinnen // 55km // 180hoogtemeters

Dag 2: Schinnen - Epen // 47km // 610hoogtemeters

Dag 3: Epen - Vaals - Roetgen // 50km // 680hoogtemeters

Dag 4: Roetgen - Üdingen // 40km // 510 hoogtemeters

Dag 5: Wandeldag in Eifel National Park // 26km // 690hoogtemeters

Dag 6: Üdingen - Erkensruhr // 42km // 570hoogtemeters

Dag 7: Rustdag

Dag 8: Erkensruhr - Monschau // 28km // 520hoogtemeters

Dag 9: Rustdag Monschau

Dag 10: Monschau - Blegny // 67km // 640hoogtemeters

Dag 11: Blegny - Zutendaal // 83km // 480hoogtemeters

Dag 12: Zutendaal - Kaulille // 49km // 170hoogtemeters


De route werd op voorhand niet volledig uitgestippeld. Wel werden plaatsen zoals het drielandenpunt, de Vennbahn, Monschau en het Eifel Nationaal Park als must-do's aangeduid. Iedereen reist op een eigen manier, wij vinden het leuk om op voorhand een beetje opzoekwerk te doen zodat we weten naar welke richting we fietsen. Langs de andere kant worden we onderweg graag verrast en willen we steeds flexibel reizen met de fiets, zo kunnen we ergens wat langer blijven als we het er leuk vinden.

Een ideale eerste fietsreis!

Er zijn heel wat mogelijkheden om vanuit het Noorden van België richting het Eifel Nationaal Park te fietsen. Onze route kon je hierboven al zien, maar wat waren voor ons nu de absolute hoogtepunten tijdens deze periode op de fiets?


Hoogtepunt 1 van de fietsreis: Heuvelland in Zuid-Nederland

Wie denkt dat Nederland volledig plat is, die heeft het net als ons goed mis. Op minder dan 50km van onze thuisbasis in Kaulille (BE) wachtten de eerste heuvels ons al op. We fietsten slechts een dagje doorheen Heuvelland in Nederland, maar werden immens verrast door de weidse uitzichten, de leuke grindwegjes en de idyllische terrasjes. Ook heb je hier de mogelijkheid om wat beklimmingen van de Amstel Gold Race te doen, zeker een aanrader.


Onze twee overnachtingen in Heuvelland brachten we door op zalige campings. In Schinnen sliepen we bij Hoeve Krekelberg en de tweede nacht zetten we ons tentje op tussen de koeien bij de boerderijcamping van Hoeve Helberg. Hier ben je ook slechts een 7-tal kilometer verwijderd van het drielandenpunt België-Nederland-Duitsland.

Hoogtepunt 2 van de fietsreis: Eifel Nationaal Park

Een fietstocht naar het Eifel Nationaal Park is in onze ogen een must-do voor iedereen die houdt van korte fietsvakanties. Het nationale park in de regio Noordrijn-Westfalen van Duitsland is ongeveer 110km² groot en biedt zowel voor fietstochten als wandeltochten heel wat leuke mogelijkheden.


Een aanrader om te wandelen is de Wilderness Trail. Deze wandeling van 85km is gevormd door de sporen van wilde katten en strekt zich uit doorheen het park. Onderweg zijn er op drie plekken kampeermogelijkheden en alles wordt aangegeven met een bordje van een wilde kat. Wij kozen ervoor om op onze "rustdag" een stukje van deze hike te doen van ongeveer 26km. Wij waren uiteindelijk in het Eifel Nationaal Park om te fietsen, maar indien we meer tijd hadden gehad zouden we zeker voor de vierdaagse hike gekozen hebben.


Qua fietsroutes zijn er ook wel wat mogelijkheden in/rond het nationaal park. De fietsroute die wij deden, ging van Udingen tot Einruhr en zo door tot Monschau. Wij plannen onze routes het vaakst met Komoot en kozen meestal voor de optie van gravel/mountainbike. Hierdoor kwamen we op ontzettend mooie plekjes en kwamen we soms voor een paar uurtjes geen andere ziel tegen. Ook voor de mensen die houden van meer aangegeven fietsroutes zijn er wat mogelijkheden. Toch zouden wij aanraden om te kiezen voor een iets sportievere touring fiets en om zeker en vast een bandje met profiel te monteren. Wij fietsen allebei met een Surly Bridge Club en deze waren perfect voor deze trip. Een meer uitgebreide review over deze tourfietsen vind je hier! Er zijn veel grindwegen en dit maakt alles net wat toegankelijker.

Hoogtepunt 3 van de fietsreis: Fietsen naar Monschau

Je kan Monschau bereiken door te fietsen langs de Vennbahn. Deze fietsroute langs oude spoorwegen is ongeveer 125km lang en loopt doorheen Luxemburg, Duitsland en België. Het is heel mooi fietsen, maar wij deden er maar een klein stukje van en vonden dat ook wel voldoende. De afwisseling is niet super groot en we zijn blij dat we onze eigen routen maakten.


Het mooie Monschau ligt op slechts vier kilometer van de Belgische grens en is een ideale citytrip dichtbij huis. Behalve de kleurrijke houten huisjes en het indrukwekkende Monschau kasteel, kan je hier ook makkelijk een tweetal dagen doorbrengen door van het ene gezellige cafeetje naar het andere te gaan. Doordat Monschau gesitueerd is in het dal van de Roer, vormt het daarnaast ook een ideale uitvalsbasis om de Eifel regio verder te verkennen. De omgeving is groen, groener, groenst en biedt enorme mogelijkheden voor wandel - en fietsliefhebbers.

Verder is niet altijd beter!

Wij kunnen uiteraard niet wachten om onze wereldreis met de fiets verder te zetten en richting Alaska of Zuid-Amerika te reizen. Echter, vergeet niet dat Europa zoveel mogelijkheden heeft om een leuke fietsreis, wandelvakantie of citytrip te plannen. De diversiteit was ongelooflijk op deze 12 dagen en deze reis deed ons verder overtuigen: 'Met de fiets op reis gaan is gewoonweg geweldig!' Laat dus volgende keer dat vliegtuig maar aan de grond staan en plan jouw vakantie richting Eifel in Duitsland. Indien je hulp kan gebruiken bij het plannen van een fietsvakantie zoals deze, laat ons zeker en vast iets horen!

Een fietsvakantie of wandelvakantie naar Monschau is gezellig!
Monschau - Een ideaal stadje voor een fietsvakantie

#roadstomovement #fietsvakanties #fietseninduitsland #cyclingeifel #eifel #vulkaneifel #beautifulgermany #germanytravel #outdoorsisfree #exploregermany #germanytourism #fietsreis #nationalparkeifel #eifeltourismus #cyclinggermany #duitsland #fietsenineuropa #slowtravel #bikelife #rideyourbike #bikewander #biketouring #roadstomovement #touringbike #worldtripbybike

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page