top of page

Fietsen in West Canada

Fietsen tussen de imposante Rocky Mountains, helderblauwe meren en indrukwekkende landschappen. Fietsen in West Canada is onvergetelijk! Lees in deze blog onze tips als jij ook een fietsvakantie in British Colombia of Alberta in Canada plant!

Fietsen door de bossen in Zweden
Fietsen op de Icefields Parkway blijft één van onze meest memorabele momenten

Roads to Movement in Canada

Hieronder kan je een overzicht terugvinden op welke plekken we sliepen in onze tent of bij welke Warmshowers hosts we terecht konden. Even uitzoomen op onderstaande kaart om alle plekken te zien.

Aantal dagen gefietst: 12

Totaal afgelegde afstand: 651km


Lange afstand fietsroutes in Canada

Onze vlucht uit Europa kwam aan in Vancouver. Omdat we moesten wachten op nieuwe fietsonderdelen, besloten we om de trein te nemen naar Jasper om van daaruit de iconische Icefields Parkway te fietsen. Na Banff fietsten we richting het zuiden en staken we de grens over naar de USA op de Great Mountain Divide. Hieronder vind je alvast een overzicht van de meest voorkomende fietsroutes in Canada:

 • Icefields Parkway: Één van de bekendste wegen ter wereld en ook een van de mooiste! Populair onder toeristen die reizen met een camper maar laat het je zeker niet tegenhouden om er met de fiets heen te gaan. De weg is zeker veilig genoeg om er te fietsen. In deze instagram post geven we meer info over onze fietsroute van Jasper naar Banff.

 • Great Divide Mountain Bike Route: De langste onverharde fietsroute in Noord-Amerika, ook bekend als de Tour Divide. Een race die elk jaar in juni wordt gereden. Deze fietsroute van meer dan 4000 km begint in Jasper en brengt je tot aan de grens met Mexico. Wij doen een poging om stukjes van deze route te fietsen en starten in Banff. Tot Elkford zijn we de route blijven volgen. Wildfires, overstromingen en te steile klimmen zorgden ervoor dat we de route sneller verlieten en we via de highway de USA in fietsten. Ze gebruiken een (betalende) app die zeer handig kan zijn als je van plan bent om echt op de route te blijven, alsook kan je voor alle segmenten uitgebreide folders kopen.

 • Trans Canada Trail: Een fietsroute an 28.000km die je doorheen Canada loodst. Op hun website vind je meer informatie terug en kan je eventueel ook folders kopen per onderdeel.

 • Vancouver Island: Wij bezochten dit met de auto omwille van fietspech en wat zijn we blij dit gezien te hebben. Initieel wilden we deze bikepacking route volgen + deze link geeft nog heel wat mogelijkheden. Tips over onze favoriete plekjes op Vancouver Island vind j op onze Instagram Post.


Slapen in Canada

British Colombia en Alberta staan bekend om hun geweldige outdoor activiteiten. Of je nu wilt fietsen, hiken, kajakken... voor iedereen is er wel iets te beleven. Omdat er zoveel activiteiten te doen zijn, is kamperen geen probleem. Aan campings geen gebrek maar in het hoogseizoen is reizen in Canada zo populair dat deze campings snel volzet zijn. Vaak worden de kampeerplekken al maanden op voorhand gereserveerd.


Als fietser is dit vaak geen optie, onze reis bekijken we vaak van dag tot dag en vaak weten we 's middags nog niet waar we dezelfde avond willen kamperen. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn want veel campsites staan toe dat er meerdere tenten op één plek staan. Wij hebben dan ook ontzettend vaak een plekje gedeeld met andere mensen. Hierdoor hebben we slechts 2 keer betaald voor een eigen campsite, dat was op Honeymoon Lake en Jonas Creek Campground die een hiker/biker site hebben voor slechts 5CAD per persoon.

Wildkamperen is verboden in Spanje - Maar als je rondvraagt bij de locals kan je toch nog op unieke plekken slapen
Campsite in Banff - Tunnel Mountain Campground

Geldzaken in Canada

In Canada betaal je met Canadese Dollar

€1 = 1,30 CAD (Augustus '22)

Gemiddeld budget in Canada dat wij spendeerden:

 • Boodschappen in de supermarkt: €15 per dag (voor ons 2 samen)

 • Prijs voor een koffietje: €3.5 tot €5

 • Prijs voor poutine: €10 tot €15, dit gerecht moet je zeker eens proberen! Vergelijkbaar met een frietje stoofvlees en het goede nieuws is dat er veggie en zelfs vegan varianten bestaan.

 • Prijs voor een pintje: €5 tot €8

 • Prijzen camping variëren van €6 tot €45 voor een plekje. Prijzen zijn dus heel uiteenlopend, afhankelijk van hoe populair de kampplaats is. Neem cash geld mee om deze campsites te betalen!

 • In het hoogseizoen betaal je snel CAD120 tot 250 per nacht in een hotel. Hiervoor krijg je vaak niet meer dan een simpele hotelkamer in de plaats. Wij vonden op Vancouver Island zeer last-minute een leuke BnB voor CAD120 en voor de rest kampeerden we steeds.

Staat van de wegen in Canada

Fietsen op de Icefields Parkway was een droom, de uitzichten zijn waanzinnig maar het goede wegdek en de brede shoulder zorgen ervoor dat het heel veilig aanvoelt om te fietsen. Het verkeer dat voorbij komt zijn voornamelijk toeristen, dus grote trailers en campers zullen je aanmoedigen op de weg. Ze houden voldoende afstand en passen hun snelheid aan dus we hebben enkel positieve ervaringen.


Vanaf Banff volgden we de Great Divide, een onverharde route dus een andere uitdaging voor ons. Het stuk van Banff tot Elkford was zeker doenbaar. De "hike a bike" stukken vielen heel goed mee en we hoefden niet al te vaak de fietsen te duwen. Een standaard touring fiets zal zeker en vast niet volstaan als je de Great Divide in jouw reis wilt toevoegen, je zal meer aan het duwen dan aan het fietsen zijn.


Van Elkford tot aan de grens met de USA volgden wij de Highway, die over het algemeen veilig aanvoelde. Relatief brede schouders en vriendelijk verkeer, met momenten iets drukker qua vrachtwagens. Let wel op, er ligt een pak rotzooi (metaal, glas, ijzer) langs de weg dus goede fietsbanden zoals onze Schwalbe MTB Marathon Plus zijn geen overbodige luxe als je niet wenst om elke dag een bandje te plakken.


Wildlife in Canada

Waar we op voorhand veel mee bezig waren in ons hoofd, en soms ook wel eens over droomden, was de factor 'wildlife' op de fiets in Canada. Je kan er niet onderuit, er zal een moment komen dat je geconfronteerd wordt met een groot beest dat plots op je pad verschijnt. Onderweg kwamen wij elks, beren (4 grizzly's en 3 zwarte), lynx, hertjes en nog allerlei klein wildlife tegen in Canada. Wij zijn geen park rangers of specialisten, maar kunnen naar onze eigen ervaring wel wat tips meegeven:

 • "Carry bearspray and know how to use it" - Dit zal je veel lezen, en terecht. Je koopt bearspray praktisch overal, neem op voorhand de tijd om filmpjes te bekijken hoe je dit moet gebruiken.

 • Respecteer de natuur en het wildlife, jij bevindt je in hun territorium en niet omgekeerd.

 • Indien mogelijk, fiets met twee of meer samen. Je leest zelden over aanvallen van duo's, deze gebeuren bijna steeds wanneer iemand solo reist/leeft.

 • Hoe schattig beren er ook uit zien, wees steeds alert. Neem voldoende afstand vooraleer je het camera toestel pakt, je wilt niet dat het je laatste foto wordt.

 • Maak geluid! Wij hangen een berenbel op de fiets, praten/zingen op gebieden waar veel wildlife zit en spelen soms zelfs muziek af. Zij willen jou net zo min zien als jij hen, als een beer je hoort aankomen zal deze 99% van de tijd afstand nemen.

 • Kook nooit al te dicht bij jouw tent, plaats alle eten en toiletgerief in een bearbox (indien niet mogelijk hang het op aan een boom of plaats het minstens 100 meter van je tent). Neem wat quarters mee, op sommige plekken betaal je om een bearbox te gebruiken.

 • Clean up after yourself, het is gevaarlijk voor anderen als je rotzooi achter laat!

 • Ga 's nachts nooit alleen naar het toilet, neem een zaklamp mee en maak lawaai. Vooral zwarte beren zijn op deze momenten opportunisten hebben we gehoord.

 • Moose met cubs kunnen heel agressief uit de hoek komen, houd afstand!

 • Valt een zwarte beer aan, maak jezelf groot, maak lawaai en "fight back". Valt een grizzly aan, play dead! (gelukkig niet gebeurd en dit hoor je zelden)

 • Als een beer langs de weg aan het eten is, kijk eerst als deze nieuwsgierig is, maak jezelf kenbaar en fiets rustig door aan de andere kant van de weg.

De dichtste encounter die wij hadden was 5 meter afstand van een grote grizzly. Best spannend, maar door op voorhand voldoende ingelezen te hebben werd deze situatie nooit gevaarlijk.


Eten en drinken in Canada

Eerlijk gezegd waren we toch wat verrast door de prijzen in Canada. Over het algemeen vonden wij de prijzen toch een goede 20 a 30% duurder dan in Europa. Vooral zaken zoals yoghurt/melk, tofu en andere gezonde zaken die bij ons heel betaalbaar zijn, zijn hier minstens dubbel zo duur.

 • Save On Foods: Een grote winkel en naar onze mening de beste om wat bulk inkopen te doen. Granola bars, noten, instant maaltijden etc. Vraag een klantenkaart, zo krijg je wat extra korting.

 • Je kan in verschillende supermarkten verpakkingsvrij winkelen, zeer handig om zaken zoals bonen/linzen/noten in te slaan. In de Save On Foods hadden ze steeds een relatief goede deal.

 • Whole Foods: Wij kochten hier soja melkpoeder. Niet heel goedkoop, maar wel handig voor tijdens het kamperen als ontbijt. Ze verkopen veel bio producten en gezonde spullen, maar het is een heel dure winkel.

 • Sla voldoende voedsel in voor je aan de Icefields Parkway begint, best in Jasper (of Banff als je omgekeerd begint). Onderweg hebben ze kleine convenience stores. Voor 2 bananen, 1 sinaasappelsap en een zakje sandwiches betaalden wij CAD12.

 • Zoals eerder vermeld, probeer zeker een poutine! De vegan poutine bij Cider House is geweldig. Check onze Instagram Post voor andere vegan food tips.

Rode linzen stoofpotje

Klimaat in West-Canada

Van vorst op de tent tot 35 graden Celsius, wij maakten het allemaal mee. Wij fietsten in West-Canada in juli en augustus en de temperaturen waren enorm divers, net zoals de weersomstandigheden.

 • In Vancouver heb je in de zomer een gunstig zeeklimaat. Het kan best veel regenen, maar over het algemeen is het een goede zomer met leuke temperaturen. Wordt ook wel eens Raincouver genoemd, al is dat meer in de winter.

 • Op Vancouver Island heb je te maken met een tropisch klimaat en een hoge vochtigheid.

 • In de Rocky Mountains gingen we op minder dan twee dagen tijd van vorst naar 30 graden. Wees voorbereid en neem kledij mee voor elk seizoen, zelfs in de zomer. Op hoogte kan je zelfs nog sneeuw ervaren in de zomer.

 • Een goede regenjas is onmisbaar in Canada!

 • Wij vertrokken in de Rocky's begin augustus, maar zouden toch aanraden om twee à vier weken vroeger te vertrekken als je zuidelijk wilt fietsen.

Onze eerst fietsmeters in Denemarken
Een natte dag zorgt vaak voor spectaculaire uitzichten

Fietsvakantie in West-Canada: Onze tips en weetjes!

 • Wil je in Canada fietsen maar zie je het niet zitten om het allemaal zelf te regelen? Geen erg! Backroads is een maatschappij die fietsreizen aanbiedt. Wij kwamen enkele groepen tegen en iedereen was er razend enthousiast over. Dit kan voor velen dé stap zijn qua introductie tot fietsvakanties!

 • Great Divide: Start vanuit Banff en niet uit Jasper! De route Jasper - Banff is vrij nieuw en elke fietser die we spraken over deze route, zou die afraden. Daarnaast is de Icefields Parkway te mooi om te missen.

 • De Icefields Parkway is het mooiste als je van Noord naar Zuid reist.

 • Check bosbranden: Adventure Cycling Association App

 • In de regio van Jasper hebben ze meer hiker/biker campsites dan dichter bij Banff. Ook is kamperen iets goedkoper noordelijke dan zuidelijker.

 • De meeste campings hebben een soort van overdekte (wel open ramen) ruimte waar je na een lange dag kan schuilen.

 • Wil je verblijven in Vancouver? Wij vonden Kitsilano een zeer leuk deel van de stad. Vele restaurantjes en winkels in de buurt.

 • Een daguitstap van Vancouver naar Whistler is heel handig om ter plekke te regelen.

 • Vanuit Vancouver kan je met de ferry naar Bowen Island. De Mount Gardner Loop is een mooie hike van 10 a 12km!

 • Nood aan nieuw outdoormateriaal? In Vancouver vind je voldoende outdoor winkels, bij de MEC kan je heel wat goede merken terugvinden.

 • Als je een stukje wilt overbruggen met de trein, kan dit prima met VIA Rail. Wij namen 'the Canadian' van Vancouver tot Jasper.

 • Wildkamperen is in principe toegestaan in Canada, maar niet in de Nationale en Provinciale Parken. Op andere plaatsen moet het aangegeven staan als het niet mag. Wij vonden dat er best wat private ground was + fietsten meestal door de parken waardoor wildkamperen op deze route moeilijk is.

 • Vlieg je Canada in? Vergeet zeker geen ETA in orde te brengen + de ArriveCan App te downloaden. (check zelf zeker de laatste voorwaarden om in orde te zijn met alle reglementen)

 • Verlaat je Canada overland in Roosville? Net voor de grens met Eureka (USA) is er een duty-free shop waar je Canadese Dollars in Amerikaanse Dollars kan wisselen.

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page