top of page

Fietsen in IJsland

We moeten het toegeven, IJsland is wondermooi. De échte vraag is echter, is het hier ook zo fantastisch om een fietsreis te ondernemen? Meer dan elders komen er toch heel wat onvoorziene factoren op je af tijdens een fietsreis door IJsland en het is eerlijk toegegeven niet de beste fietsbestemming waar we al zijn geweest. Lees in deze blog meer over onze route en tips voor een fietsvakantie in IJsland en beslis zelf als je de stap wilt wagen!

Fietsen door de bossen in Zweden
De Lupines stonden volop in bloei in juni

Roads to Movement in IJsland

Hieronder kan je een overzicht terugvinden op welke plekken we sliepen in onze tent of bij welke Warmshowers hosts we terecht konden. Even uitzoomen op onderstaande kaart om alle plekken te zien.

Aantal dagen gefietst: 12

Totaal afgelegde afstand: 570km


Lange afstand fietsroutes in IJsland

Wij besloten om met de boot vanuit Denemarken naar IJsland te gaan. De boot komt aan in het Oosten van het land in Seyðisfjörður. Waar heel vaak door fietsers het stuk in de Oost Fjorden wordt overgeslagen, besloten wij om ongeveer een weekje in deze fjorden te spenderen. Hierna zouden we de ringweg, Road 1, volgen richting het Westen in Reykjavik. Een gebroken derailleur gooide helaas roet in het eten waardoor onze trip vroegtijdig een einde kende, toch op het gebied van fietsen. We strandden in Kirkjubæjarklaustur en waren genoodzaakt om al liftend en hikend IJsland verder te verkennen. Hieronder vind je alvast een overzicht van de meest voorkomende fietsroutes in IJsland:

 • Rondje route 1: Deze ringweg is de meest populaire route die alle toeristen volgen om IJsland te bezoeken. Het is helaas niet echt een fietsroute en het verkeer is gigantisch druk, maar deze 1.300km nemen je langs tal van hoogtepunten in IJsland. Vaak starten fietsers in Keflavik Airport en maken dan de keuze om met de klok mee of tegen de klok in te fietsen. Het is een geasfalteerde weg, dus als je hier niet van wilt afwijken heb je aan een standaard touring fiets voldoende.

 • Bikepacking Routes: Er zijn drie gekende bikepacking routes te vinden in IJsland. Een lichte bepakking en brede banden zijn een must. De beste periode om hieraan te beginnen is augustus, want in juni waren helaas nog vele wegen gesloten vanwege zeer moeilijke river crossings. (je kan op eigen houtje nog meer off road routes verkennen uiteraard)

 • Fietsen in de West Fjorden: Heel populair onder de gravel riders, via deze website kan je alle info terugvinden

 • Een gedetailleerde kaart met alle info, bike repair shops, hoe druk het is op de wegen kan je hier downloaden.

 • Voor meer algemene info kan je deze link raadplegen.

Slapen in IJsland

Aan campings geen tekort in IJsland, al zijn er wel enkele zaken die je in het achterhoofd moet houden als fietser. In het centrale en Zuidelijke gedeelte van het land kunnen afstanden voor fietsers best groot zijn tussen campgrounds. Wildkamperen is in die situaties voor fietsers en wandelaars wel toegestaan, maar ze proberen dit zo veel als mogelijk in te dijken in IJsland. Vlak naast de Ring Road kamperen is ook niet altijd even interessant, maar we horen van andere fietsers dat wildkamperen in de highlands van IJsland gigantisch mooi kan zijn. Moest je toch voor een nachtje jouw tentje ergens in het wild plaatsen, ruim dan zeker en vast je rotzooi op!


Iets anders om rekening mee te houden als we het over campings hebben, dat is de drukte. In het hoogseizoen vind je altijd een plekje met jouw fiets en een tentje, maar dat wilt niet noodzakelijk betekenen dat het ook gezellig is. De faciliteiten vonden wij vaak wel goed, met 1 op de 2 keer een gemeenschappelijke binnenruimte, maar het was er wel steeds heel erg druk. Veel toeristen met een camper(van) of autootje maken ook graag gebruik van de campgrounds. Wees dus respectvol naar elkaar toe en geduld is vaak wel nodig, maar het is een vloek waar je naar onze mening niet onderuit kan in het hoogseizoen. Wil je toch meer rust? Dan zijn de campings met minder faciliteiten (vaak enkel toiletten), wel echt een leuke afwisseling als fietser.


Je kan ook gebruik maken van de campingcard die in 2022 €159 kost. Deze is geldig voor 28 dagen voor twee personen. Als je deze zes keer zou gebruiken met twee personen, haal je er +- jouw geld weer uit. Wij kochten deze, maar zouden die als fietser niet aanraden. Er nemen maar een 40-tal campings aan deel en helaas zijn dit vaak ook degenen met de minste faciliteiten (niet altijd!). We zouden aanraden om de opties open te houden zodat je de camping kan afstellen op de noden van de dag rekening houdend met het weer.


Hotels, Hostels en Guesthouses zijn ook zeker te vinden, maar de beschikbaarheden zijn laag en de prijzen ontzettend hoog. Omwille van slechte nachten in de tent door de wind sliepen we af en toe in een hostel. Kwaliteit is zeker prima maar ook de prijzen voor een hostel zijn hoog. De meeste toeristen die we aanspreken, hebben al maanden van tevoren een overnachting geboekt om zeker te zijn van een goede prijs-kwaliteit.

Wildkamperen is verboden in Spanje - Maar als je rondvraagt bij de locals kan je toch nog op unieke plekken slapen
Campsite in Reyðarfjörður

Geldzaken in IJsland

In IJsland betaal je met IJslandse Kronen.

€1 = 139.60 IJslandse Kroon (Juni '22)

Gemiddeld budget in IJsland dat wij spendeerden:

 • Boodschappen in de supermarkt: €10 per dag (voor ons 2 samen) - Disclaimer: dit is zonder de kosten voor ons avondeten

 • Prijs voor een koffietje: €3.5 tot €5

 • Prijs voor een brood: €4 tot €6

 • Accommodatie: Prijzen camping €10 tot €15 per persoon per nacht. €100 per nacht voor een hostel, €180 per nacht voor een hotel. Last minute boeken voor een hostel of hotel is nog duurder.

Staat van de wegen in IJsland

De ringweg is volledig geasfalteerd en op de meeste delen zeker in orde. Op sommige stukken zijn ze voor enkele kilometers aan het werken, maar zelfs met simpele 28" touring banden is dit een mogelijkheid. Wat we eerder al aankaartten, het is druk op de wegen en er wordt ook snel gereden. Er is geen fietspad voorzien en de wegen hebben geen pechstrook, je maakt dus heel kwetsbaar onderdeel uit van het verkeer op de Ring Road. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent en bekijk de tips die we eerder deelden in onze Instagram Post. Over het algemeen houden de auto's voldoende afstand, maar er wordt vaak snel gereden. Dit in combinatie met harde wind zorgde er meermaals voor dat we als een veertje rond geblazen werden.


Als je de ringweg verlaat kom je al snel terecht op gravelwegen, de F-wegen. De staat van deze wegen is een ander verhaal en niet toegankelijk voor zomaar elke fiets. Dikke, scherpe stenen en vele putten maken onderdeel uit van de weg en als het eenmaal wat heeft geregend, rijd je jezelf al snel klem in de zachte ondergrond. Wij fietsten enkele keren op de F-wegen en dat waren wel de hoogtepunten, toch als fietsers, van deze trip in IJsland.


Eten en drinken in IJsland

Zoals je kan zien in het kostenoverzicht, IJsland is een duur land. Meer dan eender waar is het moeilijk om budgettair boodschappen te doen, maar daar waren we ons op voorhand wel van bewust. (wat dacht je, je bent op een eiland!). Er zijn niet overal grote supermarkten en als je in de kleine convenience stores inkopen moet doen kom je al snel bedrogen uit. Ook zijn tankstations een optie om even noodzakelijk wat energie op te doen. Het is dan ook aan te raden om deze stops als fietser op voorhand een beetje te plannen.


De supermarkten die wij aanraden: Netto (de grootste en heeft de meeste keuze, maar is ook de duurste) ; Kronan (ook een mooi aanbod, net iets goedkoper dan Netto) ; Bonus (de goedkoopste van de drie). Kronan was misschien wel onze favoriet vanwege toch een redelijk aanbod van veganistische producten en bv. noten en humus aan een betaalbare prijs.


Onze tip? Allereerst willen we benadrukken dat we nog degelijk heel wat boodschappen hebben gedaan in IJsland. Het lijkt ons logisch dat je de lokale economie steunt, maar je mag ook voor 10kg per persoon aan voedsel meenemen. Iets waar we in beperkte mate gebruik van hebben gemaakt en ook kunnen aanraden voor een fietsvakantie in IJsland.


Gezond eten na een dag op de fiets is noodzakelijk en aangezien we vaak voor drie à vier dagen geen supermarkt tegen kwamen, besloten we om enkele gedroogde maaltijden mee te nemen. We kregen de kans van de webshop XFood om enkele producten te testen. Er kon geen beter moment zijn om dit te doen, want zo hielden we zowel ons budget als het gewicht binnen de perken, alsook waren we zeker om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Wat maakte ons nog blijer? Dat we in het assortiment voldoende keuze hadden om enkele lekkere vegan en vegetarische recepten te selecteren. We testten drie merken voor hen uit:

Het bestellen en versturen van de maaltijden verliep om te starten uitermate vlot. Op de webshop kan je heel makkelijk de beschikbaarheid zien van de maaltijden, filteren tussen bepaalde merken of allergieën en deze praktisch overal in Europa laten leveren. De wachttijd is ongeveer twee tot vijf werkdagen, wat voor ons reuze meeviel aangezien ze vanuit Nederland naar Denemarken werden verzonden.


We besloten om voornamelijk voor veganistische maaltijden te kiezen, aangevuld met enkele vegetarische. Hierdoor kregen we een mooie mix van de drie merken met heel wat diverse smaken. Van een kruidige linzensoep en een vegan orzo bolognese, tot een stoofpotje met peulvruchten of een macaroni met groenten. Over het algemeen is het bereiden van de maaltijden voor alle drie de merken kinderspel. Een beetje water koken en op de verpakking staat duidelijk aangegeven tot waar je dit moet vullen. Enkel Blå Bend had enkele gerechten waarbij je geen water moet koken, maar gewoonweg het eten in een pannetje kan bereiden. Ontzettend lekker, maar een nadeel hiervan is dat er wel meer toevoegingen van smaakstoffen zijn om de houdbaarheid te bewaren. Toch zouden we deze daarom niet onmiddellijk afschrijven, maar we zouden ook niet op een trip vertrekken en enkel maar deze maaltijden meenemen. Ze wegen daardoor ook meer t.o.v. de gevriesdroogde maaltijden.


Ook al waren de meeste maaltijden verrassend lekker van smaak, we delen graag onze favorieten en minder aan te raden maaltijden per merk.


FIREPOT

+ Vegan Orzo Bolognese: Een zeer simpele maar verrassend lekkere Italiaanse pasta. Redelijk zacht van smaak maar toch voldoende gekruid met een fijne tomaten/oregano smaak. Zeer lekker om zelf wat edelgistvlokken aan toe te voegen.

+ Posh Baked Beans: Wow! Een zeer smaakvolle, zoete versie van bonen in tomatensaus, kan zowel als ontbijt als avondeten dienen. Perfect bij een wrap of toast brood.


- De dahl met rijst en spinazie vonden wij helaas niet lekker, er ontbrak bijna elke vorm van smaakt. Deze is een beetje pikant, maar voor de rest ben je op jezelf aangewezen om nog wat kruiden toe te voegen. Alle maaltijden van Firepot waren over het algemeen redelijk tot zeer smaakvol, maar deze dahl kon ons echt niet bekoren.


ADVENTURE MENU


+ Lentil Dahl Soep: Een pittige soep boordevol smaken en ideaal op het einde van een koude fietsdag. Als je niet van pikant houdt kan het op het randje zijn, maar wij vonden deze minstens even lekker dan onze eigen, vers gemaakte linzensoep thuis. Een vers stokbroodje erbij en je hebt heerlijk gegeten.

+ Fusilli met spinazie en walnoten: Een volle, zeer romige pasta die door iedereen gesmaakt zal worden. Perfecte mix van knoflook en een beetje chili, zeker niet TE pikant en lekker voor alle leeftijden.


- Eerlijk waar, van Adventure Menu hebben wij geen mindere maaltijd gegeten. Het is van de drie merken onze favoriet en de smaken zijn veruit het meest ontwikkeld en leunen het dichtste aan bij echte maaltijden.


BLÅ BEND

+ Chili Sin Carne met bruine bonen: Een heerlijk, lactosevrij en veganistisch chili-gerecht dat zowel warm als koud gegeten kan worden. Een klassieker die smaakt na elke fietsdag!


- Blå Bend maakt ook enkele gevriesdroogde maaltijden, maar hier waren wij minder fan van. De "Wet-Meals" zoals de Chili Sin Carne zitten boordevol smaak, maar helaas smaken de gevriesdroogde maaltijden minder goed. Ten opzichte van de andere twee merken zijn deze van Blå Bend ontzettend zout en is er voor de rest weinig smaak, alsook zijn deze wat minder gezond vanwege de vaak meerdere verzadigde vetten. Deze raden wij minder aan.

Prachtig uitzicht tijdens het avondeten

Klimaat in IJsland - Wisselvalligheid krijgt een nieuwe betekenis

Waar moeten we beginnen... "Bezint eer ge begint", luidt het spreekwoord in België. Dat kan ook toegepast worden bij het plannen van een fietsvakantie naar IJsland. Nergens anders hebben wij zo een grimmig klimaat meegemaakt en nergens anders werden we meer geconfronteerd met heel wat uitdagingen, zowel fysiek als mentaal, als tijdens deze fietsreis.


Aangezien het een eiland is dat temidden van de oceaan ligt, kan je op voorhand al inschatten dat je niet voor een zonvakantie naar IJsland moet trekken. Als je enkel komt voor die mooie foto's die je in alle brochures ziet, zal je helaas ook bedrogen uitkomen (toch 9/10 keer). Het weer is te onvoorspelbaar om alle highlights van het land perfect in te plannen.


Wij hadden over het algemeen het gevoel dat je voor elke goede dag, drie tot vier slechte dagen in return krijgt. De grootste moeilijkheid is de onvoorspelbaarheid. Je kan zomaar gaan slapen met perfecte weersvoorspellingen voor de komende dag (zon en rugwind) en wakker worden in de kletsende regen met wind vol in het gezicht. Het is waar wat ze zeggen, op 1 dag tijd kan je alle seizoenen tegenkomen in IJsland.


De donkere wolken, de regen en de niet heel zomerse temperaturen wennen relatief snel. Met goede kledij ben je hiertegen gewapend en kan je zo veel als mogelijk genieten van een fietsavontuur in IJsland. Onderschat echter niet wat een dag fietsen door de hevige regen in IJsland doet met een lichaam. Dit mat je af, blokkeert de mooie viewpoints onderweg en brengt een extra gevoel van onveiligheid met zich mee op de drukke ring road.


Het grootste probleem voor fietsers is echter de onvoorspelbaarheid van de wind. Rukwinden van 100 tot 150km/u zijn geen uitzondering en kunnen opeens op je afkomen. Op zulke dagen kan je zelfs met rugwind niet volledig veilig fietsen en moet je elke seconde alert zijn. De wind draait en keert enorm in de fjorden en er zijn momenten geweest dat we gemiddeld 8km/u fietsten, vechtend tegen de wind en bij momenten werden we simpelweg naar de andere kant van de weg geblazen. Gooi hierbij enkele eindeloze stretches die je dient te overbruggen en je kan zelf incalculeren wat een dagje tegenwind of zijwind met een mens doet. Om aan te geven dat we niet overdrijven, er waren dagen dat trucks van de weg waren geblazen en auto's op zijn kop langs de weg belandden. Meerdere fietsers die we tegenkwamen gooiden na enkele dagen of weken de handdoek in de ring en zelf hebben we ook heel erg getwijfeld, tot we helaas noodgedwongen de tocht moesten staken vanwege de gebroken derailleur van Niels.


Check de weersvoorspellingen via de app van Vedur (app is beter dan de website versie), ook de Noorse weer website van YR kan handig zijn.

Onze eerst fietsmeters in Denemarken
De uitzichten verdwenen helemaal in deze mistbanken

Fietsvakantie in IJsland: Onze tips en weetjes!

 • Campings moet je dus op voorhand niet reserveren, voor ho(s)tels doe je dat best wel!

 • Chocomelk van Oatly is betaalbaar in kleine verpakkingen. Wij kochten deze vaak om dan toe te voegen aan ons ontbijt met Muesli, noten, banaan en nog wat chocolade of gedroogd fruit.

 • Naar de tandarts gaan is duur, zo betaalde Niels €410 voor een nieuwe vulling. Sluit dus zeker een goede verzekering af voor je naar IJsland vertrekt. Wij gebruiken de Nomad Insurance van SafetyWing en de assistentie was top, check hier!

 • Breng zeker een bezoek aan Thakgil, een geweldige plaats met een zalige camping. Als je wat ervaring hebt, de gele wandelroute is met momenten angstaanjagend maar zo mooi!

 • Kría's zijn IJslandse vogels en aanwezig in grote getallen. In de periode van mei tot juli nesten ze en zijn ze zeer beschermend over hun jongeren. Als je in de buurt komt, word je aangevallen. Enkel en alleen daarvoor is het aan te raden een helm op te zetten, want ze cirkelen rond je hoofd en twijfelen niet om een slag uit te delen, best akelig soms! Ook werd Stefanie tot drie keer toe aangevallen door een Skua.

 • Zwembaden zijn te vinden in elk dorpje bijna en voor €7 tot €11 pp kan je hier gebruik van maken. Frisse douche, fijn zwembad en steeds een hottub!

 • Kleina is een typisch IJslands gebakje dat veel weg heeft van een donut, maar net iets minder zwaar aanvoelt. Ze dateren al van de 14e eeuw en volgens de locals is het iets wat steeds vers gemaakt wordt door de grootmoeders. Probeer dit zeker!

 • Een familienaam bestaat niet in IJsland! Bij de geboorte krijg je namelijk een patroniem, de naam van de vader met een toevoeging. Niels zou zo bijvoorbeeld Arnaudson heten en Stefanie zou Jozefdóttir heten.

 • IJsland is het land met de eerste vrouwelijke president die democratisch werd verkozen (1980).

 • IJsland komt enorm op voor de LGBTQ+ rechten, overal doorheen het land kan je de kleuren van de regenboog terugvinden en geven velen openlijk steun!

 • De lupines (paarse bloemen) staan volop in bloei in juni en juli.

 • Moest je toch een camping card kopen, dan krijg je bij de Ólis een koffie voor slechts 65ISK (€0.45).

 • Kría Cycles in Reykjavik hielp ons om de fietsen in een fietsdoos te stoppen voor de vlucht naar Vancouver. Voor slechts 3.000ISK (€25) per fiets demonteren ze jouw fiets en steken ze hem in de doos.

 • Helaas hadden wij zelf geen tijd, maar we kregen van andere fietsers de tip om Bike Farm te bezoeken in Kirkjubæjarklaustur. Van leuke accommodatie tot relaxen en MTB'en, het schijnt allemaal ontzettend de moeite te zijn.

 • Er is geen McDonalds te vinden in IJsland. Er is ook amper afval te vinden langs de kant van de weg, misschien dat deze twee wel hand in hand gaan?

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page