top of page

Fietsen in Zweden

Zweden is gigantisch groot, wij fietsten een peulschil in de provincies Dalsland en Värmland. Onze route startte in Gothenburg en leidde ons tot in de regio van Charlottenberg. Van hieruit vervolgden wij onze weg naar Noorwegen. Als je houdt van bossen, meren, kaneelrollen en eindeloze wegen, dan is Zweden de perfecte fietsbestemming voor jou.

Fietsen door de bossen in Zweden
Eindeloze bossen in Zweden

Roads to Movement in Zweden

Hieronder kan je een overzicht terugvinden op welke plekken we sliepen in onze tent of bij welke Warmshowers hosts we terecht konden. Even uitzoomen op onderstaande kaart om alle plekken te zien.

Aantal dagen gefietst: 11

Totaal afgelegde afstand: 451km


Lange afstand fietsroutes in Zweden

Wil je graag een meerdaagse fietstocht plannen in Zweden dan kan je zeker inspiratie vinden via onderstaande links.

 • European Divide Trail: Met 7.600km de langste bikepacking route doorheen Europa, vanuit Portugal tot de Noordkaap. Vanaf Gothenburg tot Charlottenberg volgde we de onverharde route in Zweden. Enkel op het stuk tussen Bollungen tot Granan kwamen we op een zeer pittig mountainbike stuk terecht wat wij niet zouden aanraden om met een zwaar bepakte touringfiets te fietsen.

 • Sweden by Bike is de officiële website van Zweden om mogelijkheden tot fietsroutes op te zoeken.

 • Er lopen verschillende Eurovelo routes door Zweden.

 • Vanuit Gothenburg start de fietsroute 'Kattegattleden'. Wij hebben deze niet gevolgd, maar de meerdaagse fietstocht is populair onder fietsers.


Slapen in Zweden

Er is een overvloed aan slaapmogelijkheden in Zweden. Voor ons was het het eerste land waar we konden genieten van het Allemansrecht. Dit unieke principe geeft het recht aan iedereen om overal tijd door te brengen. Een levensstijl die er in onze ogen voor zorgt dat iedereen op een zorgzame manier omgaat met de natuur. Je mag een tent opzetten waar je wilt, wild kamperen met andere woorden, maar er zijn wel een paar regels aan verbonden:

 • Respecteer de natuur en neem alle afval met je mee

 • Je moet minstens 150meter afstand nemen van woningen. Indien je dichter wilt kamperen, dien je dit steeds te vragen aan de eigenaar (wij kwamen op onze hele trip slechts 1 plek tegen waar een lokale boer dit liever niet zag gebeuren).

 • Je mag maximum 24u blijven op 1 plaats

 • Wees voorzichtig met een vuurtje te maken, het mag enkel op plaatsen waar er voorzieningen voor zijn

 • Je mag niet kamperen in natuurgebieden. Dit staat meestal goed aangegeven!

 • Als je met een voertuig reist dan zijn de regels strenger en mag je niet zomaar op elke ondergrond staan. Dit dien je goed na te vragen in de verschillende districten.

Behalve het allemansrecht, kan je ook in Zweden beroep doen op shelters. In vergelijking met overnachten in Denemarken, moeten we wel zeggen dat Zweden iets ruiger is. De shelters zijn vaak verstopt in het bos en vaak vonden we ze ook te smal voor twee personen en minder beschut tegen de wind. Voorzieningen (zoals water of een toilet) waren zelden in de buurt, enkel een plekje om vuur te maken was meestal wel voorhanden. Twee leuke apps om shelters te vinden in Zweden zijn:

Overnachtingen op hotel/hostels zijn over het algemeen best duur en Warmshowers is voornamelijk enkel in/rond steden te vinden. We raden aan om even te zoeken naar een betaalbare stugor. Dit zijn kleine, typische, Scandinavische hutjes met meestal enkel een bed, een frigo en een dak boven je hoofd. Vaak staan deze op campings waardoor je toch kan genieten van een warme douche en de gemeenschappelijke keuken. Ook een hostel op een camping kan een oplossing bieden om meer budgettair te slapen. Onze tips:

 • Camp Grinsby biedt zalige mogelijkheden om te kamperen (tent en motorhomes), ook kan je er zoals ons verblijven in een mooie stugor!

 • In Värmland verbleven wij 4 nachten op Natuur Camping Lagom, heel mooi! Een plekje op de camping of in de hostel kan je boeken via hun website, voor de bungalow kan je ook terecht op Booking.com (kan interessant zijn voor de Genius leden).

Wildkamperen is verboden in Spanje - Maar als je rondvraagt bij de locals kan je toch nog op unieke plekken slapen
Allemansrecht in Zweden - Locals stuurden ons richting deze vlakke plek

Geldzaken in Zweden

In Zweden betaal je met Zweedse Kronen.

€1 = 10,35 Zweedse Kroon (Mei '22)

Gemiddeld budget in Zweden dat wij spendeerden:

 • Boodschappen in de supermarkt: €15.72 per dag (voor ons 2 samen)

 • Prijs voor een koffietje: €3 tot €4 (tip: als je een filtered koffie bestelt mag je in vele zaken gratis bijvullen)

 • Prijs voor een kaneelrol: €1 tot €1.50

 • Prijs voor iets fris: €3 tot €4

 • Budgettair op restaurant: €5 tot €15 (Van Ikea tot een budget restaurantje)

 • Accommodatie: €45 voor een stugor (klein, verwarmd hutje met meestal 2 aparte bedden) // €45 voor een hostel double room // richting €100 voor hotel of AirBnb

Staat van de wegen in Zweden

Als fietser trek je in Zweden niet altijd aan het langste eind, helaas. Toch waren wij positief verrast toen we in Gothenburg aankwamen, want in en rond de stad was het fietsnetwerk best goed verzorgd. De Zweden waarschuwden ons al: "Eenmaal buiten de stad is het een ander verhaal!". En gelijk hadden ze...


Je vindt er weinig tot geen specifiek aangelegde fietspaden eenmaal je de ring rond steden verlaat. Op grotere E- en N-wegen zal je ook redelijk vaak vergezeld zijn van auto's en vrachtwagens, wij raden dan ook aan om vooral deze E-wegen te vermijden. Er is weinig ruimte voor fietsers en het verkeer rijdt best hard, maar ze houden wel voldoende afstand. De drukte is uiteraard niet te vergelijken met het verkeer dat wij kennen in België op dit soort wegen en het is echt geen ramp om kleine stukjes op dit soort wegen te overbruggen. Onveilig voelden wij ons eigenlijk nooit, maar om te zeggen dat het leuk fietsen was op deze drukke wegen, dat is ook net te veel van het goede.


Gelukkig biedt dit gigantische land voldoende alternatieven, tenminste als je bereid bent om iets meer uitdagende ondergronden te trotseren. Tot net voor de grens met Noorwegen fietsten wij, behalve rond Gothenburg, geen 5km over verharde wegen. Er is een groot netwerk van kleine wegen die je door de Zweedse bossen zullen leiden en waar je op sommige dagen het verkeer op één hand kan tellen. Wij vonden dit ongelooflijk za-lig! Je fietst door zand, over boomstronken, op grindwegen (met soms heel dikke stenen), etc. Echte gravelwegen met andere woorden en ook hier waren wij meer dan tevreden met onze Surly Bridge Club. Een standaard touring fiets met dunne 28" bandjes schiet echt wel te kort om deze Zweedse wegen te overwinnen.


Conclusie? Er zijn voldoende mogelijkheden om grote wegen te vermijden, maar wees bereid om het fietstempo een stukje te verlagen doorheen deze gravelwegen. Wij vonden fietsen in Zweden absoluut fantastisch en kunnen het aan iedereen aanraden. Het is heuvelachtig (geloof ons, het is geen km vlak), uitdagend en loodst je doorheen de mooiste bossen en meren die je jezelf maar kan inbeelden. Dit pittige, golvende karakter in combinatie met de staat van de fietspaden, geeft ons het gevoel om Zweden niet zomaar als eerste fietsbestemming aan te raden, daarvoor is het voor velen misschien net té uitdagend. In dat opzicht is Denemarken (check die blog hier) toch meer aan te raden, maar in Zweden vind je in onze ogen wel nog meer avontuur.

Zo zien de drukken wegen er uit in Zweden

Eten en drinken in Zweden

De supermarkten zijn open op zondagen wat het makkelijk maakt, maar de afstanden maken het moeilijker om te plannen. Wij volgden door de Zweedse bossen in het binnenland en moesten soms voor 3 dagen eten meenemen. Helemaal niet erg uiteraard, maar leuk om op voorhand op de hoogte te zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan.


Daarnaast zouden we ook als tip geven om voldoende in te slaan bij de grotere supermarkten in de steden. Noten, wraps, havermout, etc. Onderweg kom je kleinere winkels tegen die een pakje duurder zijn, en het is sowieso al een pak duurder dan we gewend zijn in België. Wij deden onze boodschappen voornamelijk in de Lidl, hier hebben ze ook voldoende vegan opties. De Ica kwamen we ook vaak tegen, maar deze is wat duurder. Toch vonden we het daar ook fijn winkelen aangezien ze vaak goede deals konden aanbieden. In sommige Ica winkels krijg je ook een gratis koffie aangeboden als je voor minstens €10 (100 Zweedse Kroon) boodschappen doet.


Klimaat in Zweden

Het klimaat in Zweden is heel erg uiteenlopend, maar wij hadden in april/mei ongelooflijk veel geluk met het weer. Een gemiddelde dagtemperatuur van 8 a 12 graden Celsius was prima om te fietsen, al konden de nachten best nog koud zijn met temperaturen rond het vriespunt. Neem dus zeker goed slaapmateriaal mee op reis!


Normaal regent het vaak in Zweden rond deze periode, maar wij hielden het al bij al heel erg droog. Hoe meer noordelijker je zal reizen, des te kouder het gemiddeld uiteraard zal worden. Sneeuw is niet vreemd in april/mei als je eenmaal wat hoger komt dan Gothenburg en dit is iets wat razendsnel kan omslaan. Ga dus zeker en vast voorbereid op reis!

Onze eerst fietsmeters in Denemarken
Je kan heel makkelijk een plekje vinden om een vuurtje te maken en te koken

Fietsvakantie in Zweden: Onze tips en weetjes!

 • Uiteraard is Zweeds de voertaal, maar veel Zweden spreken een aardig woordje Engels.

 • Je bent snel wat geld kwijt voor een koffietje in Zweden, toch graag even koffietje drinken? In de Biltema en Ikea vind je ze goedkoop!

 • Snel even lunchen? Stop eens bij IKEA, niet duur en een lekkere lunch! Er is zelfs veganistische kötbullar. Ook aten wij bij de 7Eleven veganistisch hotdogs voor 1.5€. (je hebt er wel zo een 3 à 4 nodig om echt gegeten te hebben)

 • Vanuit Denemarken kan je een boot nemen vanaf Frederikshaven tot Gothenburg. Heel handig en wij betaalden slechts €42 voor ons twee, inclusief de fietsen.

 • Aan wildlife geen gebrek in Zweden. Je vindt er roofdieren zoals de wolf (volgens een local beschikt het district Värmland over de grootste wolvenpopulatie in Europa), de beer en de lynx. Deze zijn uiteraard enorm moeilijk om te spotten en schrik moet je er niet voor hebben, de kans is zeer klein dat deze schuchtere dieren op jouw pad verschijnen.

 • De eland populatie in Zweden is ongeveer 400.000 momenteel volgens lokale bronnen. Wij zagen twee levende elanden en helaas ook één dode.

 • Wees voorzichtig met tekenbeten, het krioelt van de teken dus neem zeker een smeermiddeltje mee. Hoe dichter tegen de zomer, hoe meer je ze zal vinden.

 • In Gothenburg kan je lekker vegetarisch en vegan eten in een van de oudste veggie restaurants van de stad, dit voor een topprijs van slechts €9 tot €13. Breng zeker een bezoekje aan de vriendelijke eigenaar in restaurant Solrosen.

 • Wij vonden heel zelden veganistische yoghurt terug (vaak wel cocos varianten maar daar houden we niet van), maar er is wel voldoende aanbod in soja- en havermelk.

Volg ons op Facebook en/of Instagram voor meer reisinspiratie! Op zoek naar een goede reisverzekering, check hier!

1 opmerking
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page