top of page

BikePacking in Nederland

Nederland, hét fietsland bij uitstek, biedt heel wat mogelijkheden om een spannende fietstocht samen te stellen. In alle eerlijkheid, en met een beetje schaamte, moeten we allebei toegeven dat we ons buurland niet zo heel goed kennen. Tijd voor een fietsvakantie dichtbij huis!

Loving our Surly Bridge Clubs!
Onze Surly "Bikepacking" Setup

Richting de Veluwe

Het kiezen van een bestemming voor een fietsreis is vaak al ‘half the fun’. We stelden twee eisen voor deze trip. Enerzijds moest de bestemming makkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer (check!), anderzijds hadden we nood aan wat meer avontuur en wilden we de standaard fietspaden wat mijden (dubbel check!). Na wat tips te vragen bij andere fietsers kwamen de Veluwe al snel naar boven als highlight van de trip.


Een goed moment om een fietstocht te maken naar de Veluwe is in augustus, want dan staan namelijk de overvloedige heides in bloei. Er is wel een keerpunt, aangezien het in die periode gewoon heel erg druk is. Gelukkig kozen wij voor een nieuwe bikepacking route, bye bye drukte!


Onze fietsroute in de Veluwe

First things first, de route die we hebben gevolgd:

- Dag 1: Kinrooi tot Venlo // 60km // 120 hoogtemeters (hm)

- Dag 2: Venlo tot Nijmegen // 76km // 140hm

- Dag 3: Dagje Nijmegen // rustdag

- Dag 4: Nijmegen tot Groenendaal // 68km // 340hm

- Dag 5: Groenendaal tot Garderen // 43km // 404hm

- Dag 6: Garderen tot Vaassen // 65km // 315hm

- Dag 7: Vaassen tot Zwolle // 42km // 210hm


Zoals je kan zien, wij zijn niet de stoerste fietsers en we wilden de afstanden tijdens deze trip beperken. Voor ons was de insteek van deze fietsreis – VAKANTIE – maar dan toch met een beetje uitdaging. Je kan de route makkelijk op de helft van de tijd afleggen als geoefende fietser, maar wij hanteren vaak het motto ‘less is more’. Wij combineerden het Fietserpad met The Green Divide, twee totaal verschillende fietsroutes die voor deze trip goed op elkaar aansloten.


Setup van onze fietsen - Surly Bridge Club

Een volledig overzicht van onze review over de Surly Bridge Club kan je via deze link vinden op onze website. We hebben enkele zaken veranderd voor deze bikepacking trip en minder spullen meegenomen. Fietstassen en racks werden gedeeltelijk verwijderd, stem bags en fork cages werden toegevoegd. Om een lang verhaal kort te maken, perfect voor deze trip zijn de Surly Bridge Clubs niet, maar ga nu ook niet meteen een nieuwe fiets kopen. Mits wat aanpassingen en geduld kan je met deze fietsen perfect dergelijke trips maken. Indien je hier meer informatie over wenst, contacteer ons zeker even met jouw vragen.

Het Fietserpad + The Green Divide

Ben je een beginnende fietser? Top, ga naar Nederland! Zoek je wat meer uitdaging? Ook top, ga naar Nederland! Tot onze grote verbazing biedt deze omgeving mogelijkheden voor fietsers van elk niveau. Wij waren op zoek naar een combinatie van deze twee factoren en stelden onze eigen route samen op basis van een combinatie van twee bestaande fietsroutes.


Het Pieterpad is een lange-afstandswandeling dat van Zuid - naar Noord-Nederland loopt. Als fietser kan je de alternatieve route ‘Het Fietserpad’ volgen en tegelijkertijd ook genieten van dezelfde bezienswaardigheden. De Maas vormt hierbij een rode draad doorheen de route en gidst je van stad tot natuurgebied, een fijne afwisseling en in onze ogen een route voor de beginnende fietser. Let wel op, deze route is niet bewegwijzerd. Je kan echter de SNP Route App downloaden en voor € 5 per onderdeel (er zijn 4 onderdelen) van deze route gebruik maken.


Voor het tweede gedeelte van de reis hebben wij nood aan meer uitdaging en schakelen we over op the Green Divide. Dit is de langste groene route in Nederland en werd recent samengesteld door Erwin Sikkens. De route is 300km lang en bestaat voornamelijk uit onverharde gravelpaden, afgewisseld met singletrack en korte verharde stukken. Je hebt hiervoor een MTB-vignet nodig, dat je voor €12 kan aankopen. Wij kochten dit bij fietsspeciaalzaak Roelofs in Arnhem.


Erwin is erin geslaagd om een diverse en ontzettend leuke fietsroute samen te stellen. Meer informatie en de gpx bestanden kan je hier terugvinden. We kunnen meegeven dat het voor ons de eerste meerdaagse bikepacking trip was en het een fantastische ervaring vonden. De heides zijn prachtig gekleurd in augustus, de bossen uitgestrekt en rustig, de gravelpaden heel erg leuk. Zelfs de overvloed aan regen in augustus kon onze pret niet bederven en we ontdekten een nieuwe liefde voor deze manier van fietsen. De rust en uitdaging die je vindt op deze ongerepte plekjes vind je nu eenmaal niet terug op de gebaande fietspaden.

Bikepacking Trip in Nederland
Storm op komst - The Green Divide

Fietsen van de Maas tot de paarse heides!


Dag 1 - Kinrooi tot Venlo

We slapen eerst een nachtje bij familie van Niels in Kinrooi vooraleer onze trip start. Op slechts een half uurtje fietsen bereik je vanuit België de grens met Nederland, waar het stadje Thorn het echte startpunt betekent van deze fietsvakantie. Het centrum van Thorn is volgebouwd met mooie witte huisjes en biedt tal van mogelijkheden om nog even iets lekkers te eten en te drinken.


De geplaveide Maaskeien leiden je richting het Fietserpad van waaruit je richting het Leudal fietst. De geasfalteerde fietspaden van de Maas maken al snel plaats voor leuke bospaadjes. Hier kan je onderweg stoppen voor een leuke picknick bij de boomgaard aan de Leumolen, een mooie stop om tot rust te komen en wat toffe foto’s te nemen. Vergeet niet om binnen een kijkje te nemen in de molen om meer te weten te komen over de geschiedenis van het natuurgebied Leudal. De entrée is volledig gratis. Hierna fiets je afwisselend van de Maas naar bosgebieden tot je uiteindelijk Venlo bereikt.


We kiezen ervoor om in Venlo nog een vijftal kilometer door te fietsen om een rustige camping te vinden. We zetten ons tentje op bij Camping de Weerd, een fijne plek waar we nog een praatje maken met wat andere fietsers. De Trangia set wordt boven gehaald voor een lekkere maaltijd en we kruipen snel in de slaapzakken.

Dag 2 - Venlo tot Nijmegen

Na een regenachtige nacht vroeg uit de veren. Zoals vaker kiezen we voor een makkelijk ontbijtje, wat yoghurt met noten, fruit en chocolade. Eenmaal de tent een beetje droog is, springen we op onze stalen rossen om richting het Veer te fietsen. Hier neem je het pondje (€ 1 pp) om de Maas over te steken. Opeens maakt het uitzicht van de Maas met zijn weilanden plaats voor prachtige bloemenvelden en fruitboomgaarden. Ook krijg je al een beetje een glimp van een iets uitgestrekter uitzicht wanneer je langs de Mookse Heide en het Groesbeekse Bos fietst. Hier komt een beetje klimwerk aan te pas, maar het is zeker te doen als beginnende fietser.


Aangekomen te Nijmegen maken we voor het eerst gebruik van het platform van “Vrienden op de Fiets”. Een platform voor wandelaars en fietsers die eens nood hebben aan een bedje. Perfect om een actieve dag op de fiets te combineren met de nodige luxe. Je betaalt jaarlijks €10 lidgeld (€8 als je van NL bent) en vanaf dan kan je voor €22.50 per persoon/per nacht bij particulieren een bedje boeken. Hiervoor krijg je een bed, douche en ontbijt in de plaats. Onze eerste ervaring bij Michael, waar we twee nachten sliepen, was magnifiek. Behalve een privé slaap- en badkamer, kregen we twee avonden een lekker diner aangeboden, het was even alsof Kerstmis in augustus viel. Bekijk via deze link zeker even de mogelijkheden.


Dag 3 – Nijmegen

Een dagje rust nemen in een stad of dorpje tijdens een fietsvakantie is vaak wel eens nodig. Het belooft een regenachtige dag te worden dus we besluiten op verkenning te gaan in Nijmegen. Behalve grote winkelstraten, die we meestal vermijden, vind je hier wat hippe zaakjes en restaurantjes. De Lange Hezelstraat is best gezellig om eens door te wandelen en te stoppen voor een koffietje. Indien je net zoals ons houdt van duurzame winkeltjes, vergeet dan geen bezoekje te brengen aan het ‘Van Nature’ warenhuis. Wij kochten hier onze favoriete deo van ‘We Love the Planet’ (te kopen via deze link) en sloten ons namiddagje Nijmegen af met een vegan broodje scampi bij Veggie Galore, amai!

Dag 4 – Nijmegen tot Groenendaal

Na een lekker ontbijt bij Michael staan onze Surly’s weer vol ongeduld klaar. We raden aan om niet de snelste route te nemen naar Arnhem. Fiets in de plaats langs de Ooijpolder richting de Waal, hier kom je uiteindelijk aan in het natuurgebied van De Gelderse Poort met de Millingerwaard. De Millinger Theetuin is een ware oase van rust en een van de mooiste Tuinen die je ooit zal zien. De entrée bedraagt € 6 per persoon, hierin zit één drankje inbegrepen, en dit is het zeker waard om deze prachtige plek te bezoeken. Je kan deze Tuinen enkel te voet of te fiets bereiken, wat dit plekje nog meer uniek maakt. (open van maart tot eind oktober)

In Arhnem maken we zoals eerder vermeld een korte stop bij Roelofs om de MTB-vignetten te kopen en start voor ons The Green Divide. Het heuvelachtige karakter van Arnhem wordt doorgetrokken in The Green Divide, al zijn wij van mening dat het nooit te extreem is.


Het is een heerlijk gevoel wanneer de fietspaden plaatsmaken voor bospaadjes en wat meer technische stukken. Na een paar kilometers door de bossen rond Arhnem bevind je jezelf snel temidden van de paarse heide. Houdt er rekening mee dat het tempo hier wat lager zal liggen vanwege het losse zand. We voelen echter allebei een soort rust over ons neerdalen temidden deze mooie natuur en stoppen om de haverklap voor een fotootje.


Het onweer zit ons op de hielen en we komen maar net op tijd aan bij camping Groenendaal. Net wanneer het buitenzeil van onze tent op staat, begint het heel fel te regenen. We besluiten om er een gezellig aperitief momentje van te maken en laten de mooie dag wat nazinderen. Wanneer het stopt met regenen gaan we even naar buiten en zien we pas hoe mooi deze uitgestrekte camping is, echt een aanrader voor € 15. We bevestigen de binnentent en kruipen erin, het onweer loerend om de hoek.

Dag 5 – Groenendaal tot Garderen

Na een slapeloze nacht vanwege harde regen kruipen we ‘s morgens uit ons tentje. Het is toch opnieuw even wennen om te slapen op onze matjes en we voelen ons wat uitgeput. We wachten tot 11u zodat onze tent volledig droog ingepakt kan worden en springen op de fiets. Al snel zie je de gevolgen van de hevige regenval en moeten we de ene plas na de andere ontwijken doorheen modderig bosgebied.


Het wordt een dag met stevige wind en korte buien, gecombineerd met een onweer dat op de achtergrond blijft dreigen. Ons tempo vertraagt enorm op de open stukken heide, waar de wind vandaag helaas niet in ons voordeel blaast. Onderweg stoppen we bij een uitkijktoren en klimmen we naar boven om te genieten van het prachtige uitzicht, het harde werk loont nogmaals. We blijven relatief droog, maar de koude wind laat ons sneller dan gehoopt de handdoek in de ring gooien en we besluiten om in Garderen te slapen in een trekkershutje. Tot noch toe hebben we gedurende de hele reis niets op voorhand geboekt om te slapen, steeds opnieuw is het zeer makkelijk om iets te vinden, zelfs in het hoogseizoen.

The Green Divide - Prachtig uitzicht vanop de uitkijktoren
The Green Divide - Prachtig uitzicht vanop de uitkijktoren

Dag 6 – Garderen tot Vaassen

Uitgerust worden we wakker in ons hutje. Rustig wat brood naar binnen spelen terwijl we een eekhoorn familie zien vechten om wat eten. De drankbussen worden gevuld en we hebben er zin in. Eerst stoppen we bij een klein supermarktje voor wat eten en snacks, want bevoorrading is niet altijd evident op The Green Divide.


Des te verder je gaat op deze fietsroute, des te meer je moet spartelen doorheen het losse zand. Met een echte gravelbike is dit waarschijnlijk een koud kunstje, maar onze zwaardere Surly’s met zware banden zijn hier niet ideaal voor. Het vertraagt enorm en de wrijving is te groot waardoor we nu en dan een stukje moeten wandelen. Toch kunnen we niet klagen over onze 27.5” Schwalbe MTB Marathon Plus banden, ze houden ons vaak nog net op het nippertje recht op natte ondergronden vanwege de grote grip. Het blijft een beetje geven en nemen, toch zouden we andere banden aanraden voor Bikepacking Trips.

We geraken meer gewend aan de omgeving en de ondergrond, het wordt steeds leuker en helaas is het al de voorlaatste dag. We pauzeren enkele keren kort om wat te eten en vervolgen onze weg tot in Vaassen. Hier botsen we op natuurcamping Helftercamp waar we onze tent naast de kinderboerderij mogen plaatsen. Het is een heel mooie camping, maar blijkt ook een familiecamping te zijn. Niets mis mee, maar onze zintuigen worden toch meerdere malen overprikkeld wanneer er een gezamenlijk dansmomentje wordt georganiseerd in de schuur vlak naast onze tent. We genieten van de zoveelste regenbui en kruipen voldaan onze tent in.


Dag 7 – Vaassen tot Zwolle

Heel erg ver moeten we niet meer fietsen tot Zwolle, dus we doen het rustig aan in de ochtend. Het laatste stuk van The Green Divide leid je steeds meer door bossen en echte MTB-padjes die toch wat technischer worden. Na een uurtje fietsen worden we verrast door een immense regenbui. Regenkledij aan en doorgaan. Onze Surly’s hangen vol modder, het zand kraakt tussen de kettingen en wij zien eruit alsof we al weken aan het fietsen zijn. Vorig jaar fietsten we van België naar Spanje, maar nooit werden onze fietsen getest in zulke modderige omstandigheden.


Er zitten op het einde een paar zeer stijle, technische stukken in de route die best uitdagend zijn. We zijn even moe en heel nat van de regen, maar zetten ons verstand op nul en besluiten om de route bijna in één stuk af te leggen. Eenmaal in Zwolle komen we terecht bij een garage waar we vragen om de hogedrukreiniger te gebruiken. Onze fietsen, onze kledij, de tassen, drinkbussen… ALLES hangt onder de modder en de fietsen hebben dringend een wasbeurt nodig. We nemen een uurtje de tijd om alles mooi te poetsen en voor we het weten blinken onze fietsen opnieuw als nooit tevoren.

We drinken iets fris op een terrasje en slapen de laatste avond opnieuw bij Vrienden op de fiets buiten het centrum van Zwolle, in Hattem. Het einde van de vakantie mag gevierd worden met een uitgebreid etentje. We fietsen naar het centrum van Hattem en trakteren onszelf op een lekkere maaltijd met wat biertjes. Rond 21u zijn onze batterijen leeg en fietsen we terug naar Rinkje en Harm waar we slapen.


Praktische voorbereiding van een bikepacking trip

Hoe ga je te werk om een fietsvakantie van deze aard te plannen? Volgens ons kan dat op allerlei manieren en is dat vooral afhankelijk van jouw eigen fietservaring en hoe je zelf het liefst een reis plant. Zoals eerder aangegeven houden wij er wel van om zoveel mogelijk ter plekke op ons te laten afkomen, je weet nu eenmaal nooit hoe de benen voelen na enkele dagen op de fiets en hoe de weersomstandigheden veranderen.


Overnachtingen op het Fietserpad & The Green Divide

In Nederland, en bijna in heel Europa, hebben wij gemerkt dat overnachtingen op voorhand boeken geen noodzakelijkheid is. In het hoogseizoen zorgt dit soms voor wat extra zoekwerk naar een leuke plek, maar als je een tentje bij de hand hebt, vrees niet. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om te kamperen op en naast deze route. Wij reserveerden op voorhand geen overnachting, enkel de overnachtingen bij 'Vrienden op de fiets' boekten we toen we eenmaal onderweg waren. Wat ons wel eens leuk lijkt voor deze route, en misschien ook vooral handig is voor de minder geoefende fietser, is om op voorhand wat hotels/b&b's/Vrienden op de Fiets te boeken. Zo kan je heel wat gewicht besparen en je puur en alleen concentreren op de fietstocht zelf. De keerzijde is dan dat je weinig marge hebt om onderweg nog wat in de planning te veranderen.


Kosten van een bikepacking trip

Aan welk budget moet je denken voor een fietsvakantie van deze aard? Ook dat is heel afhankelijk van persoon tot persoon, want iedereen reist op een eigen manier. Zoals steeds merken we dat voornamelijk de kosten voor overnachtingen en vervoer doorwegen. Als je bijna elke nacht zal kamperen, zal de trip aanzienlijk goedkoper zijn dan wanneer je elke nacht op hotel zou gaan.


Voor deze fietsvakantie spendeerden wij met ons tweetjes samen bijna €500, wat een pak meer is dan het gemiddelde op onze fietsreis van België naar Spanje. Daar was ons maandbudget ongeveer €1 000 voor ons twee tezamen, maar aangezien dit onze vakantie was tussen de werkdagen door hebben we er een beetje meer van geprofiteerd. In dit budget van €500 zit alles inbegrepen van vervoer en overnachtingen, tot eten en drinken. Hierbij zitten uiteraard de kosten van de fietsen en alle fietsmateriaal niet inbegrepen. Contacteer ons zeker en vast indien je daar verdere vragen bij zou hebben.


Vervoer van/naar de Veluwe

Vind jij het ook minder leuk om telkens in een rondje te fietsen? Check, wij zijn ook niet altijd fan! Gelukkig is het treinnetwerk in België en Nederland best ok en kan je makkelijk in één richting fietsen om dan ergens onderweg de trein naar huis te nemen. Wij vertrokken met de fiets vanuit Belgisch Limburg, maar we moesten terugkeren naar onze woonplaats in Gent (BE).


Via NS International kan je internationale treinen tussen Nederland en België boeken. Hierbij zijn toch wel twee minpunten naar boven gekomen voor ons. Ten eerste waren wij geen fan van het reservatiesysteem. Indien je met een fiets reist, is het noodzakelijk om een plekje voor de fiets te reserveren op de verbinding tussen Rotterdam en Antwerpen. Hier zijn slechts 4 plekjes per trein beschikbaar voor en dit kan je enkel telefonisch reserveren. We hebben hiervoor bijna 45min in de wachtrij gehangen, maar werden wel vriendelijk geholpen. In hedendaagse tijden vinden wij het toch een beetje raar dat NS het zo omslachtig maakt om een fietsplekje te boeken.


Een tweede minpunt is toch wel de prijs. Wij betaalden voor ons twee bijna €140 om vanuit Zwolle (via Rotterdam en Antwerpen) naar Gent te reizen met de trein. Het wringt toch een beetje dat meer dan 25% van ons totale reisbudget gespendeerd moet worden aan een treinrit van vier uurtjes. Het blijft bizar in onze ogen dat mensen voor €30 naar Spanje vliegen en een treinrit aanzienlijk duurder is, al is dit uiteraard een andere discussie.

Ben jij ook overtuigd om een fietsvakantie dichtbij huis te plannen? Zeker doen als je het ons vraagt! Breng ons op de hoogte van jouw plannen en we helpen graag, veel fietsplezier!


#travelblog #visitgelderland #geldersestreken #ingelderland # Visitveluwe #nederlandfietsland #visit_netherlands #veluwe #bikepacking # bikepackingchallenge #adventurecycling #adventurecyclingcollective #bikepackinglife #sustainabletravel #sustainabletourism #responsibletravel #ecotraveller #slowtravel #roadstomovement #surly #surlybridgeclub

1 opmerking
Paklijst wereldreis met de fiets - Stefanie.jpg
download bushcraftshop.webp
Buy Me a Coffee Vertricaal.png
bottom of page