top of page

Fietsen in België

België, ons thuisland heeft heel wat te bieden voor een korte of langere fietsvakantie. Aan uitgestippelde fietsroutes en goede fietspaden geen gebrek. Ben je een beginnende fietser of krijg je liever wat meer uitdaging voorgeschoteld? Geen probleem, fietsen in België kan voor elk niveau. In deze blog geven we je meer informatie waar je inspiratie kan vinden.

Uitdagend fietsen in Serra D'Irta
Een van onze hoogtepunten, fietsen in de Ardennen - Rando Velo 7

Roads to Movement in België

De voorbije twee jaar maakten we verschillende tripjes in België. Hieronder kan je een overzicht terugvinden op welke plekken we sliepen in onze tent of bij welke Warmshowers hosts we terecht konden.

Lange afstand fietsroutes in België

Wil je graag een meerdaagse fietstocht plannen in België dan kan je zeker inspiratie vinden via onderstaande links:

 • Icoonroutes: Negen verschillende fietsroutes met elk een eigen thema, die je door mooie landschappen in Vlaanderen leiden. De routes zijn in twee richtingen te volgen.

 • Wil je liever in Wallonië fietsen, de Rando Velo fietsroutes zijn geschikt om je reis in de Ardennen te plannen!

 • Fietssnelwegen: De snelste manier om van punt A naar B te fietsen. Niet meteen de meest aantrekkelijke routes, je fietst vaak langs een spoorweg of het water, maar ze kunnen zeer praktisch zijn om snel wat afstand te overbruggen.

 • Fietsknooppunten: Een zeer handige manier om in Vlaanderen mooie routes aan elkaar te koppelen, deze hebben wij zeer vaak gebruikt. Er bestaat ook een app van. Aanvankelijk niet super handig, maar als je eenmaal weet hoe die werkt is die super handig.

Slapen in België

België heeft voldoende mogelijkheden om steeds een slaapplaats te vinden. De kwaliteit van de campings is goed, al vinden wij de prijzen best aan de hoge kant. Het aanbod van betaalbare hotels en B&B's is soms moeilijk te vinden. Wil je graag kamperen dan biedt onderstaande zeker een optie.

 • Welcome to my Garden is een leuk platform voor de slow traveler. Als je met de fiets of te voet reist, kan je een plekje zoeken bij mensen in de tuin.

 • In België zijn er enkele bivakzones , waar je gratis kan overnachten. Let er wel op dat je geen enkel spoor nalaat, een evidentie na elk kampeeravontuur.

 • Vrienden op de fiets is een Nederlands platform maar in Vlaanderen vind je ook wel wat plekjes. Je betaalt jaarlijks €10 lidgeld (€8 als je uit Nederland komt) en, eenmaal aangesloten, kan je voor €22,50 per persoon en per nacht bij particulieren een bed, douche en ontbijt boeken. Je moet telefonisch reserveren en foto's van de slaapplek krijg je niet te zien. Dat maakt het extra spannend!

Wildkamperen is verboden in Spanje - Maar als je rondvraagt bij de locals kan je toch nog op unieke plekken slapen
Fietsen langs de kustroute in de zomer

Geldzaken in België

In België betaal je met de EURO.

€1 = 1,10 USD

Gemiddeld dagbudget in België dat wij spendeerden voor twee personen samen:

 • Eten en Drinken: €15

 • Accommodatie: €22 (campings) / wij hebben nooit in een hotel geslapen in ons eigen landje, maar gemiddeld mag je toch €75 tot €100 voor een tweepersoonskamer tellen

Staat van de wegen

Het netwerk van fietspaden is over het algemeen zeer goed, waarvan een groot percentage ook nog eens autovrij. Je fietst zelden op of langs drukke wegen met veel verkeer. Het wegdek in het bosrijke Wallonië was minder goed, maar het uitzicht en de rust maakten dit goed. Als we toch één opmerking hebben, gaat het over de infrastructuur voor fietsers in de steden. Een enorm werkpunt voor ons land, al blijven wij ook van mening dat je als fietser veel zelf in de hand hebt als het aankomt op veiligheid.


Eten en drinken in België

In België kan je eten op restaurant in verschillende prijsklassen. Gaande van een belegd broodje van €3.50 tot €25 voor een gemiddeld restaurantbezoek (en alles ertussen). Wij gaan de komende jaren voornamelijk ons lekker brood missen! Voor een bezoekje aan de bakker betaal je ongeveer €5 voor een lekker brood, een koffietje en eventueel een koffiekoek.


Klimaat in België

De periode van april tot en met oktober is perfect om een fietstocht te maken in ons eigen land. Juli en augustus zijn meestal wat duurder en wij vonden het met momenten ook wel eens te heet tijdens die zomermaanden. Zelf zijn we in België enorm fan om te fietsen in de herfst, aangezien de kleuren dan op zijn mooist zijn. Helaas zijn dat ook natte, koude maanden, dus zorg zeker en vast voor de juiste kleding (check onze paklijst hier!).

De groene rand van Brussel in de herfst.

Fietsvakantie in België: Onze tips en weetjes!

 • Belgen zijn over het algemeen gastvrije mensen, maar zullen zelden de eerste stap zetten om je uit te nodigen (er zijn uitzonderingen!). Spreek mensen direct aan of maak gebruik van de eerder besproken apps zoals Welcome to My Garden.

 • België is niet alleen maar vlak.

 • De Ardennen behoren tot het mooiste wat er in de omgeving te zien is. Perfecte combinatie van uitdaging en natuur.

 • De beste frietjes ter wereld eet je in België!

 • Belgen zijn over het algemeen niet zo een grote fietsers zoals onze noorderburen in Nederland. Chauffeurs houden in onze ogen niet altijd evenveel rekening met een fietser, probeer dus zeker de rustige wegen op te zoeken. Gedraag je als fietser ook, het mes snijdt aan twee kanten!

 • Nog inspiratie nodig voor een fietsvakantie in België? Lees dan zeker onze blog over onze staycation in Haspengouw.

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page