top of page

Fietsen in Duitsland

Duitsland is groot en kent heel wat regio's die ideaal zijn voor een fietsvakantie. Ook zijn er voldoende opties om via lange afstand fietsroutes het land te doorkruisen. Wij fietsten vanuit Keulen richting het Noorden en volgden een paar fietsroutes. Hieronder kan je een overzicht terugvinden over onze fietsreis in Duitsland.

Uitdagend fietsen in Serra D'Irta
In Duitsland zie je er veel, windmolens!

Roads to Movement in Duitsland

Hieronder kan je een overzicht terugvinden op welke plekken we sliepen in onze tent of bij welke Warmshowers hosts we terecht konden. Even uitzoomen op onderstaande kaart om alle plekken te zien.

Aantal dagen gefietst: 12

Totaal afgelegde afstand: 655,14 km


Lange afstand fietsroutes in Duitsland

Wil je graag een meerdaagse fietstocht plannen in Duitsland dan kan je zeker inspiratie vinden via onderstaande links. Wij volgden verschillende routes doorheen onze weg in Duitsland.

 • European Divide Trail: Met 7.600km de langste bikepacking route doorheen Europa, vanuit Portugal tot de Noordkaap. Wij fietsten slechts enkele dagen op deze voornamelijk onverharde fietsroute. Voor het begin van onze reis was dit net te moeilijk met onze bepakte fietsen, alsook hielp de vele regen niet om voornamelijk op gravel roads te fietsen.

 • Eurovelo 3: Deze pilgrims fietsroute loopt van Spanje tot Noorwegen en biedt cultureel gezien veel leuke stops onderweg. De sign posting was volgens ons niet altijd even duidelijk, maar online kan je best wat gpx-bestanden terug vinden. Kijk op hun website voornamelijk naar de "stages & countries" om per segment de benamingen op te zoeken. Wij vonden deze fietsroute best aangenaam door het weinige verkeer, alsook vallen de hoogtemeters enorm goed mee in Duitsland.

 • Friedensroute: Rustige autovrije fietsroute Van Munster tot Osnabrück die in het teken staat van de Vrede van Westfalen. Een must-do voor elke fietser die interesse heeft in een stukje Europese geschiedenis.

 • Brückenradweg: Osnabrück tot Bremen biedt met deze fietsroute voor de fietsreiziger opnieuw een stukje historie in combinatie met natuur. Je doorkruist drie natuurparken en de afwisseling hiertussen is best leuk. Wij vonden het een oké fietsroute met als hoogtepunt het Dümmer meer, maar heel erg indrukwekkend was de route ook weer niet.

 • Van Bremen tot Hamburg namen we de trein omwille van het slechte weer. De fiets meenemen op de trein in deze regio werkt zeer handig. Wij betaalden €29 + €10 voor de fietsen om deze afstand te overbruggen (voor ons twee samen). Neem zeker de regionale treinen (RE) als je met de fiets reist, dat werkt een pak makkelijker dan de intercity treinen. Check via deze website de dienstregeling en uren.

 • De Ochsenweg: Een lange afstand fietsroute die loopt van Hamburg tot Flensburg (en verder tot in Denemarken). Wij volgden deze route voor het laatste gedeelte in Duitsland en vonden dit het mooiste gedeelte van onze fietsreis in Duitsland. De wegen zijn rustig, relatief goed onderhouden en de natuur wordt steeds mooier (we zagen op 1 dag tijd 8 reetjes). Je doorkruist steeds leuke kleine dorpjes en de steden Schleswig en Flensburg zijn zeker het bezoeken waard. De route is overwegend verhard maar soms zitten er onverharde stukjes bij die tijdens het slechte weer best pittig konden zijn. Wij waren opnieuw blij met onze fietsen!


Slapen in Duitsland

Tot onze verbazing was het aanbod van Warmshowers Hosts enorm groot in Duitsland, omdat de nachten in de tent koud waren en wildkamperen verboden, besloten we meer gebruik te maken van het netwerk. Over het algemeen ging het steeds zeer vlot om op (bijna) elke plaats een host te vinden.

We besloten om een AirBnB te boeken in Keulen en Flensburg. In Neumünster vonden we een leuk hotel, Kontraste. Wil je graag kamperen in Duitsland dan kunnen onderstaande platforms een oplossing bieden

 • Trekking Trails: Wildkamperen is verboden in Duitsland (op sommige plaatsen wordt het wel getolereerd). Je kan op sommige plaatsen enkele bivakzones vinden, al is het aanbod niet overweldigend.

 • Welcome to my Garden is een leuk platform voor de slow traveler. Als je met de fiets of te voet reist, kan je een plekje zoeken bij mensen in de tuin. Dit ontstond in België en binnen Europa komen er meer en meer plekjes bij. Op het moment van schrijven is het aanbod in Duitsland nog klein, maar dat kan snel veranderen.

 • Via de website van Camping Info krijg je een leuk overall beeld van campsites in Duitsland.

 • Ook in Duitsland is Campspace aan een opmars bezig, houd het zeker in de gaten als je op zoek bent naar de meer unieke plekjes om te overnachten in de tent of campervan!

Wildkamperen is verboden in Spanje - Maar als je rondvraagt bij de locals kan je toch nog op unieke plekken slapen
Genieten van het zonnetje in Keulen

Geldzaken in Duitsland

In Duitsland betaal je met de EURO.

€1 = 1,10 USD (April '22)

Gemiddeld budget in Duitsland dat wij spendeerden:

 • Boodschappen in de supermarkt: €10 per dag (voor ons 2 samen)

 • Prijs voor een koffietje: €2.50 tot €3

 • Prijs voor een koffiekoek: €1 tot €1.50

 • Prijs voor iets fris: €3 tot €4

 • Budgettair op restaurant: €10 tot €15 pp

 • Accommodatie: €60 voor een nachtje op hotel of AirBnB / Warmshowers is gratis / Campsites kosten gemiddeld €20 per nacht

Staat van de wegen

De staat van de wegen in Duitsland viel voor ons over het algemeen tegen. Dit wilt niet zeggen dat deze slecht zijn, maar minder goed dan je zou verwachten. Er zijn best veel putjes en ongelijkheden die niet altijd even goed onderhouden worden, waardoor wij vaak het gevoel hadden dat we niet echt konden doorfietsen. Wat ons echter het meest stoorde, was dat de signalisatie van de fietspaden niet consequent gebeurt. Opeens bevindt het fietspad zich aan de andere kant van de weg, dan deel je het fietspad met voetgangers, een andere keer ben je op de weg aan het fietsen zonder dat het duidelijk is dat een fietspad (dat op een voetpad lijkt) aan je rechterzijde ligt. Slechts in 1 stad, Hamburg, vonden wij het leuk fietsen en het fietsen in de andere steden vonden we niet altijd even veilig (toch niet in vergelijking met fietsen in België). Hier is dus zeker en vast nog werk aan de winkel om dit veiliger te doen verlopen!


Het netwerk van fietswegen in Duitsland is best groot. Als je op de gebaande wegen wilt blijven, dan geven de rood-witte of groen-witte bordjes steeds zeer duidelijk aan welke richting je uit moet gaan en hoe ver het nog is.


De afstanden tussen verschillende dorpen en fietswegen staan telkens goed aangegeven.

Eten en drinken in Duitsland

Zoals aangegeven in de budgetten, vallen de prijzen in Duitsland hiervoor over het algemeen wel mee en is dit voor ons te vergelijken met een dagelijks budget in België. We gaan bijna nooit op restaurant, maar wat wij wel leuk vonden is dat het best makkelijk is om een restaurantje te vinden met een goedkopere pizza, spaghetti, kebab etc. Uitgebreid dineren op reis deden we in Duitsland niet en doen we op fietsreis eigenlijk nooit. Als je net zoals ons kan genieten van een wekelijks budgettair restaurant bezoek, heb je voldoende mogelijkheden.


Klimaat in Duitsland

Vanaf maart-april tot september-oktober zou de ideale fietsperiode moeten zijn in Duitsland. Echter... het klimaat doet de laatste tijd een beetje wat het zelf wilt. De gemiddelde dagtemperatuur tijdens ons verblijf in Duitsland lag tussen 3 en 8 graden. We maakten alles mee van sneeuw, tot hagel en zeer felle rukwinden. Tot tweemaal toe schuilden we binnen voor enkele dagen op een warm plekje omdat het fietsweer gewoonweg verschrikkelijk was. De zon was jammer genoeg weinig aanwezig en 1 op de 2 fietsdagen werd afgesloten met kletsnatte fietskledij vol modder. Helaas was het in april 2022 dus niet altijd even aangenaam fietsen. We schreven een andere blog over "April doet wat hij wil" om dit topic te bespreken.


Laat je echter niet ontmoedigen, want over het algemeen kan je dus zeker jouw fietsavontuur starten naar Duitsland in April. De temperaturen zouden gemiddeld tussen 5 a 10 graden moeten liggen vanaf dan en gestaag omhoog moeten gaan. Hoe noordelijker je fietst, hoe frisser het klimaat wordt. Net zoals in de rest van Oost-Europa heb je hier in de zomer kans op veel natte dagen, zeer hete dagen en perfecte fietsdagen. Over het algemeen niets te extreem, maar flexibel blijven is de boodschap!

Fietsvakantie in Duitsland: Onze tips en weetjes!

 • De Duitsers waren in onze ogen enorm gastvrij, we sliepen in totaal bij 9 warmshowers en ook onderweg werden we door veel mensen aangesproken of uitgenodigd voor een kopje thee en koffie.

 • Uiteraard is Duits de voertaal maar over het algemeen spreken veel Duitsers voldoende tot zeer goed Engels.

 • Vermijd de drukke wegen, de Duitsers zijn gastvrij maar in het verkeer vinden we ze minder hoffelijk. Je zal niet snel voorrang krijgen als fietser en naar onze mening werd er ook vaak snel gereden.

 • Op zoek naar veel veggie en vegan opties om boodschappen te doen? Rewe en Edeka hebben een breed assortiment. Ook heb je bijna overal steeds een vegan optie als je ergens iets gaat eten.

 • Bij drogisterij keten DM kan je vegan melkpoeder vinden, wij nemen nog een potje mee voor als we in Denemarken meer gaan kamperen en 's ochtends havermout willen eten.

 • Wil je Hamburg bezoeken? Check onze tips van deze Instagram Post.

 • Nog inspiratie nodig voor een fietsvakantie in Duitsland? Lees dan zeker onze blog over onze fietsvakantie in Eifel National Park!

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page