top of page

Een dag in het zadel - Routines tijdens een fietsreis!

Wat kan je allemaal verwachten tijdens een fietsdag? Volg onze fietsdag in de Vogezen, Frankrijk, om een beter idee te krijgen wat je als fietser allemaal staat te wachten.

Onze Surly's @ Lac du Longemer
Ochtend @ Camping Lac du Longemer

06u30 - Na iets meer dan twee weken op de fiets hebben we stilletjes aan ons ritme te pakken. Voordat de wekker ons uit dromenland zou halen, worden we fris wakker nadat we gisteren een duik namen in Lac du Longemer. Niels is steevast degene die als eerste de ogen opent, bij Stefanie duurt het vaak toch net dat tikkeltje langer voor ze uit haar warme slaapzak kruipt. We praten nog even na over de leuke rit gisteren, die ons door de eerste cols van de Vogezen leidden en rond 7u schieten we in actie. Onze ochtendroutine is spontaan ontstaan, zonder woorden. Toen we in juni een tochtje doorheen Nederland en Duitsland maakten met onze Surly's, kregen we na nacht 1 al een compliment van de buurvrouw op de camping: "Jullie zijn écht een goed team!"

Onze ochtendroutine

07u00 - Je verbruikt best wat energie bij de voorbereiding van een nieuwe fietsdag. Kledij opruimen, tent afbreken, fietsen installeren... Om deze reden kiezen wij ervoor om de dag te starten met een stukje fruit en wat noten of een koekje. We vliegen daarna direct in actie, want we vinden het zalig om van het ontbijt te genieten wanneer alles vertrekkensklaar staat.


Stefanie is verantwoordelijk voor de binnentent - het opbergen van de matjes, slaapzakken en nachtkledij. Niels zijn takenpakket bestaat uit het opruimen van de buitentent en het opbergen van alle materiaal in de Ortlieb fietstassen. Tussendoor verfrissen we om de beurt ons hoofd onder de kraan (of in een meer) en gaan we even naar het toilet.


Eenmaal we beiden onze fietskledij aanhebben, ruimen we samen de tent op. Dit is afhankelijk van het weer, want als het echt hard regent dan ontbijten we in de tent en wordt het opbergen van de tent de allerlaatste taak van de ochtend. Wanneer ook onze mooie Hilleberg zijn plekje heeft gekregen in de tassen, checken we nog snel de fietsen en bevestigen we onze fietstassen aan onze Djulie en Benji 2.0. (onze fietsjes!).


07u45 - Oef, eindelijk wat rust! Het is toch nog steeds even wennen hoor, die ochtenden. Bij mooi weer valt het reuze mee, maar indien de tent nog nat is blijft het een ander paar mouwen. Het verloopt echter zo gestroomlijnd ondertussen en we hebben dat ontbijt dubbel en dik verdiend. We hebben vandaag nog wat overschot van wat lekkere pannenkoeken van gisteren, dus dat is zo gefixed. Wat chocopasta en banaan erbij en klaar is kees. De meeste dagen eten we havermout en is Niels de kok van dienst, maar mits wat planning lukt het wel om niet elke ochtend de kookset boven te halen. Tijdens het eten laden we nog even de fietsroute op onze Wahoo GPS, het zonnetje schijnt en we zijn er helemaal klaar voor.


08u15 - Na een laatste plasje en het bijvullen van onze waterbidons springen we op de fiets. We verlaten onze camping du Lac en voor we aan de eerste meters van de dag beginnen, genieten we nog eerst even van de magnifieke omgeving.

08u30 - Ze lachen er niet mee in de Vogezen, het klimwerk begint onmiddellijk. De eerste laagjes van de kledij worden onmiddellijk uitgedaan.


09u30 - De eerste korte beklimming van de dag hebben we al overwonnen, de Col des Feignes op 954m hoogte. We stoppen even om nog wat extra kledij uit te gooien, eten wat muesli en fruit en laten de beentjes vijf minuutjes rusten.


10u30 - We komen onderweg een klein supermarktje tegen en besluiten om wat voorraad in te slaan. De komende 24u fietsen we door de kleinste dorpjes waar openingstijden onvoorspelbaar zijn. We voorzien onszelf voor de komende twee lunches, het avondeten en wat snacks. Ontbijt hebben we nog voldoende op voorraad en sleuren we dus niet extra mee!


12u30 - Wat gaat het vlot vandaag, we verschieten er zelf van. De tweede col is ook alweer achter de rug met een bijhorende prachtige afdaling vol haarspeldbochten. De col de Bramont vanuit la Bresse is 3.4km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.7%. Voor de geoefende fietser is dit niet extreem, maar voor ons kan het best tellen. We zien af met onze zwaarbepakte fietsen, maar moeten ook niet heel diep gaan. Onderweg steken verschillende coureurs ons voorbij met de duim omhoog. Deze leuke aanmoedigingen en de prachtige omgeving maken dat we we genieten van elk moment. Nu staan we in een klein Frans dorpje en het wordt steeds warmer. Wat een geluk dat we boodschappen hebben gedaan want zoals verwacht is hier alles gesloten. We eten onze lunch naast een mooi kerkje, drinken wat water vers uit een drinkfontein en zo zijn onze batterijen weer opgeladen.


De route voor de komende dagen wordt er even bijgenomen en we merken dat er ons de komende 80km weinig hoogtemeters staan te wachten. Heel toevallig merken we dat we slechts 3km verwijderd zijn van een camping. We besluiten om voor een korte fietsdag te kiezen vanwege het warme weer en de weinige hoogtemeters de komende dag.

De langste 3km uit ons leven!

14u30 - Wat. Was. Dat?! Direct na de lunchpauze werden we getrakteerd op onze (bijna dagelijkse) portie wegenwerken. Vaak is dit geen probleem en vinden we een leuk alternatief, nu jammer genoeg niet. Het werd een sleur- en trekwerk waarbij we onze fietsen meermaals over dikke boomstronken en rotsen moesten sleuren. Op bepaalde momenten was het pad zo smal en de afgrond best diep, dat we besloten om met ons tweetjes fiets per fiets naar beneden te dragen op sommige stukken. Eind goed al goed, we komen hier aan op een leuke camping waar we over een half uurtje kunnen inchecken. De Tour de France is nog niet op zijn einde en dat is duidelijk te zien, de camping is relatief druk bezet met heel wat wielerfans. Tijdens het afzien in de omleiding hebben we er niet aan gedacht om onze camera boven te halen.


17u00 - Net zoals in de ochtend, hebben we ook 's avonds een routine. We vinden snel een schaduwplekje en zetten de tent samen op. Hierna gaat Stefanie aan de slag als volleerd interieurarchitecte en zorgt ze ervoor dat alle spullen veilig opgeborgen zijn en alle slaapmateriaal voorbereid is. De fietsen zijn tijdens de omleiding wat vuiler geworden dan gewoonlijk en door de scherpe stenen wilt Niels even alles controleren. Hierna worden de ketting en de tandwielen gewassen en krijgen ze een nieuwe smeerbeurt. We zorgen er ook steeds onmiddellijk voor dat de fietsen gesloten worden zodat we ze veilig kunnen achterlaten als we nog een wandeling maken of iets gaan drinken. Vandaag kiezen we bij 30ºC voor een ijsje!

Lekker koken met onze Trangia Stove
Camping food! Trangia Cooking Set

18u00 - Terwijl Niels het avondeten voorbereid gaat Stefanie een frisse douche nemen. Na een lekkere pasta verzorgt Stefanie de afwas en opruim terwijl Niels geniet van wat frisse waterstralen. Naar goede gewoonte trekken we toch even ons T-shirt met lange mouwen en legging aan ter bescherming tegen de muggen.


20u00 - Na een korte facetime met het thuisfront halen we de e-readers boven. Nog een halfuurtje lezen voordat onze ogen sluiten en we kijken opnieuw terug op een leuke fietsdag. Slaapwel!


#roadstomovement #fietsenisplezant #fietsreis #wereldreismetdefiets #trangia

0 opmerkingen
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page