top of page

Fietsen in Nederland

Nederland, ons buurland heeft heel wat te bieden voor een korte of langere fietsvakantie. Nederland is hét fietsland bij uitstek, de faciliteiten zijn dan ook geweldig! Lees deze blog en kom alles te weten hoe je een fietsvakantie in Nederland plant!

Uitdagend fietsen in Serra D'Irta
Onze eerste fietstrip was in Nederlands Limburg

Roads to Movement in Nedeland

In 2020 en 2021 fietsten we in Nederland, het land is enorm uitgestrekt dus we hebben nog maar een klein stukje van Nederland gezien op de fiets. Op deze kaart kan je alle campings terugvinden waar we ooit hebben geslapen, alsook twee Vrienden op de Fiets adressen die we ten zeerste kunnen aanraden.

Lange afstand fietsroutes in Nederland

Wil je graag een meerdaagse fietstocht plannen in Nederland, dan kan je zeker inspiratie vinden via onderstaande links:

 • Icoonroutes: de mooiste bewegwijzerde fietsroutes kan je hier vinden.

 • Per provincie kan je hier verschillende fietsroutes terugvinden.

 • Zin in een andere uitdaging op de fiets maar geen zin om met je tent te sleuren? Via Bikepacking Holland kan je bikepacken en 's avonds in een hostel slapen.

Slapen in Nederland

Nederland heeft voldoende mogelijkheden om steeds een slaapplaats te vinden. Er zijn enorm veel campings en de kwaliteit is goed. Het aanbod van betaalbare hotels en B&B's is soms moeilijk te vinden, zeker in de steden. Leuke opties om een slaapplek te vinden, vind je hier:

 • Campspace biedt unieke plekken om je tentje kwijt te kunnen bij particulieren. Je betaalt een bijdrage per nacht, de kostprijs is afhankelijk van de plek en welke faciliteiten er zijn.

 • Vrienden op de fiets is een Nederlands platform waar je jaarlijks €10 lidgeld (€8 als je uit Nederland komt) betaald en, eenmaal aangesloten, kan je voor €22,50 per persoon en per nacht bij particulieren een bed, douche en ontbijt boeken. Je moet telefonisch reserveren en foto's van de slaapplek krijg je niet te zien. Dat maakt het extra spannend!

 • Wild kamperen mag in Nederland niet maar er zijn wel opties om te paalkamperen. Laat je wel alles netjes achter? Zo kunnen deze plekken blijven bestaan.

 • Via deze link vonden we enkele gezellige campings bij een boerderij of een hoeve, meestal met het mooiste uitzicht.

Wildkamperen is verboden in Spanje - Maar als je rondvraagt bij de locals kan je toch nog op unieke plekken slapen
Kamperen Hoeve Krekelberg

Geldzaken in Nederland

In Nederland betaal je met de EURO.

€1 = 1,10 USD

Gemiddeld dagbudget in Nederland dat wij spendeerden voor twee personen samen:

 • Eten en Drinken: €25 (tijdens kortere vakanties, dus we gingen iets vaker uit eten)

 • Accommodatie: €25 (campings en Vrienden op de Fiets) / wij hebben nooit in een hotel geslapen tijdens een fietsreis in Nederland, maar gemiddeld mag je toch €75 tot €100 voor een tweepersoonskamer tellen.

Staat van de wegen

Het netwerk van fietspaden is zeer goed, je fietst ook een groot deel autovrij. Aankomen in steden is met de fiets zeer makkelijk, automobilisten zijn hoffelijk naar fietsers toe. De bewegwijzering is prima, zowel bij verharde als onverharde wegen.


Eten en drinken in Nederland

Prijzen zijn vergelijkbaar met België. In de zomer kan je vaak fruit kopen bij de boeren of gewoon bij mensen thuis. Het is steeds makkelijk jezelf te bevoorraden.


Klimaat in Nederland

De lente en de zomer zijn ideaal voor een fietsreis in Nederland. De Nederlanders trekken er dan wel graag zelf op uit dus het kan soms druk zijn in vakantieperiodes. Houd er rekening mee dat het aan de kust van Nederland heel winderig kan zijn.

Het water over fietsen is iets wat je vaak doet in Nederland.

Fietsvakantie in Nederland: Onze tips en weetjes!

 • In Nederland is er heel veel water, dit kan je oversteken met een boot (hou telkens een centje bij de hand om de schipper te betalen) of met een pondje dat je aanduwt op eigen kracht.

 • In Nederland eet je de lekkerste stroopwafels.

 • De Veluwe vinden wij een prachtig natuurpark in Nederland.

 • Nog inspiratie nodig voor een fietsvakantie in Nederland? Lees dan zeker onze blog over onze bikepackingtrip in Nederland.

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page