top of page

Fietsen in Noorwegen

We zijn helemaal onder de indruk van Noorwegen, iedere avonturier zal in dit land zijn hart verliezen. Onze fietstocht leidde ons voornamelijk doorheen het Zuiden en zelfs op dit "kleine" stukje kregen we al een mooi beeld van de Noorse diversiteit te zien. Bossen, fjorden en meren in een ruwe natuur, maar vlak is het hier nooit!

Fietsen door de bossen in Zweden
Sjusjøen was het noordelijkste punt in Noorwegen waar we met de fiets heen gingen

Roads to Movement in Noorwegen

Hieronder kan je een overzicht terugvinden op welke plekken we sliepen in onze tent of bij welke Warmshowers hosts we terecht konden. Even uitzoomen op onderstaande kaart om alle plekken te zien.

Aantal dagen gefietst: 17

Totaal afgelegde afstand: 871


Lange afstand fietsroutes in Noorwegen

Wij fietsten via Zweden de grens over naar Noorwegen, ongeveer ten hoogte van Hamar. Vanuit Hamar fietsten we nog een stukje Noordelijker richting Sjusjøen waarna we vervolgens terug richting het Zuiden gingen. Wil je graag een meerdaagse fietstocht plannen in Noorwegen dan kan je zeker inspiratie vinden via onderstaande links.

 • Op Visit Norway kan je heel wat leuke fietsroutes vinden om een eerste beeld te krijgen van de mogelijkheden.

 • Vanaf Sjusjøen fietsten we naar Lillehammer waar we een stukje van de Mjøstråkk route volgden. Deze route is 250km lang en gaat rond het meer Mjøsa, het grootste meer in Noorwegen. Tot in Hurdal volgden we deze route, zeker een aanrader door de mooie uitzichten op het meer.

 • Er lopen verschillende Eurovelo routes door Noorwegen. Wij volgden de Eurovelo 3 (Pelgrimsroute) van Jessheim tot Moss. En de Eurovelo 12 (North Sea Cycling route) van Horten tot Kristiansand.

 • Veel fietsers fietsen helemaal tot aan de Noordkaap, dat houden we voor een andere keer, meer info over deze route kan je hier vinden.


Slapen in Noorwegen

Net zoals in Zweden is er ook in Noorwegen het Allemansrecht. Dit unieke principe geeft het recht aan iedereen om overal tijd door te brengen. Een levensstijl die er in onze ogen voor zorgt dat iedereen op een zorgzame manier omgaat met de natuur. Je mag een tent opzetten waar je wilt, wild kamperen met andere woorden, maar er zijn wel een paar regels aan verbonden:

 • Respecteer de natuur en neem alle afval met je mee

 • Je moet minstens 150meter afstand nemen van woningen.

 • Je mag maximum 24u blijven op 1 plaats

 • Kampvuren in of bij bossen zijn verboden van 15 april tot 15 september. Zij kunnen echter wel worden toegestaan op plaatsen waar brandgevaar onwaarschijnlijk is, zoals aan zee of op een goedgekeurde kampvuurplaats.

 • Je mag niet kamperen in natuurgebieden. Dit staat meestal goed aangegeven!

 • Als je met een voertuig reist dan zijn de regels strenger en mag je niet zomaar op elke ondergrond staan. Dit dien je goed na te vragen in de verschillende districten.

Wij vonden het wildkamperen in Noorwegen wel moeilijker dan in Zweden. Een vlak stukje vinden is vaak een uitdaging. Wanneer je dan toch een vlak stuk ziet, is het vaak landbouwgrond en is het aan te raden om eerst toestemming te vragen aan de boer. Gelukkig zijn de Noren heel gastvrij en zo vonden we steeds een plekje om te slapen, zowel in de tuin als bij mensen thuis binnen.


Ook in Noorwegen kan je shelters vinden, al hadden wij het gevoel dat deze meer ideaal zijn voor wandelaars. Met de fiets moet je toch vaak trekken en sleuren om een mooie shelter te bereiken. Overnachtingen op hotel zijn heel duur, zelfs hostels liggen voor ons boven het reisbudget. Warmshowers hebben we 3x gebruikt, maar is bijna enkel in/rond de grotere steden te vinden. Een alternatief zijn de pelgrimshutten. Zo sliepen wij in deze hut voor slechts 20€ per persoon in Kløfta en je vind er alle luxe die je nodig hebt na een dag fietsen door de regen.

Wildkamperen is verboden in Spanje - Maar als je rondvraagt bij de locals kan je toch nog op unieke plekken slapen
Wildkamperen naast het meer in Sjusjøen

Geldzaken in Noorwegen

In Noorwegen betaal je met Noorse Kronen.

€1 = 10,10 Noorse Kroon (Juni '22)

Gemiddeld budget in Noorwegen dat wij spendeerden:

 • Boodschappen in de supermarkt: €10,88 per dag (voor ons 2 samen)

 • Prijs voor een koffietje: €3.5 tot €5

 • Prijs voor een ijsje: €3 tot €4

 • Budgettair op restaurant: In Noorwegen gingen we niet op restaurant

 • Accommodatie: €40 voor een pelgrimshut (Vluchtige zoektochten op Booking.com leverden al snel prijzen tussen €100 tot €300 per nacht op)

Staat van de wegen in Noorwegen

Het fietsroutenetwerk in Noorwegen is best goed ontwikkeld. De bewegwijzering is meestal prima, de mogelijkheden groot en de chauffeurs vonden wij over het algemeen hoffelijk als je de weg moet delen met auto's.


In en rond de steden is het zeer druk fietsen, zo vonden wij het aankomen in en vertrekken uit Oslo allesbehalve interessant. Voldoende fietspaden, maar zeer steil en ontzettend veel lawaai vanwege het drukke verkeer. Het voordeel is wel dat de fietspaden hier redelijk goed zijn aangelegd en je toch met een gerust hart de stad kan bezoeken.


De fietspaden verdwijnen daar waar het rustiger wordt en onverharde wegen zijn veelvoorkomend, maar toch iets minder als in Zweden. Wat wij een ontzettend moeilijke aanpassing vonden, was het verlaten van de gebaande paden. Waar we in Zweden nog voldoende alternatieven vonden om grotere wegen te verlaten, werd het in Noorwegen simpelweg TE steil om even op verkenning te gaan. Vaak geen probleem op een koersfiets of zonder bagage, maar met een zwaar bepakte fiets is het allesbehalve vanzelfsprekend. De uitzichten zijn prachtig en het harde werk loont, al bestempelen wij Noorwegen misschien toch niet als beste bestemming voor een eerste fietsvakantie.

Op drukkere wegen houden de auto's voldoende afstand

Eten en drinken in Noorwegen

De meeste supermarkten zijn gesloten op zondagen in Noorwegen. Op de route die wij volgden waren er voldoende supermarkten dus plannen was niet echt nodig. Al denken we wel dat dit in het Noorden een ander verhaal kan zijn.


Noorwegen is niet goedkoop, toch zijn we verbaasd over ons gemiddeld dagbudget. Wanneer je boodschappen doet in de goedkopere winkels zoals REMA 1000 en KIWI kan je best wel wat deals vinden. Wij spendeerden minder geld aan boodschappen in Noorwegen t.o.v. Zweden en Denemarken.


In Noorwegen bestaat er iets als een suikertaks waardoor je meer geld kwijt bent aan snoep en frisdrank dan bijvoorbeeld aan gezonde producten zoals noten. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen en dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom wij minder geld op hebben gemaakt hier. Wil je toch graag chocolade kopen? Neem dan een kijkje bij de bakspullen in plaats van bij de snoeprekken, daar is de chocolade veel goedkoper!


Ook de Taco Kit uit de REMA1000 kunnen we aanraden als goedkoop avondmaal. In de supermarkt Meny kan je croissants vinden voor €1. In Noorwegen kan je ook brood kopen zoals wij het in België vinden, wat zeker een pluspunt is ook al betaal je hier zeer snel €3 tot €5 voor. Verder zijn de Noren verzot op ijsjes en wafels, trakteer jezelf na een lange fietsdag dus zeker eens op een lekkere snack.


Klimaat in Noorwegen

Het klimaat in Noorwegen is heel erg uiteenlopend, maar wij hadden in mei/juni best al mooie dagen. Toch is het best wisselvallig en kan je 's ochtends beginnen fietsen onder een stralende zon en de dag eindigen met doorweekte kledij en een onweersstorm. In de regio waar wij fietsten was het overdag gemiddeld 7 tot 15 graden. 's Nachts kan het soms nog richting het vriespunt gaan in mei, al ging het gemiddeld al richting 4 tot 8 graden.


In Noorwegen gebruikt iedereen de lokale app YR om up te date te blijven over de weersverwachtingen. Zelf gebruikten we die ook even en die bleek iets betrouwbaarder te zijn dan onze Google Weather App.

Onze eerst fietsmeters in Denemarken
We hadden heel wat wisselvallige dagen in Noorwegen

Fietsvakantie in Noorwegen: Onze tips en weetjes!

 • Op 17 mei is het de Nationale feestdag in Noorwegen, heb je de kans om deze mee te vieren bij een Noors gezin dan kunnen we dit ten zeerste aanraden!

 • Uiteraard is Noors de voertaal, maar de meeste Noren spreken heel goed Engels.

 • Supermarkten zijn vaak van 8u tot 23u open, maar op vele plaatsen zijn ze op zondag gesloten.

 • Je bent snel wat geld kwijt voor een koffietje in Noorwegen, toch graag even koffietje drinken? Je kan een abonnement afsluiten in tankstation keten Circle K. Voor 20€ per maand mag je in elk tankstation een koffietje drinken. Ook krijg je in de kleinere steden vaak gratis een koffietje als je ergens boodschappen doet in de supermarkt (een vaste regel was hier niet van te maken, but keep your eyes open ;-)) Ook kan je in de IKEA voor 1€ een koffietje drinken.

 • Ga je graag vliegtuigen spotten? Je kan makkelijk langs de luchthaven van Oslo (Gardermoen) fietsen waar je de vliegtuigen ziet landen en opstijgen.

 • In de supermarkten Rema 1000 en Meny is er wifi.

 • In de Rema 1000 en Kiwi vind je voor €2.60 tot €2.90 een notenmix met gedroogd fruit van 600 gram, juij!! De huismerken van First Price zijn zeer betaalbaar.

 • Helaas is het vaak moeilijk om basic vegan eten te vinden zoals humus, maar ook vegan yoghurt is niet vaak voorhanden. Vind je het toch, mag je toch gemiddeld €3.50 tot €4 tellen voor een potje Alpro. Havermelk is meestal makkelijk te vinden.

 • In de IKEA kan je voor 0.90€ een vegan hotdog eten. Om je maag te vullen heb je er al snel 3 nodig, maar toch is het een goedkope snack!

 • Veel Noren hebben een elektrische wagen, deze maken minder geluid dus wees voorzichtig en kijk altijd goed voor je een straat oversteekt. Ga je met een elektrische auto op reis in Noorwegen? Onderweg vind je voldoende laadstations.

 • Op blikjes is er statiegeld van 0,20€.

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page