top of page

Fietsen in Denemarken

Denemarken is niet heel groot, toch zijn er heel veel mogelijkheden om een fietsvakantie te plannen in het land. Het aanbod van lange afstand fietsroutes om het land te doorkruisen is ook zeker oké. In Duitsland staken we de grens over in Flensburg en van daaruit fietsten we eerst Noordelijk om vervolgens langs de Westkust te fietsen. Uiteindelijk gingen we terug naar het Oosten om daar onze reis verder te zetten richting Zweden. Sinds onze start 1 maandje geleden is Denemarken tot dusver onze favoriete bestemming voor een fietsvakantie.

Uitdagend fietsen in Serra D'Irta
De witte, prachtige kerken zijn een ideale plek voor een lunchpauze

Roads to Movement in Denemarken

Hieronder kan je een overzicht terugvinden op welke plekken we sliepen in onze tent of bij welke Warmshowers hosts we terecht konden. Even uitzoomen op onderstaande kaart om alle plekken te zien.

Aantal dagen gefietst: 12

Totaal afgelegde afstand: 620,54 km


Lange afstand fietsroutes in Denemarken

Wil je graag een meerdaagse fietstocht plannen in Denemarken dan kan je zeker inspiratie vinden via onderstaande links. Wij volgden verschillende routes doorheen onze weg in Denemarken.

 • European Divide Trail: Met 7.600km de langste bikepacking route doorheen Europa, vanuit Portugal tot de Noordkaap. Wij fietsten slechts enkele dagen op deze voornamelijk onverharde fietsroute. Vanuit Flensburg tot Jels volgden we deze European Divide Trail die gelijk loopt met de Haervejen Cycling route. Heel af en toe wijkt de European Divide van deze route af. De natuur biedt heel wat moois, maar zoals vaker bij bikepacking routes is het niet 100% ideaal met zwaar bepakte fietsen. Vaker dans ons lief was, moesten we de fietsen duwen, dragen, sleuren... dus in dat opzicht zijn we niet altijd fan van de Divide. Zeker wanneer er trappen tevoorschijn komen op een fietsroute, dan is onze goesting snel over. De natuur is wel mooi, maar de verbindingsstukken van deze European Divide in Denemarken vonden wij wat saai, van boerderij tot boerderij.

 • We wouden heel graag de westkust route fietsen van Denemarken, dus in Jels gingen we richting het westen om in Esbjerg in te pikken op een andere route. Van Kopenhagen naar Esbjerg loopt fietsroute 6, iets moeilijker om hier informatie over terug te vinden. Het stuk dat wij fietsten was niet echt spectaculair.

 • North Sea Cycling Route of beter bekend als de Eurovelo 12, een prachtige fietsroute als je het ons vraagt. Deze 560km lange route leidt je langs zandduinen en prachtige bosrijke gebieden. Het hoogtepunt was voor ons Thy National Park.

 • Net na Slettestrand verlieten we de westkust route om terug naar het binnenland te gaan om zo de oostkust te bereiken. Van Frederikshaven neem je dan de boot naar Göteborg.

 • Meer info over lange afstand fietsroutes kan je hier terugvinden.


Slapen in Denemarken

Als je houdt van kamperen dan is het shelter systeem een geweldig platform! We waren er helemaal weg van dat we er zelfs een hele blog over hebben geschreven.


De hotelprijzen zijn niet goedkoop in Denemarken, toch vonden we via AirBnB enkele leuke plekjes. Zo sliepen we een nachtje op een boerderij voor € 12 per persoon en na een maandje reizen was het tijd om even wat rust in te plannen, In Klitmøller vonden we een geweldige plek in Noah's Ark, voor € 46 per nacht (voor ons twee samen).


Één keer belandden we op een camping omdat de boot van Thyborøn naar Agger kapot was, voor een nachtje op de camping betaalde we € 28.


Wildkamperen is verboden.

Wildkamperen is verboden in Spanje - Maar als je rondvraagt bij de locals kan je toch nog op unieke plekken slapen
De eerste nacht in een shelter - Achter de kerk in Rise

Geldzaken in Denemarken

In Denemarken betaal je met Deense Kronen.

€1 = 7,44 Deense Kroon (April '22)

Gemiddeld budget in Denemarken dat wij spendeerden:

 • Boodschappen in de supermarkt: €13,55 per dag (voor ons 2 samen)

 • Prijs voor een koffietje: €3.50 tot €5.00 (De Westkust was duurder)

 • Prijs voor een koffiekoek: €1 tot €1.50

 • Prijs voor iets fris: €3 tot €4

 • Budgettair op restaurant: €10 tot €15 pp

 • Accommodatie: €24 voor een cheape AirBnB (de gemiddelde prijs ligt een pak hoger) // €46 voor een hostel met gedeelde badkamer // €100 voor hotelovernachtingen // €28 voor een camping

Staat van de wegen

Wij vonden de staat van de wegen zeer goed in Denemarken. Kopenhagen zou een van de beste steden zijn om te fietsen. Wij fietsten niet in Kopenhagen en enkel in Jutland (het stuk van Denemarken dat grenst aan Duitsland) en daar was het ook prima fietsen. We fietsten voornamelijk op autovrije fietsroutes, maar wanneer we op de weg fietsten was er vaak een fietspad. Ook vonden we het nooit echt druk op de wegen. Wat we wel vonden is dat de automobilisten af en toe wel hard konden rijden.


Toch willen we vermelden dat de lange afstand routes (zoals de westkust route) vaak over onverharde wegen gaan. Sommige stukken liggen uiteraard vol zand, maar er zijn ook secties waar je enkele kilometers doorheen grindwegen moet met toch vaak heel dikke stenen. Een MTB-band zoals de onze is op de aangegeven fietsroutes niet noodzakelijk, maar wij zouden toch aanraden om een band met iets meer profiel te gebruiken om optimaal te kunnen genieten van deze mooie fietsroutes in Denemarken.


Op de fietsroutes staat ook alles duidelijk aangegeven, de signalisatie is top!


De afstanden tussen verschillende dorpen en fietswegen staan telkens goed aangegeven.

Eten en drinken in Denemarken

Denemarken is duurder op het vlak van boodschappen doen. Wij deden net voor we de grens overstaken in Flensburg nog eens boodschappen in de Lidl om pasta, noten, tomatensaus, wraps, rijst in te slaan. De winkels aan de westkust zijn ook een pak duurder dan in het binnenland. Er wonen niet veel mensen aan de westkust en je ziet er vooral vakantiehuizen. In het binnenland vind je dan meer Aldi's en Lidls die een pak goedkoper zijn dan de Spars.


Klimaat in Denemarken

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat met niet al te warme zomers en milde winters. De ideale reistijd zou van mei tot september zijn. Wij fietsten er in april en hadden geen enkele dag regen. De nachten waren soms nog koud (net onder het vriespunt). Aan de westkust hadden we enkele zonnige dagen. De grootste spelbreker kan de wind zijn, deze was ons helaas niet goedgezind maar het zonnetje was vaak aanwezig. De wind kan aan de kustroutes genadeloos hard staan!

Onze eerst fietsmeters in Denemarken
De Deense vlag wappert om elke hoek!

Fietsvakantie in Denemarken: Onze tips en weetjes!

 • De Denen zijn trots op hun land, je ziet dan ook heel vaak de Deense vlag wapperen.

 • Uiteraard is Deens de voertaal, als tweede taal leren de Denen Engels en ze zijn hier best vlot in. Zelfs de oudere generaties kunnen zich vlot behelpen.

 • Nood aan een toilet? Kijk waar de eerstvolgende kerk is en sowieso is er ook een toilet aanwezig. De toiletten zijn super proper, en er is water aanwezig.

 • Er is vaak wifi in de supermarkten te vinden.

 • Soja- en havermelk is redelijk makkelijk te vinden, maar vegan yoghurt vonden wij niet heel vaak. Als je deze toch vindt, kan je snel op €3 tot 3.5 voor een potje tellen.

 • Boodschappen doen is over het algemeen toch 30% duurder dan wat wij gewend zijn in België, Nederland en Duistland. De Lidl is zeker en vast de goedkoopste manier om boodschappen te doen, kort gevolgd door Aldi.

 • Overdag mag je vaak gratis binnen in de bibliotheken. Hier is gratis wifi, voldoende zitruimte en soms kan je er een koffietje kopen voor slecht 5 tot 10 Deense kronen!

 • Kleine havens aan de kust hebben vaak een overdekte zitruimte. Hier zijn er toiletten, soms douches en vuilbakken aanwezig. Wij kwamen er zelfs eentje tegen waar je gratis kokend water kon krijgen en voor 10 Deense kronen een liter filterkoffie kon zetten.

 • De Denen zijn behulpzaam en als je ze aanspreekt staan ze zeker open om je te helpen.

 • Vanuit Denemarken neem je makkelijk een boot naar Noorwegen, Zweden, Faeröer eilanden en Ijsland.

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page